Naravno zdravljenje prehlada

Navadni prehlad je najpogostejša bolezen zgornjih dihalnih poti, povzročajo pa jo visoko prenosljivi virusi. Čeprav velja za blago bolezen dihal, nas lahko simptomi prehlada pošteno izčrpajo.

Običajno ga ne spremlja povišana telesna temperatura, so pa prisotni drugi znaki: občutek suhega žrela, kihanje, nahod, okrnjena zmožnost voha, pekoč občutek v očeh, zamašen nos in težja prehodnost nosu.

Navadni prehlad ni bakterijska bolezen, zato antibiotično zdravljenje ni potrebno. Usmerimo se na odstranitev simptomov, torej na odprtje zamašenih dihalnih poti, blaženje dražečega kašlja, lajšanje izkašljevanja pri produktivnem kašlju in krepitev imunskega sistema. Pri vsem tem si lahko pomagamo z naravnimi zdravili.

Pomoč iz narave

Črni bezeg (Sambucus nigra) je bogat z antocianini, vitaminoma C in A ter vitamini B-skupine (B1, B2 in B6). Zaradi take kemične zgradbe imajo plodovi črnega bezga močne antioksidativne lastnosti ter krepijo imunski sistem. Pomagajo pri naravnem zdravljenju mnogih virusnih bolezni, kot so prehlad, gripa, herpes in virusno vnetje sinusov.

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je zelnata trajnica, ki vsebuje antioksidativne flavonoide in lahko okrepi imunski sistem celotnega telesa. Zdravilni so sveži zeleni deli in korenina rastline. Priporočamo jih za preprečevanje virusnih in bakterijskih okužb dihal, zlasti prehlada in gripe.

Ameriški slamnik

V boju proti prehladu in drugim okužbam dihal skupaj z ameriškim slamnikom pogosto uporabljamo kanadski zlati koren (Hydrastis canadensis). Ta velja za naravni antibiotik, saj je izjemno učinkovit pri odstranjevanju respiratorne sluzi pri bakterijskih okužbah. Poleg tega je uporaben tudi pri zdravljenju okužb oči, ustne votline, dlesni in pri vaginalnih okužbah.

Navadna smetlika (Euphrasia officinalis) blaži vnetje ter zamašitev nosu in sinusov. Priporočamo jo pri nahodu, ki ga spremlja čezmerno nabiranje sluzi v zgornjih dihalnih poteh. Blaži dražeč kašelj ter pomaga pri utrujenih in srbečih očeh.

Z raziskovalnega vidika

Mnogi simptomi navadnega prehlada se prepletajo s simptomi, značilnimi za alergije, denimo s senenim nahodom: pogosto kihanje, povečan izcedek iz nosu, zamašen nos, oteženo dihanje, razdražene oči. Zato se postavlja vprašanje, ali lahko antihistaminiki, zdravila za zdravljenje alergij, pomagajo tudi pri zdravljenju navadnega prehlada. Po dostopnih raziskavah so učinki uporabe antihistaminikov pozitivni. Pri odraslih so po dnevu do dveh zdravljenja potrdili kratkotrajno izboljšanje oziroma ublažitev simptomov. Pri otrocih raziskave niso dale enoznačnih rezultatov, zato bo treba za dokončen odgovor počakati na zanesljive podatke.

Namesto antihistaminikov zdravniki še vedno priporočajo druga zdravila za blaženje simptomov. Povišano telesno temperaturo zdravimo z antipiretiki, prehodnost nosu s kapljicami za nos z dekongestivnim delovanjem, kašelj z antitusiki in mukolitiki. Poleg tega poudarjajo tudi pomen večjega vnosa tekočine in počivanja.

Literatura:
Kuzman, I. 2015. Prehlada i influenca: klinička pojavnost i simptomatsko liječenje. Medicus. 24 (2): 147–154.
An I. M. De Sutter, Avadhesh Saraswat, Mieke L. van Driel. 2015. Antihistamines for the common cold. Cochrane Systematic Review – Intervention.

Foto: Pexels

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close