Naravno zdravljenje gastritisa

Uredništvo, 23. september 2021
Ostalo

Gastritis je vnetje želodčne sluznice v obliki površinskih razjed ali krvavitve s prisotnostjo poškodovanih celic.

Najpogosteje ga povzroči bakterija Helicobacter pylori, lahko pa tudi katera druga. Simptomi so raznovrstni: manjši tek, prehiter občutek sitosti, bolečina v žlički (epigastriju) po jedi, slabost, dispepsija (spahovanje), napihnjenost, vračanje želodčne vsebine v usta, kavni usedlini podobno črno blato. Pomanjkanje vitamina B12, ki se tvori in izloča v želodcu, vodi v anemijo, ta pa povzroča utrujenost. Zdravljenje gastritisa je usmerjeno k odpravljanju dejavnikov, ki poškodujejo želodčno sluznico in povzročajo vnetje, ter k blaženju simptomov. Poleg zdravljenja z zdravili se priporoča tudi naravno zdravljenje.

Pomoč iz narave

Olje dvoletnega svetlina (Oenothera biennis) je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, zlasti z alfalinolno in gamalinolensko kislino. Zaradi slednje deluje močno protivnetno pri kroničnih boleznih, vključno z gastritisom. Ob dolgotrajnem jemanju blaži simptome gastritisa in pomaga pri celjenju razjed v želodčni sluznici.

Prava kamilica (Chamomilla recutita) je tradicionalna zdravilna rastlina za prebavne težave. Zdravi slabost, bruhanje, napihnjenost, krče in bolečine v želodcu. Če jo uživamo v obliki čaja, jo lahko pomešamo z meliso in poprovo meto.

sezonska alergija
Kamilca

Golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra) deluje pomirjajoče in protivnetno, zato učinkovito zdravi gastritis, peptični ulkus, ulcerozni kolitis in druga vnetja prebavil.

Kurkuma (Curcuma longa) deluje močno protivnetno, protibakterijsko, protiglivično, antioksidativno in antimutageno. Pri gastritisu krepi oslabljeni tek, pomirja vneto črevesno sluznico, pomaga proti napihnjenosti in vetrovom ter blaži bolečine.

kurkuma
Kurkuma

Z raziskovalnega vidika

Krvavitve iz prebavil niso le simptom gastritisa, temveč se pojavljajo tudi pri drugih boleznih prebavil, denimo pri peptičnem ulkusu, mallory-weissovem sindromu, analni fisuri, alergijskem ali bakterijskem vnetju debelega črevesa, invaginaciji črevesa in mecklovem divertiklu. Simptomi gastrointestinalne krvavitve so odvisni od količine in hitrosti krvavenja. Pri izgubi majhne količine krvi gre običajno za prikrito krvavitev, za počasno izgubljanje krvi, ki ni opazno, lahko pa se pojavi kjerkoli v prebavilih. Krvavitev, imenovano hematemeza, lahko opazimo v izbruhani vsebini, ki je rdeče ali temnorjave barve. Črno, smolasto blato (melena) prav tako kaže na krvavitev.

Večje krvavitve v prebavilih so mnogo nevarnejše, saj ogrožajo življenje. Zato ob vsakem sumu na krvavitve v prebavilih obiščite zdravnika, da čim prej dobite diagnozo in vam določijo stopnjo nujnosti zdravljenja.

Literatura:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537291/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,095
30.11.2022. ob 16:18
287,775
30.11.2022. ob 16:08
110,659
30.11.2022. ob 14:26
Preberi več

New Report

Close