Naravno nad holesterol

Uredništvo, 25. november 2017.

Hiperholesterolemija ali zvišana raven holesterola v krvi ni bolezen, temveč metabolična motnja, povezana z nastankom…

Hiperholesterolemija ali zvišana raven holesterola v krvi ni bolezen, temveč metabolična motnja, povezana z nastankom številnih bolezni, zlasti bolezni srca in ožilja. Povzročijo jo lahko dedni dejavniki, neustrezna prehrana, bolezen (debelost, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice) ali nekatera zdravila. Prepoznavnih simptomov, ki bi nakazovali na visoko raven holesterola v krvi ni, lahko pa se nanjo posumi ob nekaterih drugih simptomih, kot so hipertenzija, ateroskleroza, angina pektoris, možganska kap, in mnogi drugi. Hiperholesterolemija velja za enega glavnih vzrokov za aterosklerotične spremembe krvnih žil.

Pomoč narave

Česen (Allium sativum) ima hipoholesterolemični učinek in visoko sposobnost zniževanja »slabega« holesterola (LDL). Hkrati znižuje visok krvni tlak. Alicin, kot glavna aktivna sestavina česna ima antidipidemični učinek. Poleg sposobnosti zniževanja holesterola ima česen tudi proti trombotični učinek (zmanjšanje reaktivnosti trombocitov), zato je kontraindiciran pri bolnikih z motnjo strjevanja krvi in ​​pri osebah na antikoagulantni terapiji. Ni priporočljivo, sočasno uživanje s pripravki izvlečka Ginko biloba, hipolipemiki (zdravila za zniževanje povišane ravni maščob v krvi) in antihipertenzivi (zdravil za zniževanje visokega krvnega tlaka).

 Artičoka (Cynara scolymus) cinarin in sorodne sestavine v artičoki uravnavajo raven holesterola, izboljšujejo delovanje jeter, pospešujejo delovanje žolča, spodbujajo njegov pretok in trajno blagodejno vplivajo pri žolčnih kamnih. Raziskave potrjujejo, da izvlečki artičok znižujejo holesterol in imajo zato pomembno vlogo pri preprečevanju ateroskleroze in žilnih bolezni. Za zdravljenje hiperholesterolemije so koristni nesušeni listi artičoke.

Seme Piskavice (Trigonella foenum graecum) pozitivno vplivajo na zmanjšanje celotnega holesterola in trigliceridov v krvi, kar zmanjšuje tveganje za aterosklerozo in bolezni srca. S piskavico povezujej neprijeten vonj znoja in blata, zato jo je priporočljivo uživati skupaj z jogurtom ali sokom, da se zakrijeta neprijeten vonj in okus.

Piskavica (Trigonella foenum graecum)

Navadna borovnica (Vaccinium myrtillus) in črno plodna aronija (Aronia melanocarpa) pozitivno vplivata na zdravje srca in znižanje holesterola. Črno plodna aronija znižuje visok krvni tlak in holesterol in spodbuja proizvodnjo HDL »dobrega« holesterola. Uživanje borovnic na daljše časovno obdobje zmanjša raven trebušne maščobe in holesterola ter izboljša nadzor glukoze in občutljivost na inzulin. Nekateri podatki kažejo, da se je že po treh tednih uživanja borovnic celotna količina holesterola zmanjšala za 27 odstotkov.

Iz raziskovalnega kota

Fitosteroli imajo ključno vlogo pri uravnavanju presnove holesterola in zmanjšanju njegove vsebnosti v krvi. Takšno delovanje se doseže z biokemičnimi reakcijami, pri katerih njihove molekule zasedajo mesto holesterola v micelih in zmanjšajo njegovo absorpcijo iz hrane v tankem črevesu. Holesterol se na ta način izloča z blatom in se manj absorbira skozi črevesno steno v krvi. Fitosteroli spodbujajo nastanek LDL receptorjev v jetrnih celicah, kar povzroči, da se iz krvi odstrani več holesterola LDL, koncentracija v krvi pa se zmanjša. Študije so pokazale, da uživanje živil, obogatenih s fitosteroli (olje riževih otrobov, pšeničnih kalčkov, koruza in semena lan, soja, arašidi, oljke in matice) lahko vplivajo na znižanje LDL holesterola. Absorpcija holesterola se je znižala za 30 do 40 odstotkov pri ljudeh, ki so na dan uživali od 1,5 do 1,8 g fitosterolov. Z dodajanjem teh živil je treba znižati vnos nasičenih maščob, sadja, zelenjave, polnozrnatih žit in hrane, bogate z vlakninami.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:22
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več