Naravne alternative analgetikov

Analgetiki, skupno poimenovanje za protibolečinska zdravila, so danes med najpogosteje uporabljanimi skupinami zdravil. Pomagajo proti različnim bolečinam, večina pa jih deluje tudi protivnetno.

Zaradi relativno hitrega delovanja in blaženja neprijetnih bolečin so pogosto prva izbira pri zdravljenju. Toda ne glede na učinkovitost zdravila vendarle veljajo za droge. Kako dolgo ste pripravljeni jemati take tablete? Ste že kdaj razmišljali o tem, da bi jih nadomestili s čim bolj zdravim in varnim? Na voljo imamo popolnoma naravne alternative analgetikov.

Zakaj bi se morali izogibati pretirani uporabi analgetikov?

Analgetiki so zdravila proti bolečinam oziroma za blaženje bolečin. Ob kratkotrajnem uživanju niso škodljivi, kot vsa druga zdravila pa lahko imajo stranske učinke. Zato bi se jim morali izogibati, če je le mogoče.

Analgetiki lahko škodujejo različnim organom in organskim sistemom:

  • prebavilom: bruhanje, driska, napetost, zapeka, slaba prebava, bolečine v trebuhu, dispepsija, ulkus s krvavitvami in perforacijo, zlatenica, hepatitis, jetrna odpoved …
  • srčno-žilnemu sistemu: zastajanje tekočine, hipertenzija, edem …
  • sečilom: krvavitve iz spolovil in sečil, poškodbe ali akutna odpoved ledvic, hiperkaliemija, proteinurija …
  • krvotvornemu sistemu: anemija, trombocitopenija, nevtropenija, hematomi, krvavenje iz nosu (epistaksa) in iz dlesni …
  • imunskemu sistemu: alergijske reakcije in anafilaksija, urtikarija, astma …
  • živčnemu sistemu: omotica, šumenje v ušesih, glavobol, vnetje očesnega živca (optični nevritis) …

Tovrstni stranski učinki se lahko – ali pa tudi ne – pojavijo pri vsakem jemanju analgetikov. Poleg tega lahko nekatera zdravila iz skupine analgetikov vključujejo razna tveganja za zastrupitev. Stranske učinke najuspešneje preprečimo, če se držimo navodil in ne prekoračimo količine in trajanja zdravljenja. Čeprav se ti podatki včasih ne zdijo pomembni, zlasti pri zdravilih, ki jih dobimo brez recepta, so v resnici ključni. Če nameravamo ta zdravila jemati dlje od predpisane dobe, se moramo o tem nujno posvetovati z zdravnikom. Morda pa je že čas za naravne alternative analgetikov?

Spoznajte naravne alternative analgetikov

Vrbovo lubje vsebuje naravni salicin, kemična snov, ki se v telesu presnovi v acetilsalicilno kislino in salicilate. Kot farmakološko aktivna snov blokira ciklooksigenazo, encim, pomemben pri vnetnih reakcijah. Salicin v svoji aktivni obliki učinkuje kot naravno nesteroidno protivnetno zdravilo z analgetičnim, antipiretičnim (nižanje telesne temperature) in protivnetnim delovanjem. Pomaga pri glavobolu, zobobolu, bolečinah v mišicah in sklepih ter pri nižanju telesne temperature. Preprečuje agregacijo (zlepljanje) trombocitov, zato ga uporabljamo pri zdravljenju različnih žilnih bolezni.

Kapsaicin je aktivna sestavina pekoče paprike – prav zaradi njega ima ta paprika značilen pekoči okus. Kot naravni alkaloid ima analgetične lastnosti, zato ga uporabljamo za blaženje bolečin v mišicah in sklepih. Uporabljamo ga tudi lokalno z vtiranjem v kožo, pri čemer najprej sproži pekoče občutke, ob tem pa okrepi krvni pretok na tem področju in tako blaži bolečino. Strokovnjaki so ugotovili, da prav aktivacija pekočega okusa v ustih spodbudi sproščanje analgetičnih snovi, ki omilijo bolečino.

Kurkumin je rumeno barvilo kurkume, ki v sebi skriva izrazito zdravilno moč. Strokovnjaki mu pripisujejo analgetično, protibakterijsko, protivnetno, antioksidativno in antikancerogeno delovanje. Zaradi teh lastnosti ga priporočajo za zaščito organizma in imunskega sistema ter za preprečevanje cele vrste bolezni – srčno-žilnih, dihalnih, presnovnih, rakastih in avtoimunskih. Kot zdravilo se zlasti priporoča za blaženje kroničnih bolečin, kot so revmatske in maligne bolečine.

Omega-3 maščobne kisline so najbolj znane po ugodnih vplivih na ohranjanje zdravja srca in krvnih žil z nižanjem ravni trigliceridov in uravnavanjem povišanega krvnega tlaka. Te večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v morski hrani, zlasti v ribah, pa delujejo tudi protivnetno, zato pomagajo blažiti bolečine in kronične vnetne procese. Tako jih denimo priporočamo ljudem, ki trpijo za revmatoidnim artritisom in osteoporozo ter ki imajo težave s prebavili. Odlične so tudi za zaščito nevrološkega in psihičnega zdravja.

Literatura:
Mahdi, J. G. 2014. Biosynthesis and metabolism of b-D-salicin: A novel molecule that exerts biological function in humans and plants. Biotechnology Reports 4: 73–79.
Jagetia, G. C., Aggarwal, B. B. 2007. »Spicing up« of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 27 (1): 19-35.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close