Napredne tehnološke naprave za diagnozo in zdravljenje raka

Uredništvo, 12. februar 2015.

Rak je resna bolezen, ki se v današnjem času zelo hitro širi. Vsako leto se z boleznijo prvič spozna na milijone ljudi. Dejstvo, da je to smrtno nevarna bolezen je glavni …

Rak je resna bolezen, ki se v današnjem času zelo hitro širi. Vsako leto se z boleznijo prvič spozna na milijone ljudi. Dejstvo, da je to smrtno nevarna bolezen je glavni dejavnik v novi raziskavi in odkritjih, ki jih opravljajo znanstveniki na področju zdravljenja. Napredne tehnološke naprave, ki so bile razvite kot rezultat teh prizadevanj zagotavljajo nove vire diagnosticiranja in zdravljenja raka. Prof. Dr. Enis Özyar, specialist radiacije iz bolnišnice Acibadem Maslak je pojasnil napredne tehnološke naprave za zdravljenje raka in njihove značilnosti, kot sledi:

Zakaj je pomemben razvoj metod radioloških diagnoz?

Pot k odločitvi ustreznega zdravljenje in kako ga je potrebno izvesti poteka preko izdelave ustrezne začetne radiološke diagnoze. Poleg izkušenega osebja na oddelku za radiologijo so potrebne tudi metode uporabe sodobne in napredne tehnologije za postavitev radiološke diagnoze. Napredek metod prikazovanja slik je precej olajšalo diagnosticiranje onkoloških bolnikov.

Kakšne metode radioloških diagnoz se uporabljajo v vaši državi?

Pri diagnosticiranju raka se uporablja veliko različnih naprav, kot so magnetna resonanca (MR), računalniška tomografija (CT), digitalni mamogram, digitalni panoramski rentgen, barvni Doppler, ultrazvok in pozitronska emisijska računalniška tomografija (PET-CT).

Kaj je PET/CT?

PET/CT je ena najbolj učinkovitih tehnik prikazovanja slik današnjega časa. To je tehnika slikanja, pri kateri se združita PET (pozitronska emisijska tomografija), ki prikazuje delovanje organov in tkiv v telesu na metabolni stopnji in CT (računalniška tomografija), ki lahko zagotovi podrobne anatomsko informacije. Ta naprava se uporablja zlasti na področju onkologije za odkrivanje tumorjev, določanje stopnje širjenja tumorja, načrtovanje radioterapije, za oceno odziva na zdravljenje in v nekaterih primerih za ugotavljanje ali je obstoječa tvorba maligna ali benigna.

Pet-CT_7

Kakšne prednosti zagotavlja PET/CT?

PET/CT lahko določa številne različne vrste raka. Ob primerni uporabi preprečuje nepotrebno testiranje in postopke diagnosticiranja. Ena sama slika lahko pokaže vse sisteme telesa. Znano je, da so možganske poškodbe edini primer, za katerega ta naprava ni dovolj občutljiva. V primerjavi z drugimi metodami omogoča zgodnje odkrivanje. Druga pomembna prednost je ta, da prikazuje tudi potek bolezni in odzivnost telesa na zdravljenje.

Kaj je 3 Tesla MR? Kakšne prednosti zagotavlja?

Magnetna resonanca 3 Tesla MR je naprava za preslikovanje, proizvod napredne tehnologije. V primerjavi z drugimi napravami SSP omogoča natančnejšo, bolj občutljivo diagnozo. Čeprav se lahko uporablja pri slikanju celega telesa, jo je mogoče uporabiti tudi pri operaciji možganov, saj olajša odločitev ali je bil odstranjen celotni tumor, ker je MR pacienta mogoče opraviti med operacijo samo, brez zbujanja pacienta še preden se območje posega zapre. Ker odpravlja tveganje, da niso bili očiščeni vsi ostanki in škode, ki nastane na funkcionalnih področjih ter prav tako izvedbe postopka na napačnem predelu navadno ni potrebna druga operacija, temveč je vse zaključeno z enem samim posegom.

Napredna tehnologija zdravljenja …

Lahko bolje razložite metodo Cyberknife (kibernož)?

CyberKnife je prvi in ​​edini robotski sistem kirurgije na svetu, ki je izdelana za izvajanje zdravljenja raka z več kot milimetrsko občutljivostjo. Je idealna naprava za poškodbe v majhnih in težje dostopnih predelih. Naprava je žarek upanja za bolnike, ki jih ni mogoče zdraviti s konvencionalno radioterapijo in ki potrebujejo zelo zapleteno operacijo ali imajo tumorje, ki jih ni mogoče operirati. Ta računalniško vodena robotska tehnologija lahko praktično pleše in se vrti okoli bolnika in seva nanj iz več sto različnih zornih kotov. Ker so lahko žarki sevanja usmerjeni v določeno točko, lahko rakava območja zdravimo z visokimi odmerki. Medtem, ko naprava odstranjuje rakave predele z roba natančno kot pri operaciji, lahko hkrati maksimalno zaščitimo obdajajoče tkivo. V nasprotju z običajno operacijo pri tem postopku ni potrebna splošna anestezija, bolnik po posegu nima bolečin in se lahko še isti dan vrne k normalnemu življenju.

Za kakšne težave se uporablja ta naprava?

CyberKnife se uporablja za možganske tumorje, zdravljenje pljučnega raka, raka na jetrih, na prostati, raka glave in vratu, raka trebušne slinavke in majhnega števila metastaz, ki se ne morejo zdraviti z drugimi metodami. Možna je tudi uporaba za zdravljenje bolnikov, ki so že bili zdravljeni s to napravo, vendar se je bolezen ponovila kot posledica sevanja.

Kakšne so bolnikove prednosti glede na dejstvo, da je s to napravo možno zdraviti rakavo območje z visokim sevanjem?

V preteklosti so bili odmerki, ki jih je bilo mogoče dati s starimi napravami omejeno in znano je bilo, da takšni odmerki ne bodo ustavili rast tumorja. Obenem je bilo zaradi visokega tveganja poškodovanja obdajajočega tkiva odmerek nemogoče povečati. V primeru tumorja med očmi je moral biti odmerek zelo majhen, da bi preprečili ožarčenje pacienta in tveganje slepote. Posledično tumorja ni bilo mogoče nadzorovati in ta se je razvijal dalje. Na koncu smo izgubili bolnika ali pa sta bila uničena tako tumor kot bolnikov vid. CyberKnife pa ne poškoduje obdajajočega tkiva, zato je mogoče uporabljati večje odmerke, s čimer se tumor ustavi in zapleti odpravijo.

Koliko časa traja zdravljenje?

Trajanje zdravljenja je določeno na podlagi bolnikovega stanja in vprašanja ali je bil/bila predhodno  zdravljen/-a s sevanjem. Obisk lahko traja 15 do 45 minut, število vseh obiskov pa variira med 1 in 5.

Kaj je gama nož (Gamma Knife)?

Med kirurškimi posegi možganskih tumorjev se lahko nekaj zdravega obdajajočega tkiva poškoduje. Gama nož, radiokirurška naprava pa navadno možganske tumorje odstrani z manj kot 3,5 cm rano, zelo hitro in brez krvi, bolečine in potrebe po tveganih kirurških posegih. Pravzaprav nista potrebna niti splošna anestezija ali post-operativna intenzivna nega. Naprava, ki ima v imenu besedo ‘nož’, ni nož, temveč namesto kirurškega noža, ki se uporablja pri kirurških posegih, ta naprava okužena območja uničuje z gama žarki. Žarki, ki se sproščajo iz vira 201 gama žarkov so usmerjeni na obolelo mesto, da bi odpravili rakave celice. Največja prednost gama noža je ta, da je bolnik s pomočjo posebnega okvirja med posegom imobiliziran, da ne more premakniti glave. Ko sta tako glava kot vir sevanja stabilna, je tveganje poškodbe obdajajočega tkiva minimalno.

gamaknife_perfect-4

Za kakšne vrste raka se uporablja naprava?

Gama nož je koristen pri benignih in malignih možganskih tumorjih. Znanstveni podatki zagotavljajo veliko uspešnih rezultatov te metode, ki je pri najbolj uporabljena metoda zdravljenja možganskih tumorjev.

Koliko časa traja zdravljenje?

Zdravljenje z gama nožem, ki se opravi z enim samim obiskom lahko traja 15-20 minut ali dve do tri ure, odvisno od lege tumorja. Bolnik se že isti dan vrne v svojo vsakdanjo rutino.

Lahko opišete tehnologijo Rapidarc?

Rapidarc je naprava za zdravljenje raka, imenovana ‘Volume Density Modulated Arc therapy”. Za zdravljanje uporabljajo metodo IMRT (radioterapija z uravnavanjem intenzitete) in IGRT (slikovno vodena radioterapija). Ta naprava omogoča tridimenzionalno sliko. Dve robotski roki krožita okrog bolnika in vsaka dela slike pod kotom 90º z različnih stališč. Ko se te slike združijo dobimo tridimenzionalno enostavno tomografsko sliko zadevnega območja. To nam pokaže lego vseh organov, kostno strukturo in trenutno stanje predela. Pred začetkom zdravljenja jih lahko primerjamo z drugimi slikami bolnika in preverimo premikanje. Pomembno je, da na sliki ni premikov, da lahko žarek ustrezno najde cilj. V nekaj sekundah lahko premikanje odpravimo in žarek usmerimo v izbrano točko.

V čem je ta naprava boljša od ostalih?

V nasprotju z drugimi napravami tehnologije Rapidarc se naprava giblje okoli bolnika, ne da bi se le ta premikal, da lahko sevanje usmeri v oboleli del. Ta značilnost omogoča, da je 15-30 minutno sevanje in pridobljene slike zmanjšano na 2-4 minute. Poleg tega je odmerek, ki ga prejme bolnik z napravo Rapidarc zmanjšano na tretjino, kar zmanjšuje možnost pojava drugovrstnega raka kot posledica sevanja.

Za kakšne vrste raka se uporablja?

Ta tehnologija je koristna pri zdravljenju vseh vrst raka. Na splošno so rezultati uspešni pri okroglih tumorjih, ki so globoko in v neposredni bližini obdajajočih organov.

Koliko časa traja zdravljenje?

Čas, da bolnik pride v bolnišnico, se pripravi, opravi zdravljenje in se obleče traja 10 minut. Pravzaprav je obdobje zdravljenja s tem sistemom dolgo. Z drugimi besedami, potrebnih je več kratkih obiskov. Prednost tega pa je tudi rešitev dejstva, da celotnega odmerka ni mogoče dobiti naenkrat.

Kaj pomeni trilogija (Trilogy) o kateri je zadnje čase toliko govora?

Trilogija je vrsta linearnega pospeševalca ali naprave LINAC, ki se uporablja v radioterapiji. Vsebuje 3 različne tehnologije, ki se uporabljajo kot različne metode v radioterapiji, od slikanja do zdravljenja. Metoda treh radioterapij v napravi Trilogija potekajo v sledečem vrstnem redu: IGRT – Slikovno vodena radioterapija, IMRT: Radioterapija z uravnavanjem intenzitete in SRT/SRC – Točkovno usmerjeno sevanje.

Rapidarc_3

V čem je ta naprava boljša od drugih?

Značilnosti, ki jih v drugih napravah najdemo samostojno so združene v Trilogijo, zato lahko v krajšem času in v najustreznejšem razmerju uporabimo ustrezno zdravljenje. Uporabimo lahko na primer odmerek, ki je prilagojen idealni intenziteti IMRT, IGRT za preprečitev premikanja med postopkom in SRT /SRC, ki nam omogoča zelo natančno usmerjeno žarčenje najmanjšega tumorja.

Za kakšne vrste raka se uporablja ta naprava?

Trilogijo lahko uporabljamo pri zdravljenju vseh vrst raka.

ZA DIAGNOZO

PET /CT za hitro in zanesljivo diagnozo

Naprava PET/CT se uporablja predvsem pri zdravljenju raka za odkrivanje tumorjev v zgodnjih fazah in določanje njihove benignosti ali malignosti.

3 TESLA INTRAOPERATIVE MR

Slike, ki jih omogoča ta naprava v času operacijskega posega nam lahko pomaga odstraniti celoten tumor. Tako je zmanjšano tveganje nadaljnje operacije zaradi ostankov tumorja.

PRI ZDRAVLJENJU

CYBERKNIFE: Radiokirurgija – varno zdravljenje z milimetrskim sevanjem

Žarek upanja za bolnike, ki se ne morejo zdraviti z običajno radioterapijo, kipotrebujejo zelo zapleteno kirurgija ali imajo tumorje, ki jih ni mogoče operirati.

GAMA NOŽ: Zdravljenje s sevanjem za možganske tumorje v enem samem obisku

Gama nož je radiokirurška naprava, ki se uporablja za zdravljenje možganskih tumorjev brez operativnega posega, anestezije in intenzivne nege. Bolnik odide domov še isti dan, zdravljenje pa je opravljeno v enem samem obisku.

RAPIDARC: Tehnologija, ki čas sevanja skrajša na 2 minuti

Rapidarc je naprava visoke tehnologije, ki jo uporabljajo v radioterapiji in krajša čas zdravljenja z radioterapijo. S krajšanjem 15-30 minutne radioterapije s slikanjem na 2 minuti, naprava zagotavlja večje udobje in uporabnost.  

TRILOGIJA: ‘Tehnologija tri v enem’

Naprava Trilogija, ki vsebuje 3 različne metode radioterapije in se uporablja kot linearni pospeševalnik  (LINAC) izpolnjuje različne potrebe, od slikanja do zdravljenja. Ta naprava napredne tehnologije, ki se uporablja tako za diagnosticiranje kot za zdravljenje bolniku zagotavlja pomembne prednosti, kot je ustrezna prilagoditev intenzitete odmerka.

Več informacij glede zdravljenja raka lahko dobite na www.acibademinternational.com.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več