Napredna tehnologija v zobozdravstvu

Uredništvo, 15. marec 2018.

Cilj naprednega zobozdravstva je pacientom nuditi najboljše možne storitve in pri tem ohranjati zdravje njihovih zob.

V zadnjih letih se v zobozdravstvu odvija prava digitalna revolucija, ki omogoča novo raven zdravljenja. To postaja s pomočjo naprednih in dovršenih sistemov vse natančnejše in preprostejše. Bela zalivka je bila v svojem času revolucionarna sprememba, to, s čimer se »pri zobarju« srečujemo danes, pa je vse bolj podobno znanstveni fantastiki in vesoljskim ladjam. Cilj vsega tega pa je, da pacientom ponujamo najboljše možne storitve in pri tem ohranjamo zdravje njihovih zob.

Najnovejši dosežki in inovacije so povezani z uporabo laserjev pri zdravljenju, digitalne rentgenske slike in izdelave zobnega nadomestka v le nekaj minutah, in to v sami ordinaciji, odvzemom ugriza s pomočjo (čudežne) paličice, zobozdravniškim stolom, ki je obenem masažni in vrtljiv za 360 stopinj, pa tudi s samim razvojem programske opreme, ki pacienta poveže s katero koli ordinacijo na svetu.

Vrata svojega zobozdravstvenega centra, enega najsodobnejših na Hrvaškem, so nam odprli na Polikliniki Bagatin. Prostore nam je razkazala dr. Mirna Munitić, specialistka stomatološke protetike in vodja zobozdravstvenega centra, ki je bila pripravljena na vsa naša vprašanja in podvprašanja. Začnimo od začetka …

Lasersko zdravljenje

Laserji se v zobozdravstvu uporabljajo kot dopolnilo standardnim zobozdravstvenim posegom, pri nekaterih terapijah pa z njimi v celoti nadomestimo tradicionalno zdravljenje. Če vas je strah stomatološkega svedra, je lasersko zdravljenje kot nalašč za vas. Imeli smo priložnost, da smo se prepričali o delovanju laserjev ameriškega proizvajalca Biolase. Ti omogočajo nežnejše, manj invazivno zdravljenje, ohranjajo dlesni in obenem omogočajo manj boleč postopek (in zato manjšo uporabo anestetikov), samo zdravljenje pa poteka hitreje in po njem si pacienti hitreje opomorejo. Najpomembnejše pa je, da ni več tistega neprijetnega cviljenja, ki se ga bojite že od otroštva. Dandanes z laserji zdravimo karies, belimo zobe, v veliko pomoč pa so tudi pri zdravljenju gingivitisa (okužba dlesni) in parodontitisa (vnetje globljih obzobnih tkiv).

Digitalno skeniranje čeljusti

Da določimo pravilni ugriz pacientov, namesto nekdanjih artikulacijskih lističev uporabljamo dovršeno napravo za t-scan ameriškega proizvajalca Tekscan. Z ugrizom v folijo naprava do stotinke natančno zazna, kje je ugriz močnejši in kje šibkejši, ter tako zdravniku posreduje podrobne podatke, mu olajša usklajevanje ugriza, s tem pa tudi natančnejše vodenje zdravljenja, kar vse prispeva tudi k dolgotrajnosti novih keramičnih kron ali zobnih mostičkov.

Protetični nadomestki, kot so krone, mostički in luske, danes doživljajo preporod. Izdelamo jih lahko namreč v le nekaj minutah, kar za vas pomeni, da lahko v enem dnevu dobite nov nasmeh. Nič več številnih obiskov ordinacije, čakanja po več dni, telefoniranja v laboratorij in klasičnih odvzemov ugriza. Jemanje odtisa zgornje in spodnje čeljusti, ugriz v vosek in mavčni odlitek zob, da dobimo tridimenzionalni prikaz vaše čeljusti – vse to je preteklost. Za najboljši tridimenzionalni posnetek vaših zob uporabljamo na Polikliniki Bagatin intraoralni skener svetovno znanega proizvajalca Planmeca, ki obenem pomaga tudi pri izdelavi protetičnih nadomestkov. S skeniranjem zob dobimo zelo natančno sliko, traja pa le nekaj minut, je brez vsakih neprijetnosti in popolnoma varno.

Nov zob med samo enim obiskom

Potem ko naredimo digitalni posnetek zoba, se lotimo oblikovanja nadomestka. Sledi izdelava. Postopek je izjemno hiter, saj po zaslugi sistema CAD/CAM omogoča izdelavo ene zobne krone v 20 minutah. Prav ta sinergija novih tehnologij omogoča pacientom, da ob enem samem obisku na Polikliniki dobijo čisto nov zob. V preteklosti je tak postopek trajal več dni. Skenirani posnetek čeljusti se obenem lahko pošlje v laboratorij ali v katero koli drugo ordinacijo na svetu.

Odlična programska oprema

Ker uporabljajo odličen sistem Planmeca, so vse zobozdravniške naprave medsebojno povezane, kar omogoča še boljšo raven storitev za paciente, zdravnikom pa omogoča, da svoje delo opravljajo še hitreje, bolje in natančneje. Poleg tega so zobozdravniški stoli vrtljivi, popolnoma prilagodljivi, napolnjeni s spominsko peno in nadvse udobni, kar prispeva k vaši sproščenosti med zdravljenjem – obenem pa lahko izbirate, na kateri konec Zagreba boste gledali. Prekrasen panoramski razgled na mesto z 10. nadstropja Poliklinike je »pika na i« vašega zobozdravniškega pregleda.

Bagatin ordinacija

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več