Nakupov preko spleta vedno več, težav potrošnikov prav tako

Uredništvo, 26. oktober 2012.
Nakup preko interneta

Določenim problemom se je moč izogniti, če potrošniki vnaprej preverijo, “kdo je na drugi strani zaslona”.

Težave pri nakupu potrošnikov preko spleta niso redkost, kar kažejo tudi aktualne številke iz poročila Mreže Evropskih potrošniških centrov ECC-Net o pritožbah potrošnikov v 2010 in 2011. Od 31.000 pritožb (letno), ki jih je obravnavala mreža centrov, se jih kar 56 % nanaša prav na spletne nakupe. A določenim problemom se je moč izogniti, če potrošniki vnaprej preverijo, “kdo je na drugi strani zaslona”.

Nakup preko internetaTudi na Evropskem potrošniškem centeru v Sloveniji je bila v letu 2011 skorajda polovica vseh pritožb (45 %) povezana s spletnim nakupovanjem. Slovenski potrošniki so imeli najpogostje težave pri dobavi izdelka (ni prispel ali z zamudo), pri poprodajnem servisu (v primeru napak na izdelku), v primeru vračil kupnine (kljub vračilu izdelka v zakonskem roku so imeli potrošniki težave pri vračilu kupnine), bili pa so tudi žrtve spletnih goljufij.

Tudi sicer so evropski potrošniki najpogosteje poročali težavah z ne-dostavo, o prejemu proizvodov z napako in o neskladnosti prejetega izdelka z naročenim. Kljub temu, da je težav potrošnikov veliko, pa število nakupov preko spleta narašča.

Da bo problemov čim manj vam Evropski potrošniški v Sloveniji center svetuje:

1. Za nakup se odločite le, če poznate prodajalca. Resna podjetja ne skrivajo podatkov, ampak se potrudijo, da so potrošniku na voljo vse potrebne informacije.
2. Preverite identiteto prodajalca!
3. Kupujte na spletnih mestih, ki jih razumete! Če jezika, v katerem so napisani podatki na spletišču posameznega prodajalca, ne razumete dovolj, vam nakup odsvetujemo.
4. Preverite postopek in rok za odstop od pogodbe.
5. Preverite, ali prodajalec zagotavlja posredovanja podatkov in plačevanje v varnem načinu.
6. Preverite, kako je z garancijo za izdelke, ki jih kupujete v spletni trgovini v drugi državi. Je možnost servisiranja zagotovljena tudi v Sloveniji?
7. Posredujte le najnujnejše podatke o sebi in svoji bančni kartici.
8. Vse informacije o posameznem spletnem nakupu si natisnite in jih shranite.

Več koristnih informacij o čezmejnem spletnem nakupovanju najdete na www.epc.si.

EPC nudi slovenskim potrošnikom brezplačno svetovanje in pomoč pri razreševanju potrošniških težav pri čezmejnih nakupih. Za več informacij o svojih pravicah v EU jih pokličite na (01) 432 30 35 ali jim pišite na [email protected]

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close