Najsodobnejše hormonsko zdravljenje menopavze preko kože

Uredništvo, 23. april 2019.
menopavza

Težave ženske povezane z menopavzo je potrebno obravnavati individualno. Pomembno je osveščanje o zdravem načinu življenja in seznanjanje s spremembami in morebitnimi težavami, ki jih lahko prinese mena.

Izrazite menopavzne težave močno okrnejo kakovost življenja in lahko vodijo v določena bolezenska stanja. Ženska mora vedeti, kdaj poiskati strokovno pomoč. Najbolj učinkovito je hormonsko zdravljenje , ki je prvi izbor za srednje močne in izrazite menopavzne težave. Ginekologi priporočajo transdermalno (vnos preko kože) hormonsko terapijo. Najnovejša oblika, pršilo, je na voljo na zelen recept tudi pri nas.

Kako se začne menopavza

Največkrat se začne z nočnim potenjem in pogostejšim odvajanjem vode ponoči, ki močno poslabša kakovost življenja. Ženska je zaradi pogostega prebujanja čez dan utrujena, nervozna in nezbrana. Ko se začnejo vročinski oblivi pojavljati tudi podnevi, večina dojame, da je nastopilo obdobje klimakterija – menopavze.

Še vedno se veliko žensk spopada z valungami in vsem, kar prinaša to obdobje. Nekatere ženske vendarle poiščejo pomoč pri ginekologu. Ob omembi možnosti jemanja nadomestne hormonske terapije se nekaterih polasti nelagodje., Bojijo se možnih zapletov, ki bi ga naj tako zdravljenje prinašalo.

Pa je strah pred nadomestnim hormonskim zdravljenjem povsem odveč. Ravno nasprotno, če ga začnemo uporabljati pravočasno, se lahko zaščitimo pred obolenji srca in ožilja. Ob tem pa ne bomo izpostavljeni dodatni povečani nevarnosti za nastanek raka.

Pomanjkanje hormonov je krivo za številne simptome

Poglavitni vzrok težav v klimakteriju ali meni, je upad hormonov, prvenstveno estrogena. Najpogostejše klimakterične težave so spremembe menstrualnega ciklusa in klasični klimakterični simptomi.

Mednje uvrščamo:

  • vročinske oblive,
  • nespečnost,
  • razdražljivost,
  • čustveno nestanovitnost,
  • neodločnost,
  • jokavost,
  • glavobol,
  • bolečine v sklepih,
  • pospešeno bitje srca itd.

Po več letih nastopijo t.i. srednjeročne posledice odtegnitve hormonov na področju sečil in spolovil/rodil. Med dolgoročne možne posledice uvrščamo srčno žilne bolezni in osteoporozo.

»Upadanje ravni ženskih spolnih hormonov je le del vsesplošnega usihanja delovanja žlez z notranjim izločanjem, ki pa najprej in najopazneje vpliva na ženskin vsakdan. A ženski, ki se nahaja v tem prelomnem trenutku življenja, danes lahko pomagamo. Številne ponovne analize velikih študij, pri čemer so ženske zdravili s hormoni, so pokazale, koliko prednosti prinaša hormonsko zdravljenje: od tega, da učinkovito preprečuje številne bolezni, do podaljševanja življenja in ne nazadnje izboljševanja njegove kakovosti,«

je prepričana ambulantna ginekologinja prim. Lucija Vrabič, dr. med.

Različne vrste hormonskega zdravljenja menopavze

Poznamo sekvencijsko ali ciklično hormonsko zdravljenje, ki vsebuje estrogen in/ali progestagen v odmerkih, ki posnemajo menstrualni ciklus. Zato imajo ženske ob takšnem zdravljenju menstruacijo. Primerno je za ženske v perimenopavzi, ki imajo menopavzne težave. Terapija je v obliki tabletk.

Tudi kontinuirano kombinirano hormonsko zdravljenje, ki ga uporabljajo ženske po menopavzi z maternico, je v tabletkah. Vse bolj uveljavljena novost pa je transdermalno hormonsko zdravljenje, ki je lahko v obliki obliža ali pršila. To je najnovejša in nadvse praktična oblika, ker omogoča najnižji vnos hormonov.

Obliž, kot tudi pršilo z estrogenom sta na recept. Ker estrogeni povzročajo prekomerno zadebelitev sluznice v maternični votlini, morajo ženske, ki prejemajo samo estrogen, prejemati tudi progestagen.

Prednost pršila pred obližem je manjši oz. najmanjši možen vnos hormonov in edini, ki se individualno prilagodi. Namreč obliž ima relativno visok fiksen odmerek in se pri vsaki ženski odmeri enako, saj ni druge možnosti. Glavna prednost pršila je v individualnem odmerjanju, saj ga predpišemo glede intenzivnosti težav pri posamezni ženski. Tako ženski lahko predpiše zdravnik različno število odmerkov. Zato pršilo zagotavlja najmanjši možen vnos hormonov, kar je v skladu z najsodobnejšimi mednarodnimi in slovenskimi smernicami zdravljenja. Poleg tega povzroča manj neželenih učinkov v primerjavi z obliži, saj ni lepil, ki bi povzročale iritacijo kože.

Rak dojk in hormonsko zdravljenje

Naštejmo še nekaj podatkov glede vpliva hormonskega zdravljenja na nastanek srčno žilnih bolezni oziroma raka (dojk). Veljavne klinične smernice na podlagi ponovne analize velikih študij, med njimi tudi WHI (Woman Health Initiative), navajajo, da stopnja tveganja za raka dojk v petih letih jemanja hormonske terapije ni bila povečana. Tudi po petih letih jemanja je povečanje neznatno, za manj kot 1 dodatni primer na 1000 žensk na leto uporabe. Pri monoterapiji z estrogeni pa je tveganje za raka dojke celo manjše kot pri tistih ženskah, ki hormonskega zdravljenja ne uporabljajo.

Ugodni učinki transdermalnega hormonskega zdravljenja na srce in ožilje

Tudi glede nastanka krvnih strdkov se je transdermalno hormonsko zdravljenje pokazalo kot bolj primerno. Medtem ko hormonsko zdravljenje v obliki tabletk poveča tveganje za vensko trombembolijo za 3-krat, ga transdermalno hormonsko zdravljenje ne poveča.

Vzpodbuden je tudi podatek, da čeprav hormonsko zdravljenje ni namenjeno preprečevanju srčno žilnih bolezni, ima lahko zaščitni učinek pred aterosklerozo in drugimi srčno žilnimi boleznimi pri starostni skupini od 50 do 60 let oziroma, če so ženske začele s hormonskim zdravljenjem manj kot 10 let od menopavze. Pri starejših uvajanje hormonskega zdravljenja poveča tveganje, saj je proces ateroskleroze že preveč napredoval.

Transdermalno hormonsko zdravljenje menopavze je učinkovito in varno

Sklenemo lahko, da je hormonsko zdravljenje nadvse učinkovito in varno, ter da že po 2 tednih uporabe zmanjša pogostost simptomov menopavze. Ginekologinja se bo za vsako posameznico posebej odločila, ali ji bo predpisala kratkotrajno ali dlje časa trajajoče HZ. Po besedah doc. dr. Branke Žegura s Klinike za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor za kratkotrajno hormonsko zdravljenje šteje jemanje terapije do 5 let. Z njim učinkovito lajšamo menopavzne težave in izboljšujemo kakovost življenja. Posebej pa zdravnica poudarja njegovo ugodno delovanje na urogenitalni sistem. Dolgotrajno hormonskega zdravljenje ob vsem navedenem žensko zaščiti še pred osteoporozo, če je bilo uvedeno v perimenopavzi ali zgodnji po menopavzi.

»Presnovna pot hormonov, ki jih nanesemo na kožo (transdermalno), se razlikuje od tiste, ko hormone zaužijemo. Pri nanašanju estrogena prek kože se izognemo fenomenu prvega prehoda skozi jetra. Učinkovina gre neposredno v sistemsko cirkulacijo. Potrebni so nižji odmerki, zaznavamo pa tudi občutno manj neželenih učinkov. Prek kože lahko nanašamo samo estrogen, progesteron, ki ga mora ženska tudi prejeti, pa lahko vnaša v telo vaginalno ali z zaužitjem,«

še poudari ginekologinja.

Tudi pri nas je na voljo pršilo z estrogenom, ki omogoča prilagojeno odmerjanje z najmanjšim možnim odmerkom hormona, na recept.

Hormonsko zdravljenje učinkovito preprečuje zlome vretenc, kolka in druge zlome zaradi osteoporoze. Je najboljša preventiva osteoporoze pri ženskah, ki imajo menopavzne težave, in pri vseh starostnih skupinah žensk z dejavniki tveganja za osteoporozo.

Pripravila: Sanja Švajger

Priporočamo v branje

https://med.over.net/clanek/operacija-bi-morala-biti-le-skrajni-poseg-pri-zdravljenju-vecine-miomov/
https://med.over.net/mesec-dni-za-zdravje/

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več