Najslajše pregrehe, brez slabe vesti in kalorij

Uredništvo, 19. marec 2013.

Priprava slaščic s stevio ni nemogoča, potrebuje pa prilagoditev receptov. Lahko pa jo enostavno zamenjamo za slajenje tekočin.

Stevia (latinsko Stevia rebaudiana) je predstavnica botanične skupine košarnic, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Njene sveže ali posušene liste že stoletja uporabljajo za sladilo. Menda jo je odkril španski znanstevnik Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jaime Esteve), katerega priimek je uporabljen v latinskem imenu stevie.

stevia_slikica-2

Indijanci Guarani jo imenujejo “kaa-he-e”, kar v njihovem jeziku pomeni sladka zel.  Uporabljali so jo za izboljšanje okusa hrane in pijače ali pa so žvečili posušene liste preprosto zaradi osvežilnega in sladkega okusa. Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi, mesnatimi listi. Liste stevie pobirajo v začetku cvetenja, ko je najslajša.

Več se je o steviji govorilo, ko sta francoska znanstvenika uspešno izolirala aktivne sestavine, ki dajejo stevji sladek okus. To sta glikozida-steviozid in rebaudiozid. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti. Njen glikemični indeks (GI) je nič. Listi so 30 do 45-krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirano sladilo pa je kar 250 do 400-krat slajše od sladkorja. Uporaba stevie je najbolj razširjena v Južni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem.

stevia-caj

Sladilo je primerno za diabetike, saj gre za prvo naravno sladilo, ki nima energijske vrednosti in ob zaužitju ne vpliva na porast krvnega sladkorja. Stevia ne karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov. Zaradi ničelnega glikemičnega indeksa ne povečuje želje po sladkem, zato lahko ob priboljšku (sladici s stevio) uživamo ne da bi pri tem sprožili verižno reakcijo ponavljajočega poseganja po slaščicah. Zaradi te lastnosti jo lahko koristno uporabimo pri redukciji telesne teže.

V nekaterih receptih sladkorja žal ne moremo preprosto zamenjati s stevio, saj pri pripravi jedi nima enakih karakteristik kot sladkor (penasto vmešana jajca za biskvit, karamelizacija,…). Priprava slaščic s stevio ni nemogoča, potrebuje pa prilagoditev receptov. Lahko pa jo enostavno zamenjamo za slajenje tekočin (kava, čaj, kompot,…).

Stevio uporabljajo tudi v zobnih pastah in ustni vodi, ne le kot nadomestek drugim sladilom temveč tudi zaradi njenega dokazanega antibakterijskega delovanja.

Pri nakupu stevie in moramo biti pozorni na sestavine, ki so navedene na embalaži. Obstaja namreč več različic. Najboljša oblika je 100% stevija, brez primesi. Ta čista oblika je lahko tudi koncentrirana. Le v taki obliki združuje vse svoje prednosti. Nekaterim prahom ali tabletam pa so dodana še številna polnila in primesi, ki lahko popolnoma spremenijo lastnosti, zaradi katerih je stevia cenjena.

Vsebuje namreč 0 kalorij, 0 maščob, 0 ogljikovih hidratov, 0 beljakovin ter ima glikemični indeks (GI) enak 0. Skratka prava stevia = 0 tveganja in 100% zadovoljstvo.

NOW BETTER STEVIA-NARAVNO SLADILO V PRAHU

stevia      stevia-zenska

• Sladilo brez kalorij.

• Organska pridelava.

NOW® BetterStevia™ je brezkalorično sladilo z nizkim glikemičnim indeksom. Odlikuje ga certificirana organska pridelava in je zdrav nadomestek običajnega sladkorja ter umetnih sladil. Vsebuje le čisti ekstrakt stevie.

Navodila za uporabo:
Uporabite 1/2 do 1 merico za naravno sladkanje pijač ali hrane.

Vsebina 28 g zadostuje za 622 odmerkov.

Hranilna vrednost

100 g

1 merica (45 mg)

Energijska vrednost

0 kJ/kcal

0 kJ/kcal

Beljakovine

0 g

0 g

Ogljikovi hidrati

0 g

0 g

Maščobe

0 g

0 g

Sestavine: steviol glikozidi (izvleček iz listov Stevia rebaudiana v prahu).

Ne vsebuje: sladkorja, soli, kvasa, pšenice, glutena, koruze, soje, mleka, jajc, lupinarjev in konzervansov, umetnih arom, barvil in sladil.

Izdelki Hiše zdravja si na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in spletni trgovini Hiše zdravja.

Logo Hisa Zdravja  now

www.hisa-zdravja.si , HIŠA ZDRAVJA

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,521
31.07.2021. ob 19:09
110,201
31.07.2021. ob 14:37
Preberi več

New Report

Close