Najpogostejši simptomi raka materničnega vratu

Uredništvo, 31. januar 2016.

Redni pregledi pri ginekologu so zelo pomembni, saj se simptomi velikokrat pojavijo šele, ko je bolezen že napredovala.

Januarja obeležujemo Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. V zgodnjih fazah ga lahko ugotovijo z rednim letnim PAP pregledom, saj se simptomi te vrste raka velikokrat pojavijo šele, ko je bolezen že napredovala. Zaradi poznih simptomov so zelo pomembni redni ginekološki pregledi.

Vprašanje: Kdaj ste bili nazadnje na ginekološkem pregledu?

Rak materničnega vratu je takoj za rakom dojk, najpogostejši rak pri ženskah. Običajno se pojavi pri mlajših ženskah, med 35 in 50 letom.

Glavni vzrok za raka na materničnem vratu je humani papiloma virus (HPV), ki je odkrit v 99,7 odstotkih primerov na svetu. Virus se prenaša s spolnim stikom z nekom, ki je že okužen, zato je pomembno, da poskrbite za varne spolne odnose s kondomom. Obstaja več tipov HPV in so razdeljeni glede na pogostost povzročitve malignih sprememb v maligne in benigne tipe.

Simptomi raka materničnega vratu

Največja težava pri tej bolezni je, da ste lahko z virusom okuženi več let, pa tega niti ne veste.

Virus lahko v telesu miruje in se šele po nekaj letih razvije v raka materničnega vratu. Zato so zelo pomembni redni obiski pri ginekologu oziroma opravljanje PAP testa, edinim pregledom, ki ugotavlja spremembe na materničnem vratu, še predno se razvijejo v raka.

Prve simptome raka materničnega vratu je težko odkriti. Ko jih odkrijejo, so to pogosto atipične spremembe v maternici, znane kot “rane”, ki so že prerasle v maligni tumor. Simptomi se pojavijo v obliki vaginalne krvavitve ali krvavega izcedka, ki drugače ni običajen, sprememb v menstrualnem ciklusu, ki jih ni mogoče pojasniti. Krvavitev se lahko pojavi tudi med spolnim odnosom ali vstavitvi diafragme. Prav tako je potrebna pozornost, če se med spolnim odnosom pojavi bolečina.

Sick feeling woman sitting on her bed

Diagnosticiranje

Test PAP opravimo z odvzemom vzorca celic s površine materničnega vratu, ki se nato pošlje v analizo. Če so rezultati pozitivni in kažejo na nenormalne spremembe, se naredijo dodatni testi. Kolposkopija in biopsija materničnega vratu sta podrobnejša pregleda sprememb, ki jim sledi še histopatološka analiza.

Zdravljenje

Da bi ohranili reproduktivne funkcije se opravi operativna odstranitev spremembe do zdravega tkiva, zaradi odstranitve “rane” in mikroskopski pregled robov sprememb okoli zdravega tkiva.

Če je bolezen napredovala in se je rak razširil na večjo površino, potem zdravljenje vključuje določene dodatne ukrepe in metode, operativni poseg (histerektomijo in odstranitev medenične bezgavke z ali brez odstranitve obeh jajčnikov in obeh jajcevodov), kemoterapijo in radioterapijo.

Glede na stopnjo napredovanja raka, se opravi eden ali več posegov oziroma postopkov, včasih tudi kombinacija več metod zdravljenja.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več