Najpogostejše napake pri shranjevanju v hladilniku

Hladilnik, ženska, živila
Foto: Profimedia

Pri shranjevanju živil v hladilniku ni pomembno samo, da jih pravočasno shranimo na hladno, temveč je pomembno tudi, kam in kako jih shranjujemo. Če hladilnika ne uporabljamo pravilno, lahko pride do prebavnih težav, driske in bruhanja, ki so posledice okužbe z bakterijami na hrani. Katere so najpogostejše napake pri shranjevanju živil v hladilniku?

Pravilno shranjevanje in ravnanje s hrano v hladilniku je ključnega pomena za ohranjanje varnosti hrane in zaščito zdravja. Z upoštevanjem nekaj nasvetov lahko zmanjšate možnost okužb. Študije so pokazale, da lahko nepravilno shranjevanje živil poveča tveganje za bolezni, kot so driska, bruhanje in druge prebavne težave, ki so lahko posledica okužbe z bakterijami pri hrani. Preverili smo nekaj najpogostejših napak, pri shranjevanju živil v hladilniku, in poiskali nasvete, kako jih preprečiti.

Neustrezna temperatura

Kdaj ste nazadnje v hladilniku preverili temperaturo? Sploh veste, kakšna mora biti temperatura v hladilniku in katera raven je primerna za shranjevanje določenih živil? “Priporočena temperatura v domačem hladilniku je med +2°C in +8°C,” pravijo podatki na spletni strani Nacionalnega inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Če pogledamo podrobno, je optimalna temperatura hladilnika med +4°C in +5°C, kar je primerno za shranjevanje večine odprtih živil (jajca, mlečni izdelki, salame …). Takšna temperatura je na srednjih policah.

 • Na najnižji polici je temperatura najnižja, okrog 2 stopinji, zato tam shranjujemo meso in ribe.
 • Na najvišji polici je temperatura 8 stopinj Celzija, zato tja shranjujemo živila, ki niso tako hitro pokvarljiva. Zgornje meje te temperature ne smejo presegati, saj to omogoča bakterijam, da se razmnožujejo hitreje.
 • Po drugi strani pa prenizka temperatura lahko povzroči, da živila zmrznejo in tako izgubijo svojo kakovost.

Preobremenjen hladilnik

Čeprav je pogled na poln hladilnik prijeten, pa v resnici ne gre za zdravo stvar. Hladen zrak mora v hladilniku krožiti, da ohranja živila na optimalni temperaturi in posledično zdrava. Bolj kot je hladilnik poln, manj je prostora za kroženje zraka, kar pomeni, da temperatura v hladilniku pade, prav tako pa se zniža tudi temperatura živil, zaradi česar so ta izpostavljena večjemu tveganju za razvoj bakterij.

Preobremenjen hladilnik lahko onemogoči kroženje hladnega zraka in tako ne omogoča pravilnega hlajenja. To lahko privede do tega, da nekatera živila niso dovolj ohlajena, kar povečuje možnosti za razvoj bakterij.

Nepravilno razporejanje živil

Večina ljudi sveže meso rada shranjuje in taja na najvišjih policah v hladilniku. Kadar iz trgovine prinesete pakete svežega mesa ali jih vzamete iz zamrzovalnika in jih v hladilniku pustite, da se počasi odtajajo čez noč, jih najverjetneje odložite na najvišjo polico v hladilniku. To je pravzaprav najbolj neprimerno mesto za odlaganje mesa, saj se utegne zgoditi, da sokovi, ki spremljajo sveže meso, zlasti pri tajanju curljajo iz embalaže in kapljajo po drugih živilih, česar pa vedno ne opazimo. Prav tako je na najvišjih policah hladilnika navadno najvišja temperatura, kar za meso, ki velja za hitro pokvarljivo živilo, ni najprimernejše. Živlia, ki so bolj dovzetna za bakterije (npr. meso, ribe), bi morala biti shranjena na najhladnejšem mestu, ki je običajno v spodnjem delu hladilnika. Poleg tega bi morala biti surova hrana vedno ločena od že pripravljene hrane, da preprečimo križno kontaminacijo.

Nepravilno čiščenje hladilnika

Hladilnik je treba redno čistiti, da se prepreči nabiranje bakterij. Verjetno ga očistite enkrat ali dvakrat na leto. A zaradi vsega, kar shranjujete v njem, pa tudi zaradi pokvarjenih živil, bi ga morali čistiti kar tedensko. Da, prav ste slišali. Da bi zagotovili kar najbolj neoporečno okolje v hladilniku, bi ga morali očistiti vsak teden. Odtisi kozarcev in lončkov, ostanki zelenja zelenjave, kapljice tekočih živil … vse to sčasoma postane leglo bakterij, ki lahko preidejo na hrano, zato jih je treba pravočasno očistiti. Raziskave so pokazale, da je lahko slabo čiščenje hladilnika vzrok za kontaminacijo hrane.

Vzdrževanje hlade verige je ključnega pomena za zagotavljanje mikrobiološke varnosti in kakovosti živil. Za zagotavljanje hladne verige živil, od nakupa v trgovini do porabe živila doma, smo odgovorni potrošniki sami.

Še nekaj napak

 • Nepravilno pakiranje: Zapakirana živila so manj izpostavljena bakterijam. Nepravilno zaprta embalaža lahko prav tako povzroči križno kontaminacijo.
 • Prepočasno hlajenje: Raziskave so pokazale, da se bakterije hitro razmnožujejo na topli hrani, ki je pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Hrano je zato treba čim prej ohladiti in jo shraniti v hladilniku.
 • Neustrezen rok hranjenja: Vsaka vrsta hrane ima svoj rok uporabe, po katerem se kakovost in varnost hrane zmanjšata. Študije so pokazale, da je hranjenje hrane dlje, kot je priporočljivo, ena od najpogostejših napak, ki jih ljudje delajo.

Viri:

 • “Foodborne illness: Know the symptoms.” Mayo Clinic, 2020.
 • “Refrigeration and Food Safety.” United States Department of Agriculture (USDA), 2019.
 • “How to store food and leftovers.” National Health Service (NHS), 2018.
 • “Separate: Avoid Cross-Contamination.” Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2020.
 • “Food Storage and Packaging.” Food Standards Agency (FSA), 2020.
 • “Chilling. At Home.” Partnership for Food Safety Education, 2019.
 • “Study shows common food safety practices in home kitchens need improvement.” USDA, 2020.
 • “Refrigerators and Food Safety.” U.S. Food & Drug Administration (FDA), 2019.
Avtor
Piše

M. Ć.

Več novic

New Report

Close