Najpogostejše napake fizioterapije športnikov

Powered by:
Foto: Medicofit

V povezavi s fizioterapijo, ki je posledica športnih poškodb, je treba z željo po uspešnosti na prvo mesto vsekakor postaviti gibalno tehniko in preventivo. Vendar se temu lahko posvetimo izključno ob celostnem pristopu rehabilitacije poškodb in telesne priprave na vrnitev polne obremenitve poškodovanega segmenta, kar pa je v praksi prej redkost kot pravilo.

V kliniki Medicofit fizioterapija športnikov oziroma rehabilitacija športnih poškodb predstavlja velik del delovanja. Naši strokovnjaki so namreč usposobljeni za telesno pripravo športnikov, ki stremijo k dolgi športni karieri in skušajo izkoristiti ves genetski potencial, pri čemer terapevti stalno spremljajo njihov napredek.

Z edinstvenim sistemom kondicijske priprave profesionalnih ali rekreativnih športnikov tako dosegamo vrhunske rezultate, katerih temelje predstavljajo redni diagnostični pregledi, stalno merjenje telesne sestave in ažurnost pri saniranja novih ali že znanih poškodb.

Foto: Medicofit

Napake pri izvajanju fizioterapije športnikov

Do poškodb športnikov praviloma prihaja iz dveh razlogov: zaradi padca telesne pripravljenosti in zaradi posploševanja telesne priprave. V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit rehabilitacijski proces individualno prilagodimo vsakemu posameznemu pacientu ter pri tem upoštevamo vzrok za nastanek poškodbe in stopnjo te, njegovo psihofizično pripravljenost, zastavljene cilje in vrsto športa, s katerim se poškodovanec ukvarja.

Padec telesne pripravljenosti

Ker športnik po poškodbi izgubi del fizične pripravljenosti (in pogosto tudi mase), je – toliko bolj, če se fizioterapija ne izvaja pravilno – njegov povratek v profesionalni, s tem pa tudi tekmovalno naravnan šport, v veliki meri otežen.

Fizioterapija mora zato temeljiti na upoštevanju njegovih predhodnih poškodb, motoričnih kompenzacijah, mišičnih neravnovesjih in kakršnih koli drugih anatomskih posebnostih.

Foto: Medicofit

Posploševanje telesne priprave

Iz tega sledi, da osnovo fizioterapije predstavlja temeljit diagnostični pregled, na katerem se izvedejo vsa merjenja in testiranja, česar se v kliniki Medicofit še kako zavedamo. Zavedamo pa se tudi dejstva, da se na pregled rado pozablja.

Gre za eno najpogostejših napak fizioterapevtov in kineziologov, ki s tem podaljšajo čas okrevanja, saj se kot posledica izostajanja pregleda pacientu odrejajo terapevtske vaje, neprilagojene stopnji poškodbe in vrsti športa, s katerim se poškodovanec ukvarja, ter nepoznavanje ustrezne stopnje obremenitve športnika.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit osnovo rehabilitacije predstavlja prav pregled, ki je eden prvih korakov na poti sanacije športne poškodbe. Ta zajema:

 • klinično testiranje segmenta, ki je utrpel poškodbo,
 • pregled morebitnih predhodnih poškodb,
 • oceno mobilnosti in funkcionalnosti sklepa, kite oziroma mišice z znaki poškodbe,
 • pregled sklepov, ki mejijo na poškodovani segment, in oceno morebitnih povezav s primarno mišično-skeletno poškodbo,
 • pregled gibalnih vzorcev,
 • merjenje neravnovesij mišične vzdržljivosti in sklepne mobilnosti,
 • anamnezo pridobljene zdravstvene dokumentacije,
 • razlago morebitnih specialističnih pregledov,
 • podrobno diagnostično poročilo,
 • izdelavo preventivnih smernic in rehabilitacijskih priporočil ter
 • strategijo rehabilitacijskega procesa na osnovi fizioterapije in kineziologije.

Pasivni pristop ukrepanja namesto aktivnega pristopa

Poleg začetne faze, kamor sodi diagnostični pregled, individualno neprilagojena rehabilitacija največ neprijetnosti povzroča v zaključnem obdobju. Ker je cilj vsake fizioterapije, do katere privede poškodba športnika, čim prejšnji povratek tega k profesionalnemu, tekmovalnemu športu in polna obremenitev poškodovanega segmenta, je treba rehabilitacijski proces zasnovati kar najbolj aktivno.

Foto: Medicofit

Kar pomeni, da morajo biti vaje izredno skrbno izbrane in prilagojene, kajti pasivni pristop okrevanje zavira in obenem vodi k večji izgubi mišične pripravljenosti ter mišične mase.

Treba je namreč upoštevati, da so mišično-skeletne strukture športnikov na splošno močneje obremenjene kakor mišično-skeletne strukture nešportnikov, zaradi česar se fizioterapija športnih poškodb osredotoča na specifično obremenjevanje, upoštevajoč tudi vzrok nastanka poškodbe.

Pomembno je, da se vzrok nastanka prvo prepozna, nato odpravi bolečino, ki izvira v sami poškodbi in na poškodbo na koncu tudi v celoti odpravi. Le na ta način ne bo prihajalo do ponovitve poškodbe, ki sčasoma pripeljejo do degenerativnih sprememb in obolenj sklepnih ter obsklepnih struktur.

Pri vsem tem je ključno sodelovanje fiziatrov, fizioterapevtov in kineziologov, ter drugih strokovnjakov. V kliniki Medicofit je to mogoče, saj izvajamo:

 1. Meritve in diagnostiko.
 2. Različne oblike terapij.
 3. Fizioterapijo in druge rehabilitacijske postopke.
 4. Kineziologijo.

Potek sanacije športnih poškodb

Sanacija športnih poškodb v Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit poteka v štirih korakih. Osnovo predstavlja pregled, na temelju katerega se oblikuje individualno prilagojen terapevtski proces. Sledita protibolečinska in protivnetna terapija, ki stremita k zmanjšanju oteklin, medtem ko jedro predstavlja kineziologija.

Foto: Medicofit

Tej enako pomembna je prav tako vzdrževalna faza, ki v primeru športnikov stremi k postopnemu povečevanju obremenitev in pripravi na tekmovalen šport.

Strokovnjaki klinike Medicofit smo doslej sodelovali pri sanaciji športnih poškodb alpskega smučanja, atletike, boksa, cestnega kolesarjenja, gimnastike, deskanja na snegu, golfa, juda, košarke, rokometa, odbojke, plavanja, vaterpola, smučarskih skokov in številnih drugih.

Naročite se na pregled ali nas kontaktirajte. Dosegljivi smo na telefonski številki 041 410 360 in elektronskem naslovu [email protected]

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,017
21.09.2022. ob 09:06
287,340
26.09.2022. ob 18:08
110,619
28.09.2022. ob 03:31
Preberi več

New Report

Close