Najboljša diagnostika in zdravljenje najmlajših včasih tudi na plečih društev in donatorjev

Utrinek s predaje v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

Slovenske porodnišnice so pri nabavi opreme v veliki meri odvisne od donatorske pomoči. Kljub željam, da bi bilo drugače, mimo tega dejstva ne moremo.

Podobno kot v tujini, so tudi v Sloveniji porodnišnice vsaj v neki meri odvisne od podpore donatorjev. Predvsem pri zagotavljanju naprednejših aparatov za diagnostiko in zdravljenje ter naprav prijaznih do novorojenčkov in mamic, je še veliko neuresničenih želja in potreb.

“Novorojenčki se rojevajo vsak dan. Ne izbirajo razmer in ne kraja, si pa porodnišnico lahko izberejo njihove mamice. Za varnost in udobje v porodnišnicah skrbijo požrtvovalni zaposleni, za opremo pa, saj veste, pogosto zmanjka denarja,”

že več leta opozarja izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna in so-ustanoviteljica društva Slojenčki, ki zbira donacije za slovenske porodnišnice.

V Društvu Slojenčki si želijo, da bi se v Sloveniji rodilo še več otrok, da bi se vsaka nosečnica lahko odločila za porodnišnico, ki ji najbolj ustreza. Pogoj za to je, da imajo vse sodobno opremo. Zato jo v društvu preudarno nabavljajo s pomočjo donatorjev, odgovorih posameznikov in podjetij. Ena zadnjih akcij ob svetovnem dnevu družin, 15. maja 2023, je bila s podjetjem Alpe-Panon d.o.o., McDonald’s DL, ki v Sloveniji upravlja restavracije McDonald’s.

Združujejo dobrodelnost, družbeno odgovornost in izboljšujejo svet

McDonald’s je eno od večjih donatorjev društva Slojenčki in že od leta 2019 v sodelovanju opremljajo slovenske porodnišnice z najpotrebnejšimi aparati za diagnostiko. Ob letošnjem dnevu družin so uspeli zaključiti akcijo in opremili še preostale od štirinajst porodnišnic z EKG aparati, ki olajšajo nadzor delovanja srca. Trbovlje, Slovenj Gradec in Maribor jih že uporabljajo, v teh dneh ga bodo začeli tudi v Izoli.

Vsako leto se v Sloveniji rodi 5 do 10 odstotkov novorojenčkov s sumom na motnje srčnega ritma. V porodnišnicah lahko z EKG posnetki pravočasno postavijo diagnozo in ustrezno ukrepajo, za kar nujno potrebujejo dobro opremo.

EKG aparat snema 12-kanalni EKG, na zaslonu nariše krivulje (odvode), jih interpretira in je izjemno pomembno diagnostično orodje. Z EKG posnetki zdravniki lahko postavijo diagnozo in ustrezno ukrepajo.

»Obiskovalci restavracij in zaposleni smo odprti za pomoč najranljivejšim. Od leta 2019 smo zbrali 17.054 € za opremo ljubljanske porodnišnice in  22.376,99 € za nakup EKG aparatov za vse porodnišnice. Družina ima posebno mesto v našem podjetju in pomoč bodočim staršem je pomemben del našega poslanstva. Veseli nas, da lahko to pokažemo tudi s podporo vsem slovenskim porodnišnicam, kar je samo eden od načinov, kako sodelujemo pri izboljšanju družbenega okolja,«

namen in vrednost donacije pojasnjuje Maxime Moulin, direktor podjetja Alpe-Panon d.o.o., ki v Sloveniji upravlja restavracije McDonald’s.

Pri novorojenčkih občasno prihaja do motenj srčnega ritma. Takrat zdravnik z EKG posnetki lahko ugotovi natančno diagnozo. S preiskavo EKG lahko odkrijejo pogoste in manj nevarne motnje, ki jih potem spremljajo. Lahko odkrijejo tudi težje motnje srčnega ritma, kot je na primer supraventrikularna tahikardija, ki je bolj redka, vendar zahteva takojšnje ukrepanje.

»V Društvu Slojenčki preudarno skrbimo za opremo v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah. S pomočjo donatorjev, odgovorih posameznikov in podjetij, ki nam zaupajo, pomagamo izboljševati opremljenost porodnih sob in oddelkov za mamice z novorojenčki, da lahko ostajajo sodobne ustanove. V imenu prejemnikov se zahvaljujem podjetju Aple-Panon d.o.o., da je prisluhnilo našim prošnjam,«

je donacijo pospremila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.

Porodnišnice so za donacije hvaležne

Donacije zagotavljajo primerljivost slovenskih porodnišnic s sodobnimi ustanovami v tujini. Tako so tudi pri nas novorojenčki in mamice v najboljši mogoči oskrbi. Donacije osebje in vodstvo porodnišnic razveseli.

Včeraj smo v porodnišnici prejeli donacijo Društva Slojenčki, v sodelovanju s podjetjem McDonald’s.
Podarili so nam najnovejši EKG MAC 5 aparat, ki olajša nadzor delovanja srca pri ogroženih nosečnicah, porodnicah in novorojenčkih. Snema 12-kanalni EKG in na zaslonu nariše krivulje (odvode), jih interpretira in pomaga zdravniku pri postavljanju diagnoze.
V Društvu Slojenčki si prizadevajo, da preudarno skrbijo za opremo v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah. S pomočjo donatorjev, odgovorih posameznikov in podjetij, ki jim zaupajo, pomagajo izboljševati opremljenost porodnih sob in oddelkov za mamice z novorojenčki.
Iskrena hvala!«

vir: Facebook objava UKC Maribor, 10. 5. 2023

Med.Over.Net – ponosni medijski podpornik društva.
Več o društvo in aktivnostih: https://slojencki.si.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,983
02.10.2023 ob 21:06
261
28.09.2023 ob 10:01
1,609
28.10.2019 ob 14:07
843
02.10.2023 ob 09:18
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close