Naj vas siva mrena ne prestraši

Uredništvo, 27. julij 2016.

Mrena je ena izmed najpogostejših bolezni očesa in je posledica naravnega procesa staranja, ki povzroča zameglitev…

Se vam megli, slabša vid in opažate spremembe v dojemanju barv? Imate težave z branjem in gledanjem na bližino? Katarakta ali siva mrena je naravni proces staranja, pri katerem se vaša očesna leča zamegli. Primarno se javlja pri osebah starejših od 55 let, pa vendar je v zadnjem času pogosto opaziti, da se pojavlja tudi pri mlajši populaciji. Mreno ima lahko posameznik tudi od rojstva. Odgovore na vprašanja, kaj je mrena, kako odpraviti težave, smo poiskali v vodilni oftalmološki kliniki v regiji – Specialni bolnišnici za oftalmologijo Svjetlost. Pogovarjali smo se z vodjo oddelka za katarakt, dr. Antejem Barišićem.

dr. Ante Barišić

dr. Ante Barišić

Kaj je mrena, kdaj in zakaj se pojavi, kako jo prepoznamo?

Mrena je ena izmed najpogostejših bolezni očesa in je posledica naravnega procesa staranja, ki povzroča zameglitev očesne leče. Zameglitev leče preprečuje normalno delovanje očesnih funkcij in zmanjšuje vidno ostrino. Pacienti se pogosto pritožujejo, da imajo težave z branjem, motnje pri delu na bližino in med vožnjo, pojavjajo se bliski in odsevi pri močni svetlobi, lahko se pojavijo tudi spremembe v dojemanju kontrasta. Gosta mrena lahko povzroči celo izgubo vida.

Mrena se običajno pojavi pri osebah starejših od šestdeset let, čeprav se danes vse bolj pogosto pojavlja tudi pri mlajši populaciji. Večje tveganje za razvoj sive mrene imajo osebe z diabetesom, visoko minus dioptrijo, so izpostavljeni sevanju, uporabljajo kortikosteroide ali so utrpeli udarec v oko. Obstaja tudi prirojena mrena pri otrocih, ki jo je treba nujno operirati, da se vid lahko normalno razvija naprej. Starši lahko opazijo mreno pri otroku, ki se kaže kot beli odsev v zenici. Operacija mrene pri otrocih je še posebej zahtevna, zato je potrebno vrhunsko znanje.

Kako se mrena zdravi in kdaj je treba obiskati zdravnika?

Operacija je edina možnost zdravljenja sive mrene. Zaradi hitrega razvoja tehnologije, je operacija mrene danes v večini primerov rutinski poseg, ki nima nobenih večjih zapletov. Do danes je veljalo pravilo, da je treba čakati, da mrena „dozori“ da bi bila operacija uspešna, pa vendar je resnica je ravno obratna. Res je, da se je pri starejših metodah operacije čakalo, da je mrena dozorela in se dobesedno iztisnila iz očesa. Z novo tehnologijo smo dosegli, da mreno lahko operiramo na samem začetku, ko pacient opazi prve simptome. V tem primeru je operacija enostavnejša, travma za oko je manjša, okrevanje je hitrejše in rezultat bistveno boljši. Če mrena postane preveč trda, je tudi sama operacija zahtevnejša, okrevanje daljše in možne so večje postoperativne komplikacije.

Operacija se izvaja v kapljični anesteziji in je popolnoma neboleča. Čas operacije je odvisen od veščin operaterja in od tega, kako je trda mrena. Traja lahko med 5 – 10 minut in 20 – 25 minut. Naredi se rez, manjši od 2,2 mm, skozi katerega se ustavi ultrazvočna sonda, ki odstrani bolnikovo naravno zamegljeno lečo (mreno). Na to mesto se vstavi bistra, umetna leča. Minimalni rez omogoča hitro celjenje rane, ki je ni treba šivati, kar zmanjšuje tveganje za okužbe, okrevanje pa je bistveno hitrejše.

ZIN_6146

Operacijska soba

Kako poteka pooperativno okrevanje?

Bolnik  lahko že 15 minut po operaciji odide domov, naslednji dan se opravi kontrola. Na željo bolnika, lahko v istem dnevi operiramo obe očesi. Prvi dan operacije se oko zaščiti s sterilnim obližem, ki se odstrani naslednji dan na kontrolnem pregledu. Normalno je, da je v prvih dneh vid rahlo zamegljen, kar je odvisno tudi od tega, kako trda je bila mrena. Da bi preprečili okužbo in pospešili okrevanje, se po operaciji uporabljajo kapljice, ki vsebujejo kombinacijo antibiotikov in kortikosteroidov. Prve tri dni se je treba izogibati umivanju z vodovodno vodo, drgnjenju oči, pretiranemu upogibanju in dvigovanju težkih stvari. S telesno vadbo lahko začnete 2 – 3 tedne po operaciji. Že po nekaj dneh lahko opravljate večino vsakdanjih obveznosti.

Povedali ste da se pri operaciji opravi zamenjava leče. Katera vrsta leč se lahko vstavi, ko gre za operacijo mrene?

Vstavljene leče v očesu bolnik ne čuti. Leča ostane trajno v očesu in ni potrebe, da bi se kdaj menjala. Cilj moderne kirurgije je najboljša kvaliteta vida in čim manjša odvisnost od očal po operaciji. V tem ima veliko vlogo operativna tehnika in izbira leče. Pacienti se vse bolj odločajo za leče, ki odpravljajo dioptrijo na blizu in na daleč (multifokalne intraokularne leče in leče z razširjenim razponom) s katerimi ni potrebe po nošenju očal. Standardne (monofokalne leče) zahtevajo, da oseba še naprej nosi očala za blizu, včasih pa tudi na daleč, če govorimo o astigmatizmu (zakrivljenost roženice). Popularne so tudi torične leče, ki odpravljajo tudi astigmatizem. Klinika Svjetlost je med vodilnimi v Evropi po vgradnji najmodernejših Symfony leč z razširjenim razponom vida. Z Symfony lečami lahko posameznik bere brez očal, se brije in liči, uporablja telefon, dela z računalnikom, gleda TV, vozi avto, se ukvarja s športom in opravlja vse ostale aktivnosti. Posebna oblika Symfony leče omogoča prelom svetlobe, ki podaljšuje fokus očesa, s tem pa dobimo razširjeni razpon vida na vseh daljavah in tudi odlično kontrastno občutljivost. Symfony leča, za razliko od drugih, imajo zelo malo vidne motnje in v veliki meri odpravljajo moteče bliskanje svetlobe pri nočni vožnji. Symfony in multifokalne leče se vstavijo tudi bolnikom, ki se odločijo za poseg zaradi presbiopije oz. starostne daljnovidnosti, ki je neizogibni del staranja. Število bolnikov, ki želijo biti neodvisni od očal in leč je vsak dan vse večje.

ZIN_6153

Imate kakšen nasvet za naše bralce?

Pomembno je, da se po petdesetem letu opravljajo redni oftalmološki pregledi enkrat na leto, če pa obstajajo določene družinske anamneze očesnih bolezni, se pregledi opravljajo pogosteje. Če pride do zameglitve očesne leče, je pomembno, da se operacija opravi v najhitrejšem možnem času, da se izognemo zapletom. Kakovost življenja posameznika ne sme biti ogrožena. Zahvaljujoč razvoju tehnologije, je operacija mrene v večini primerov rutinski poseg brez resnih po operativnih zapletov.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,359
16.05.2021. u 23:24
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več