Naj vas alarm opozori, ko vas ogroža bolezen

ženska v rokah drži pametni telefon
Foto: Jonas Leupe, Unsplash

Prebojni sistem omogoča, da bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2 ni treba ves čas misliti na sladkor v krvi, saj ga imajo pod nadzorom.

Inovativni sistem FreeStyle Libre 2 vsako minuto samodejno odčita raven krvnega sladkorja in uporabnika na njegov mobilni telefon opozori, takoj ko se mu raven sladkorja v krvi preveč zniža ali poviša. Zato ne preseneča, da ta uporabni sistem za neboleče in neprekinjeno merjenje sladkorja v krvi (brez vbodov v prst) uporablja že več kot pet milijonov ljudi iz vsega sveta.

Sistem FreeStyle Libre 2 je zasnovan tako, da nadomesti tradicionalni test sladkorja v krvi z vbodom v prst. Tanek senzor se enostavno in neboleče namesti na hrbet ali nadlaket ter do 14 dni neprekinjeno beleži raven sladkorja v krvi v intersticijski tekočini, rezultati meritev pa se prikazujejo v aplikaciji FreeStyle LibreLink na mobilnem telefonu.

Foto: Abbot, FreeStyle Libre

V aplikaciji FreeStyle LibreLink so poleg trenutne vrednosti sladkorja v krvi prikazani tudi graf z vrednostmi sladkorja v krvi v zadnjih osmih urah ter poročila o dnevnih trendih. Uporabnik lahko v aplikacijo vpisuje opombe, denimo o uživanju hrane, telesni aktivnosti ali dodajanju inzulina, kar mu pomaga razumeti, kako posamezni dejavnik vpliva na njihovo raven sladkorja v krvi.

Pomembno zmanjša tveganje za zaplete

Za sladkorno bolezen tipa 2 je značilna previsoka koncentracija sladkorja v krvi. Dolgotrajno povišane vrednosti sladkorja v krvi (t. i. hiperglikemija) dokazano vodijo v zaplete na srcu, ožilju, očeh, ledvicah in živcih, zato je zelo pomembno, da so osebe s sladkorno boleznijo čim več časa v ciljnem območju.

Čas v ciljnem območju pove, koliko časa oseba s sladkorno boleznijo dosega ciljne vrednosti sladkorja v krvi, in sicer med 3,9 mmol/L in 10 mmol/L. Če so osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 več kot 70 odstotkov časa v ciljnem območju, se pomembno zmanjša tveganje za zaplete sladkorne bolezni. Zato je v primeru porasta sladkorja v krvi čim hitrejše ukrepanje še kako pomembno, s sistemom FreeStyle Libre 2 pa tudi zelo preprosto, saj uporabnika na to opozori alarm.

Prav tako sistem opozarja na prenizke ravni sladkorja (t. i. hipoglikemija), ki je najpogostejši akutni zaplet sladkorne bolezni in lahko pripelje do diabetične kome. Po podatkih raziskave RELIEF je uporaba sistema FreeStyle Libre pri bolnikih s sladkorno boleznijo prispevala k zmanjšanju hudih hipoglikemij in diabetične ketoacidoze, posledično pa se je pomembno zmanjšalo tudi število hospitalizacij.

Do hitrejšega in boljšega nadzora nad boleznijo

Del družine FreeStyle Libre 2 je tudi zelo uporabno digitalno orodje FreeStyle LibreLinkUp, ki omogoča, da do podatkov o krvnem sladkorju svojega otroka ali ostarelega starša kadarkoli dostopajo tudi družinski člani oziroma skrbniki. Če zaznajo, da ima otrok ali starš prenizko ali previsoko raven sladkorja v krvi, jim lahko svetujejo, kako ukrepati, da čim hitreje uravnajo raven krvnega sladkorja.

Izjemno pomemben pa je tudi sistem za obvladovanje sladkorne bolezni v oblaku FreeStyle LibreView. Ta uporabniku omogoča, da koristne informacije in poročila o sladkorju v krvi deli z osebnim zdravnikom ali diabetologom, ki lahko v primeru odstopanj oziroma nedoseganja cilja zdravljenja hitro prilagodi zdravljenje, da se doseže optimalen nadzor nad sladkorno boleznijo.

Sistem FreeStyle Libre omogoča osebam s sladkorno boleznijo tipa 2 popolno sliko o sladkorju v krvi in njenih nihanjih, s tem pa bolj učinkovito obvladovanje bolezni.

Slike so ilustrativne narave in ne predstavljajo resničnih pacientov ali podatkov. Ohišje senzorja, FreeStyle, Libre in sorodne blagovne znamke so znamke podjetja Abbot. © 2024 Abbott. DC-93065 v 1.0

Viri:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,141
19.06.2024 ob 07:39
3,276
13.06.2024 ob 09:27
24,443
19.06.2024 ob 07:00
13,135
01.06.2024 ob 15:10
143,347
19.06.2024 ob 06:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close