Naj bo koža lepa in sijoča tudi v času menopavze

Uredništvo, 20. oktober 2017.

Koža, kot največji organ, zahteva svojo pozornost v vseh starostnih obdobjih, zagotovo pa najbolj v času menopavze.

Sodobna družba postavlja vedno višje standarde kar zadeva zunanjega videza, zato ni nič nenavadnega, da si ljudje v tej starosti, na višku življenjskih moči, želijo videti čim bolj mladostno in negovano, zato so koristni nasveti, kako negovati svojo kožo z leti zelo dobrodošli.

Staranje je normalen fiziološki pojav, na katerega vplivajo genski, delovni in življenjski pogoji. Najpogostejši zunanji pogoji so sončni žarki, ozračje, onesnaženje, kemikalije, od notranjih pa kajenje, različna zdravila ter bolezni.

Koža deluje kot zaščitni ovoj telesa in predstavlja fizično oviro, zato na njej leta in življenje puščajo svoje sledi. S staranjem povrhnjica postaja tanjša, koža pa je vse bolj suha in luskasta. Zaradi suhosti kože je lahko prisotno tudi srbenje določenih delov telesa ali kože celega telesa, ki jo posamezniki težko prenašajo. Srbečico kože lahko povzroči suha koža, pa tudi druge bolezni, kot so diabetes, bolezni ledvic in jeter ter zdravila.

Vse spremembe, ki se pojavljajo v tretjem življenjskem obdobju žensk, so posledica sprememb ravni hormonov v organizmu in so najpogosteje odraz pomanjkanja estrogena. Med menopavzo se raven estrogena postopoma zmanjšuje, zato je pogosto celoten ženski organizem v neravnovesju.

Estrogen je hormon, ki nastaja v jajčnikih, njegovo proizvodnjo pa nadzirajo centri v možganih. Preko receptorjev estrogeni delujejo na številna tkiva in organe. Zato se pomanjkanje estrogena kaže v drugačni funkciji in v izražanju celotnega organizma.
Seveda pa ne gre le za pomanjkanje estrogena – spremenijo se ravni tudi številnih drugih hormonov, ki so neposredno ali posredno povezani z nastankom in delovanjem estrogena. Dokazano je namreč, da estrogeni vplivajo na številne funkcije celic, tkiv in organov.

Iz navedenega je razvidno, da se pomanjkanje estrogena izrazi z drugačnim delovanjem organizma. Mnoge spremembe so vidne in lahko ženske ovirajo pri dnevnih in delovnih dejavnostih, tiste, ki niso vidne, pa vseeno lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Spremembe na koži, predvsem na koži obraza, so sorazmerno hitro opazne, saj koža izgubi vlažnost, lesk in napetost, pojavijo se gube, rane se težje celijo …, pojavijo pa se lahko tudi akne. V času menopavze boste najverjetneje opazili nekaj neželenih sprememb tudi na laseh.

Med pomembnejšimi načini za vzdrževanje zdravega videza vaših las in kože je, da poskrbite za zdravo prehrano. Jejte uravnoteženo in raznoliko prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, poskrbite pa tudi, da zaužijete pomembne hranilne snovi, kot so vitamini C in D, železo, cink in biotin.

Nekatere ženske za ohranitev lepe in zdrave kože začnejo že zgodaj z nego in skrbjo, zato uporabljajo kreme na osnovi estrogena. Poleg hormonskega nadomestnega zdravljenja, pa se za nego kože, ženskam v menopavzi, priporoča posebej formulirana kozmetika za dnevno/nočno in občasno uporabo.
Koža v srednjih letih zahteva skrbno nego. Svoj urejeni in negovani videz ohranjajte z rutinsko nego kože. Priporočljivo je, da kožo dnevno sperete z zelo blagimi sredstvi, ki je še dodatno ne izsušijo. Vsakodnevna uporaba hranljive dnevne in nočne kreme močno izboljša teksturo kože ter daje bolj gladek in lepši videz. Vsekakor je nujno, da v tem obdobju intenzivnost in kakovost nege povečamo, da bi vsaj delno nadomestili elastin in kolagen, ki ju narava jemlje. Da bi vaša koža ostala v odlični formi, vam za vsakodnevno redno uporabo svetujemo NEOVADIOL, inovativne Vichy anti-aging nege kože, oblikovane posebej za ženske v menopavzi. Krema in serum vsebujeta 4 močne aktivne sestavine, vključno s Pro-Xylane, da zagotovita čvrstost in gladkost ter preoblikujeta kožo na vseh ravneh. Koža je takoj bolj polna, mladostnejša, zdrava in sijoča. Prav tako je pomembno, da za zaščito kože pred ultravijoličnimi žarki uporabljate izdelke z zaščitnim faktorjem, saj sonce in leta na koži puščajo sledi.
Poleg vsega omenjenega, pa se včasih prepustite tudi »razvajanju« v kozmetičnem salonu.

Koža, kot največji organ, zahteva svojo pozornost v vseh starostnih obdobjih, zagotovo pa najbolj v času menopavze. Za ohranjanje zdrave in lepe kože tudi v menopavzi, bodite poleg vseh nasvetov pozorni tudi na uravnoteženo prehrano, gibanje na svežem zraku, telesno dejavnost … na kratko – zdrav način življenja.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več