Nagrado za evropskega zdravnika leta dobila slovenka

Uredništvo, 08. maj 2014.

Letos je to prestižno nagrado dobila doc. dr. Antonija Poplas-Susič, dr. med., specialistka družinske medicine

WONCA Europe je evropsko Združenje zdravnikov družinske medicine, ki je del svetovnega Združenja zdravnikov družinske medicine WONCA World. Evropsko Združenje zdravnikov družinske medicine vsako leto podeli nagrado za evropskega zdravnika leta (angl. 5-star doctor award).

Nagrado prejmejo zdravniki, ki so po mnenju mednarodne komisije pustili pomemben pečat na zdravju posameznika in skupnosti s pomočjo lastnih prispevkov k zdravstveni oskrbi ter stroki in ustrezajo naslednjim kriterijem:

  • izvajalec zdravstvenih storitev: nekdo, ki obravnava bolnika kot sestavni del družine in skupnosti ter nudi visok nivo klinične oskrbe (obravnava akutne bolnikove težave, vodenje bolnikov s kroničnimi boleznimi, izvajanje preventivnih aktivnosti in izgrajevanje zaupnega odnosa med zdravnikom in bolnikom);
  • odločevalec: nekdo, ki odloča, kateri postopki se bodo uvedli v proces zdravstvene oskrbe na osnovi etičnih načel in stroškovnih meril;
  • komunikator: nekdo, ki je zmožen promocije zdravega načina življenja z opolnomočenjem posameznika in skupnosti z namenom spodbujanja in zaščite njihovega zdravja;
  • vodja v skupnosti: nekdo, ki mu ljudje v okolju zaupajo, je zmožen usklajevati potrebe skupnosti s potrebami posameznika in sprožiti dejanja/postopke, ki so v prid skupnosti;
  • član tima: nekdo, ki je sposoben usklajenega dela s posamezniki in organizacijami, zunaj in znotraj zdravstvenega sistema.

Nagrada je namenjena promociji globalnega razvoja družinske medicine, povezovanja in partnerstva.

Letos je to prestižno nagrado dobila doc. dr. Antonija Poplas-Susič, dr. med., specialistka družinske medicine. Antonija Poplas-Susič je zdravnica družinske medicine s 25 let izkušenj dela v družinski medicini (ZD Ljubljana) in z več kot 15 let izkušenj kot učiteljica v družinski medicini. Objavila je nekaj izvirnih znanstvenih člankov v revijah, indeksiranih v Medline. Sodelovala je pri več mednarodnih raziskovalnih projektih s področja tveganega pitja alkohola in je tako uveljavljena raziskovalka na mednarodnem področju družinske medicine. Ima akademski naziv docentke za področje družinske medicine in aktivno sodeluje pri poučevanju študentov, specializantov in zdravnikov družinske medicine. Bila je vključena v projekt Svetovne banke pri izvajanju specializacije iz družinske medicine v Črni gori kot svetovalka.

Njeni vplivi na politiko so zelo pomembni. Trenutno je strokovna direktorica ZD Ljubljana. Bila je imenovana za svetovalko ministra za zdravje, kjer je leta 2011 uvedla pilotni projekt z naslovom “Referenčne ambulante družinske medicine”, ki predstavlja nov pristop k obravnavi bolnikov na primarni ravni zdravstvenega varstva. Antonija Poplas-Susič je bila ustanovni in idejni vodja tega projekta, pri katerem je tesno sodelovala s skupino strokovnjakov z akademskega, ekonomskega in političnega področja. S pomočjo te skupine ji je uspelo ustvariti primerno okolje za uspešno implementacijo tega projekta v prakso.

Antonija Poplas-Susič je že 16 let aktivna v Združenju zdravnikov družinske medicine Slovenskega zdravniškega društva. V tem času je bila 8 let njegova podpredsednica. Trenutno je članica strokovnega sveta za družinsko medicino. Zadnjih 17 let je tudi vodja organizacijskega odbora največjega slovenskega srečanja družinske medicine (Schrottovi dnevi).

Nagrado je prvič dobila Slovenka. S tem se je doc. dr. Antonija Poplas-Susič uvrstila v izbor svetovnega zdravnika leta, ki bo razglašen leta 2016 na konferenci WONCA World v Rio de Janeiro. Več o nagradi si lahko preberete na http://www.globalfamilydoctor.com/member/awards/WONCAfive-stardoctors.aspx.

Vir: www.vszn-je.si in www.globalfamilydoctor.com.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več