Naglavne uši

Uredništvo, 26. avgust 2013.

Za vas smo zbrali nekaj prispevkov s forumov o tem kako se spopasti s to nadlogo.

Naglavne uši so majhne sivo-bele žuželke, ki se naselijo na lasišču. Imajo plosko telo, so prosojne barve oziroma rdeče, kadar so nahranjene. Imajo dobro razvite noge, a kljub temu ne skačejo kot recimo bolhe, prav tako ne letijo.

Prenašajo se z neposrednim dotikom, redkeje tudi preko glavnikov, pokrival, posteljnine. So dobri plavalci, zato se prenašajo tudi v vodi (bazeni).

Najpogosteje imajo uši otroci med 5 in 11 letom starosti, pogosteje se okužijo dekleta. Za učinkovito preprečevanje se priporoča tedensko pregledovanje lasišča, v času epidemije vsak dan. Pregledovanje naj poteka ob dnevni svetlobi, lahko si pomagamo z lupo. Še boljši način je izčesavanje-pramen po pramen prečesavamo z glavnikom, kjer je razdalja med zobmi 0,2 do 0,3mm. Najpogosteje najdemo uši v zatilju in za ušesi. Proti ušem so na voljo kemični preparati in izdelki brez insekticidov.

usi-pregled-lasisca_640

Za vas smo zbrali nekaj prispevkov s forumov o tem kako se spopasti s to nadlogo.

Uši – ukrepi za obvladovanje ušivosti

  1. Izrednega pomena je zgodnje odkrivanje in uničevanje jajčec in odraslih živali.
  2. Potrebno se je izogibati neposrednega stika z infestirano osebo.
  3. Pri otrocih je potrebno redno vsakodnevno pregledovanje lasišča.
  4. Če se uši pojavijo v vrtčevskem ali šolskem kolektivu, je potrebno obvestiti vodstvo vrtca ali šole in nato vse starše v prizadetih skupinah ali razredih. Vzgojiteljica ali učiteljica naj vsaj dvakrat tedensko pregledata lasišča pri otrocih.
  5. Ob pojavu ušivosti pri osebi je potrebno preiskati tudi družinske člane in tesne kontakte ter zdraviti obolele. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh infestiranih družinskih članov hkrati.
  6. Potrebno je pranje posteljnine, vzglavnikov, pokrival na temperaturi vsaj 60° C in pogosto sesanje prostorov. Doma ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače, kamor smo lahko zanesli odrasle živali. Kot smo že navedli, lahko odrasle uši dlje časa preživijo brez hrane, zato moramo misliti na vse možne kotičke, kjer se lahko zadržujejo.
  7. Specifično zdravljenje: uporaba enega izmed preparatov na tržišču po navodilu proizvajalca ( Pedilin šampon, Nix gel, Esculo gel, drugo ) in uporaba glavnikov za prečesavanje. Nobeden izmed preparatov ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razuševanja po 7 do 10 dneh ponoviti. Več >>

Uši in gnide

V lekarni dobite pripravke za hitro in učinkovito odstranjevanje uši.
Na tržišču je več pripravkov, ki vsebujejo kemične učinkovine, kot so malation, permetrin in krotamiton. Pri teh pustite učinkovati gel ali šampon na laseh od 10 do 30 minut. Nato lase dobro sperite z vodo. Še mokre prečešite z gostim glavnikom, da odstranite mrtve uši in gnide.
Če vam šampon zaide v oči, nos ali usta, jih sperite z veliko količino vode.
Postopek ponovite čez teden dni.
Najbolj pogosti insekticidni pripravki iz omenjene skupine so: Šampon proti ušem, šampon Nix, šampon Pedilin in emulzija Eurax. Več >>

Naglavne uši pri otrocih

Uši se s striženjem sicer nismo znebili, smo pa lase precej skrajšali in je bilo odstranjevanje gnid precej lažje. Nato sem se pogovarjala v lekarni s famacevtko in mi je rekla, da so uši že tako genetsko spremenjene, da na določene šampone, ki vsebujejo pesticide sploh ne reagirajo več (Nix in podobni), da je potrebno še nekaj več… Kaj, še? Na pomoč, moj otrok ima uši?!?! Kis neučinkovit. Šampon Pedilmil neučinkovit. Šampon Nix neučinkovit. Smo zmetali celo malo bogastvo za te fardamane šampone. No, Nix ima to dobro plat, da ima poleg dober, zelo gost glavniček. A veste koliko teh glavničkov imamo sedaj doma? Ene osem! No, potem pa smo našli našo rešitev: ELEKTRIČNI GLAVNIK!!! Ja, pravi električni glavnik. Noter je 1,5V baterija, ki kože na glavi ne strese, uš pa vseeno ubije. Med česanjem glavnik poje, cvili, ko najde uš, jo napetost med zobci ubije, uš se prilepi na glavnik in glavnik utihne. Več >>

Vabljeni na forume mape Starševstvo in medsebojni odnosi, kjer si lahko izmenjate izkušnje in na foruma Pediatrija ter Farmacevt svetuje, kjer vam bodo svetovali naši strokovnjaki.

Po izboru uredništva Med.Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
29.07.2021. ob 10:58
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close