Nad nahod preprosto z naravo

Uredništvo, 25. november 2013.

Obolenja zgornjih dihalnih poti, kot sta nahod in sinusitis lahko zelo učinkovito odpravimo tudi s povsem naravnimi zdravili.

Dandanes smo na vsakem koraku soočeni s hitrimi rešitvami, ki pa niso vedno najbolj modre. Na televizijskih ekranih smo priča reklamam, ki nas prepričujejo, da je že ob najmanjših znakih prehladnih obolenj treba poseči po sinteznih zdravilih. Ta simptome res odpravijo zelo hitro, ne dotaknejo pa se vzroka, ki je bolezen povzročil. Zato se obolenja rada ponavljajo. Svoj davek pa takšne hitre rešitve puščajo tudi v obliki nekaterih neželenih učinkov, ki se čez čas morda pokažejo nekje drugje v telesu.

Zenska-obrazObolenja zgornjih dihalnih poti, kot sta nahod in sinusitis (vnetje obnosnih votlin) pa lahko zelo učinkovito odpravimo tudi s povsem naravnimi zdravili. Številka ena med zdravili proti nahodu v Nemčiji je zdravilo Sinupret, ki ga ljudje s pridom uporabljajo že 75 let. Odlikuje ga edinstvena kombinacija petih zelišč: korenina rumenega svišča, jegličev in bezgov cvet ter zeli sporiša in kislice. Skupek omenjenih zelišč v premišljeno sestavljeni kombinaciji omogoča veliko večjo učinkovitost, kot če bi rastline uporabili posamično.

Delovanje zdravila Sinupret, ki je prestalo popolnoma enak postopek registracije pri Agenciji za zdravila kot kemično sintezna zdravila, je večplastno. Omenimo predvsem njegovo sposobnost istočasnega delovanja proti virusom in bakterijam, hkrati pa deluje protivnetno in redči gosto sluz v nosu in sinusih. Njegovo delovanje se konkretno pokaže v odpravljanju nahoda, odpiranju zamašenega nosu in sproščanju pritiska v glavi. Odvisno od resnosti obolenja lahko takšno olajšanje pri nahodu občutimo že po enem ali dveh odmerkih, pri sinusitisu pa nekoliko kasneje.

Če ga uporabimo pravočasno, z njim ne le zdravimo, temveč lahko tudi učinkovito preprečimo razvoj hujšega vnetja, kot je na primer vnetje sinusov ali srednjega ušesa ob nahodu. Učinkovito ga lahko uporabljamo torej tudi v preventivne namene, ko ne želimo, da se nahod razvije v sinusitis.

Je eno redkih zdravil, ki je primerno tudi za najmlajše. V obliki kapljic za uživanje je primerno že za otroke od 2. leta starosti. Zlasti pri otrocih je pomembna pravočasna uporaba zdravila, saj z njim ne le učinkovito in varno odmašimo nos ter olajšamo dihanje, temveč lahko tudi preprečimo pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa. Ta so pri otrocih pogosta in boleča. Čeprav jih v več kot 90 % povzročajo virusi, zdravniki mnogokrat ne tvegajo in predpišejo tudi antibiotik. Pravočasna uporaba zdravila Sinupret vodi k manjši uporabi antibiotikov pri vnetjih zgornjih dihal.

Jemanje zdravila je ob predhodnem posvetu z zdravnikom varno tudi v obdobju nosečnosti in dojenja, uporabljajo pa ga lahko tudi sladkorni bolniki.

sinupret-rastline

»Pet zdravilnih rastlin v Sinupretu: rumeni svišč, jeglič, sporiš, bezeg in kislica.«

Sinupret-BNOZdravilo Sinupret je izredno varno in učinkovito zdravilo, kar so potrdile številne študije po svetu. V nedavni študiji, opravljeni v Sloveniji, pa so oboje potrdili tudi naši pediatri. Ocenili so, da je zdravilo Sinupret dobro učinkovito kar v 81 odstotkih, srednje pa v 14 odstotkih.

Sinupret je na voljo v obliki peroralnih kapljic, ki jih zaužijemo z nekaj tekočine. Po tem se pomembno ločijo od drugih zdravil, ki jih običajno nanesemo neposredno v nosno votlino. Kapljic Sinupret ne kapamo v nos, temveč jih zaužijemo, zato sistemsko (preko krvnega obtoka) delujejo hkrati na nos in sinuse, neodvisno od tega, kako močno so zamašeni. Pri tem ne dražijo nosne sluznice in jih lahko uporabljamo dalj časa.

Poleg kapljic je zdravilo na voljo tudi v obliki tablet, kar je za marsikoga lažje in bolj priročno, zato pa nič manj učinkovito. Delovanje tablet Sinupret je popolnoma enako kot delovanje kapljic. Zdaj je zdravilo Sinupret v Sloveniji na voljo še v tretji različici – v obliki tablet Sinupret BNO, ki jih odlikuje večja jakost, zato je odmerjanje zdravila še bolj preprosto.

Trajanje jemanja zdravila je odvisno od stanja, ki ga zdravimo. Pri nahodu je priporočljivo, da ga jemljemo 7 dni in še 2-3 dni po prenehanju simptomov. Pri vnetju sinusov je čas jemanja običajno daljši, zdravilo jemljemo 7-14 dni in prav tako 2-3 dni po prenehanju simptomov.

Omejitve glede dolgotrajnega jemanja niso znane. Če se težave po 7-14 dneh ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom, da izključi možnost drugih bolezni, nato pa lahko Sinupret jemljete tudi daljši čas. To je še posebej primerno pri kroničnih vnetjih zgornjih dihal.

Besedilo: Sabina Topolovec

sinupret-001

Prosimo, pred uporabo natančno preberite zdravilu priloženo navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Več na www.farmedica.si.

Oglasno sporočilo

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,541
31.07.2021. ob 17:39
110,202
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close