Na slovenskih policah večinoma kakovostni navadni jogurti

Na testu ZPS so preverili kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 izmed 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro oz. zelo dobro,…

Navadni jogurt je eno od »še naravnih« živil, ki bi ga bilo zaradi njegove razmeroma nizke energijske vrednosti in številnih hranilnih snovi smiselno vključiti v našo vsakodnevno prehrano. In glede na rezultate ZPS testa Slovenci izbiramo med kakovostnimi navadnimi tekočimi jogurti. Na testu ZPS so preverili kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 izmed 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro oz. zelo dobro, le eden oceno povprečno. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti – trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele.

jogurt-1Mnogi si brez navadnega tekočega jogurta ne predstavljajo zajtrka ali malice. Tekoči jogurt lahko spijemo kar tako mimogrede ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake. Navadni jogurt je glede na lastnosti živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih.

“Na splošno za navadni jogurt velja, da ima visoko hranilno vrednost, saj je bogat z beljakovinami, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, z vitamini in minerali. Hranilne snovi so v jogurtu v obliki, ki jih naše telo lahko dobro izkoristi, velja pa tudi poudariti, da so hranilne snovi v jogurtu v dobri kombinaciji. Primer: visoko razmerje med kalcijem in beljakovinami zagotavlja vzdrževanje zdravih kosti in zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze,” je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja iz ZPS.

Preverili so število in vrste jogurtnih bakterij in senzorične lastnosti jogurta

Na testu ZPS so preverili vrsto in število jogurtnih bakterij v vzorcih, izmerili pa so tudi kislinsko stopnjo jogurtov. Pri senzoričnem ocenjevanju pa je bilo izhodišče, da mora biti tekoči navadni jogurt v ustih gladek, brez grudic oz. kosmičev, gost do redko tekoč in s prijetno izraženo mlečno kislinsko aromo. Jogurtova aroma in kislina morata biti v ravnotežju, da je prijetno »polnega« okusa, sirotka na površini jogurta pa ne sme biti izločena. »Večina preverjenih vzorcev je imela dobre senzorične lastnosti, trem vzorcem pa so senzorični preskuševalci podelili celo vse možne točke. Le dva vzorca sta bila ocenjena kot senzorično povprečna. Ocene so zelo spodbudne, saj kažejo na to, da potrošniki lahko izbiramo med kakovostnimi tekočimi jogurti,« je pohvalila izdelke na testu dr. Tanja Pajk Žontar.

Dolga uporabnost ni rezultat “kemije”

Navadnim jogurtom, tudi tekočim, ni dovoljeno dodajati konzervansov. »Rok uporabnosti jogurta je nekaj tednov, celo mesec dni«, je povedala dr.Pajk Žontarjeva, tudi zaradi prisotnosti mlečne kisline, ki je nekakšen naravni konzervans in dodala: »Jogurt ima lahko razmeroma dolg rok uporabnosti, če je izdelan iz kakovostnega, higiensko neoporečnega mleka, če je zagotovljen strokovno vodeni in nadzorovani tehnološki postopek ob aseptičnem polnjenju (na liniji je zagotovljena mikrobiološka neoporečnost) ter nenazadnje, če je zagotovljena nepretrgana hladna veriga. Zanjo pa smo odgovorni tudi potrošniki.«

Od 47 centov do 1,16 evra za pol litra tekočega jogurta

Ponovno se je izkazalo, da cena ni odvisna od kakovosti. Trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele.

Rezultati testa so v celoti objavljeni v reviji VIP, november/december 2013 in na spletni strani www.zps.si.

Vabljeni na forum Prehrana, kjer se lahko posvetujete glede prehrane ali izmenjate izkušnje, mnenja ter recepte.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close