Multivitaminski pripravki: Kako koristni so v resnici?

Uredništvo, 15. januar 2014.

Ker pri nakupu in uporabi mutivitaminskih pripravkov nemalokrat spregledamo obsežno prehransko tabelo, si s takim nakupom lahko bolj škodimo kot koristimo.

Na trgu je veliko multivitaminskih pripravkov oziroma prehranskih dopolnil, tako v obliki praškov za sladek napitek ali v obliki tablete, njihova sestava pa se med proizvajalci razlikuje. Ker pri nakupu in uporabi mutivitaminskih pripravkov nemalokrat spregledamo obsežno prehransko tabelo, si s takim nakupom lahko bolj škodimo kot koristimo, v denarnici in pri zdravju.

vitaminski-pripravki-tablete-2Številne nedavne raziskave dokazujejo, da multivitaminski pripravki ne vplivajo na zdravje, v nekaterih primerih lahko celo škodujejo, ker pride do prekomernega uživanja enega vitamina. »Pri nosečnicah na primer pripravek z vitaminom A (retinol), tudi ribjim oljem, lahko privede do poškodbe fetusa ob povečanem vnosu tega vitamina naenkrat ali v daljšem obdobju. Študije tudi potrjujejo škodo, ki jo povzroči jemanje prevelike količine beta karotena. EFSA ( Evropska agencija za varno hrano) je določila, da je dnevni vnos do 15 mikrogramov beta karotena še varen za vse, tudi kadilce, več pa je lahko že škodljivo,« poudarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Nedavno izvedena raziskava o prehranjenosti Slovencev je pokazala, da v naši prehrani primanjkuje le vitaminov C, D in kalcija ter folne kisline ali vitamina B9 (zaradi nezadostnega uživanja zelenjave).«

So izjeme, a treba je vedeti, katere vitamine in kako moramo nadomestiti

V določenih življenjskih obdobjih lahko pride do pomanjkanja določenih vitaminov, ne pa vseh, opozarjajo na ZPS. »Tako se na primer pri starejši populaciji, ki ne zmore več primernega gibanja na prostem in pri kateri je absorbcija hranil že zmanjšana, poveča potreba po vitaminu D, B12 in folatov, veganom se priporoča dodatek vitamina B12, nekaterim nosečnicam tudi vitamin D, železo ter folna kislina,« še izpostavlja Petermanova, a hkrati opozarja: »Prehranska dopolnila niso živila, dopolnjevali naj bi le tisti del pomanjkljivosti, ki nastane zaradi našega pomanjkljivega vnosa živil, predvsem zelenjave in sadja.«

Vitamini: pomembni so za vrsto funkcij

sadje-vitaminiNa Zvezi potrošnikov Slovenije redno izpostavljajo pomembne funkcije posameznih vitaminov. V zadnji reviji VIP tako pišejo o vitaminu B. »Skupina kar osmih vodotopnih vitaminov B ima v celicah človeškega telesa veliko presnovnih funkcij, pri katerih sodelujejo kot koencimi….Pomembni so zaradi številnih funkcij, potrebnih za ohranjanje normalnega stanja kože, las in sluznic, za normalno delovanje živčnega sistema, za hormonske dejavnosti in delovanje imunskega sistema,« poudarja Marjana Peterman, ki ob tem opozarja na ustrezno prehrano, saj človeško telo ne proizvaja vitaminov iz skupine B, zato jih moramo dobiti s hrano. Zaloge vitaminov B v telesu so majhne, vendar lahko zadostujejo za nekaj mesecev. Vsebujejo jih vsa živila, najmanj pa jih je v sadju.

Ker so vitamini B občutljivi na toplotno obdelavo živil, saj lahko oksidirajo, moramo potrošniki nameniti posebno pozornost skrbni pripravi živil, da je izguba le teh čim manjša.

Ključna je pestra in uravnotežena prehrana!

Zdrav človek lahko »oskrbi« svoje telo z ustrezno količino vitaminov ob raznoliki in uravnoteženi prehrani ter zdravem življenjskem stilu, ki vključuje tudi gibanje na prostem…Tudi do pomanjkanja vitamina B na primer ob upoštevanju zgoraj naštetega, ob rednem prehranjevanju s pretežno svežo ali sveže pripravljenimi živili, ne bi smelo priti. »Pri veganih, starejših, nosečnicah, doječih materah, alkoholikih in ljudeh, ki so redno izpostavljeni težkim fizičnim naporom, pa je potreba po teh vitaminih povečana, zato strokovnjaki priporočajo, da jemljejo prehranska dopolnila in tudi zdravila z vitamini skupine B,« zaključuje Petermanova.

Več o značilnostih posameznih vitaminov iz skupine B, o vitaminu C lahko preberete v reviji VIP, oktober 2013 in januar 2014 ter na spletni strani www.zps.si. V reviji VIP, ki izide februarja 2014 pa bomo pisali o vitaminu D.

Vir: www.zps.si

Vabljeni na foruma Farmacevt svetuje ter Prehrana in varnost živil, kjer se lahko posvetujete tudi glede uporabe raznih vitaminskih pripravkov.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close