Možganske okvare – premalo možnosti za kognitivno rehabilitacijo

Uredništvo, 04. junij 2013.

Za bolnike po možganski okvari premalo možnosti za kognitivno rehabilitacijo

V Sloveniji število bolnikov s hudo možgansko okvaro narašča, kognitivne rehabilitacije pa je deležnih le 4 % vseh takšnih bolnikov. Zbornica kliničnih psihologov Slovenije in Nevrološka klinika ljubljanskega Kliničnega centra zato že ta petek, 7. junija in v soboto, 8. junija 2013, za zdravstvene delavce organizirata delavnico o kognitivni rehabilitaciji po možganski okvari. Izvajala jo bosta ugledna strokovnjaka iz tujine z bogatimi kliničnimi izkušnjami, nevropsihologinja doc. dr. Tatjana Novakovic-Agopian iz Oddelka za nevrologijo University of California v San Franciscu in nevrolog prof. dr. Gary Abrams, vodja Oddelka za rehabilitacijo v San Francisco VA Medical Center. Sodelovala bosta tudi predstavnika slovenske stroke, nevrolog mag. Aleš Pražnikar in klinična psihologinja dr. Alenka Sever.

dr-alenka-sever

dr. Alenka Sever

Pri bolniku z okvaro možganov, sem sodijo tako demence kot različne možganske poškodbe (udarci, zastrupitve, kapi, itd.), je pogosto močno okrnjeno samostojno funkcioniranje. To pomeni upad kakovosti življenja bolnika in njegovih svojcev, povečano obremenitev zdravstvenih služb in tudi visoke posredne stroške zaradi bolezenskih odsotnosti iz službe, invalidskih upokojitev in socialnih transferjev. Dr. Alenka Sever, klinična psihologinja, opozarja: »Predstavljajte si zgovoren primer – tridesetletnik z lastnim podjetjem in družino je po hospitalizaciji zaradi možganske krvavitve, odpuščen brez težav v gibanju, vendar z ugotovljenimi primanjkljaji na področju kognitivnega funkcioniranja. Po enomesečni bolniški odsotnosti se vrne na delovno mesto, vendar se težko osredotoča, hitro je utrujen in veliko pozablja, zahtevam svojega dela ni več kos. Zato je vse bolj razdražljiv, zaskrbljen in žalosten, pogosto se spre z ženo in ne zmore dejavno sodelovati v družinskem življenju. V program kognitivne rehabilitacije, v katerem bi se lahko opremil za spoprijemanje s posledicami poškodbe, bo zaradi dolgih čakalnih dob žal lahko vključen šele 6 mesecev po odpustu iz bolnišnice. Številni slovenski bolniki pa te možnosti v času okrevanja sploh nimajo. »

Kognitivne funkcije, kot sta npr. pozornost in spomin, človeku omogočajo normalno delovanje v vsakdanjem življenju in pri delu. Po okvarah možganov sta torej za vrnitev v čim bolj polno življenje ključni tako telesna, kot kognitivna rehabilitacija. Po epidemioloških podatkih število bolnikov, ki bolezen ali poškodbo možganov preživijo, vendar imajo pomembne težave v obvladovanju zahtev vsakdanjega življenja, narašča. Pri tovrstnih stanjih je kognitivna rehabilitacija zaenkrat edini znanstveno utemeljen in s študijami učinkovitosti podprt način pomoči. Gre za nabor nevropsiholoških terapevtskih metod, ki omogočajo krepitev, oziroma ponovno vzpostavitev povezav med živčnimi celicami ter posledično izboljšanje kognitivnih funkcij; terapevtski cilj je ponovna dejavna vključenost tako v delovni proces kot v medosebne odnose. Zagotovitev kognitivne rehabilitacije čim večjemu številu bolnikov je torej pomembna tako z vidika posameznika kot z družbeno-ekonomskega vidika.

V Sloveniji je žal te oblike obravnave, ki jo izvajajo specialisti klinične psihologije, zaradi nezadostnih finančnih, prostorskih, programskih in kadrovskih virov deležnih le okoli 4 % bolnikov. Izvajalci so primorani iskati sredstva pri donatorjih, prav tako še zmeraj ne obstaja nacionalni program izobraževanja zadostnega števila kliničnih psihologov, ki bi lahko nudili pomoč prizadetim posameznikom z možgansko okvaro. Ob tem pa raziskave izpostavljajo tudi ekonomski pomen kognitivne rehabilitacije: bolniki, deležni tovrstne obravnave, se v manjši meri predčasno upokojijo ali so nameščeni v institucionalno oskrbo ter se v večjem deležu vrnejo v dejavno življenje, kot so ga poznali pred nesrečo ali boleznijo.

V Zbornici kliničnih psihologov Slovenije vidijo organizacijo prvega izobraževanja s tega področja pri nas tudi kot priložnost za strokovni dialog o pomembnosti vključevanja nevropsihološke rehabilitacije v obravnavo posameznikov z možgansko okvaro.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close