Motnja erekcije ni bolezen, temveč simptom!

M. Ć., 23. marec 2023
UrologijaZdravje
Foto: Profimedia

Moški spolni organ je zapleten mehanizem, ki za brezhibno delovanje potrebuje številne usklajene procese. Včasih lahko tudi brezhibna mehanika odpove. Kaj je motnja erekcije (erektilna disfunkcija), zakaj nastane in kako pogosto?

Zapleten mehanizem, ki za brezhibno delovanje potrebuje številne usklajene procese, sestavljajo gobasto tkivo, žilje in živčevje. Ob spolnem vzburjenju, ki vključuje ustrezno psihično ali fizično draženje, živčevje pošlje signal žilam, da se razširijo in omogočijo, da kri napolni gobasto tkivo, zato ud otrdi. Erekcija je tako možna le ob odsotnosti kakršnih koli preprek. Vendar pa se lahko včasih v mehaniko prikradejo težave. Pri motnji erekcije ali otrdelosti spolnega uda te ni možno doseči ali pa se težje vzdržuje v taki meri, da bi bil mogoč zadovoljiv spolni odnos s penetracijo (prodiranjem).

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu vsako leto izda knjižico o pravilni in varni uporabi zdravil. V zbirki različnih je na voljo tudi knjižica O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in moški, v kateri so avtorice mag. Miroslava Abazović, mag. farm. spec., Patricija Dolinar, mag. farm. spec., Iva Horvat, mag. farm. spec., in Andrea Šetina, mag. farm. spec., pod drobnogled vzele zdravstvene tegobe, ki pestijo moške.

Pomemben kazalnik zdravstvenega stanja

K nastanku motnje erekcije pripomorejo številne bolezni, npr. bolezni ščitnice in tiste, ki jih s skupnimi imenom poimenujemo metabolni sindrom (npr. povišan krvni tlak, povišana raven holesterola v krvi, sladkorna bolezen). Lahko gre za zgodnji kazalnik in opozorilni znak različnih srčno-žilnih bolezni (npr. povišanega krvnega tlaka, povišane ravni maščob idr.). Zaradi okvarjenega žilja je lahko pretok krvi v penis zmanjšan, lahko pa je tudi povečan odtok krvi iz njega – rezultat je lahko v obeh primerih slabša ali časovno krajša otrdelost spolnega uda. Stanje lahko še poslabšajo kajenje, uživanje alkohola, telesna nedejavnost in prevelika telesna teža. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo ali poslabšajo erektilno motnjo. Sem spadajo npr. zdravila za zdravljenje depresije, psihoze in benigno povečanje prostate.

Psihični vzroki motenj erekcije so redkejši in nanje običajno pomislimo takrat, ko so pri posamezniku prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem. Običajno se pojavijo pri mlajših moških, pri moških po 50. letu so vzroki v večini primerov organski, povezan s procesom staranja, ali pa je posledica uporabe nekaterih zdravil.

Pomembno je vedeti!

  • Fiziološko pogojena blažja motnja erekcije je posledica postopnega upadanja ravni moškega spolnega hormona testosterona.
  • Najpogostejša bolezen, ki se skriva za simptomom motnje erekcije, je ateroskleroza ožilja v gobastem tkivu penisa.
  • Vzrok za erektilno motnjo pri mlajših moških je praviloma psihogen, pri moških po 50. letu pa je v večini primerov organski, povezan s procesom staranja, ali pa je posledica uporabe nekaterih zdravil.
  • Nepremišljena uporaba zdravil za zdravljenje erektilne motnje je lahko smrtno nevarna, saj tovrstna zdravila niso primerna za vse moške, zlasti ne za bolnike s hudimi srčno-žilnimi obolenji, kot sta nestabilna angina pektoris ali hudo srčno popuščanje.
Avtor
Piše

M. Ć.

Več novic

New Report

Close