Moška neplodnost je povezana tudi s hrano

Uredništvo, 27. maj 2016.

Tako ženska kot tudi moška neplodnost je povezana s prehrano, zato je pomembno zavedanje obojih o problematiki.

Neplodnost definiramo kot neuspelo zanositev po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. Prizadene od 10 do 20 odstotkov parov. Med temi je najmanj 40 odstotkov tistih parov, med katerimi ženske ne zanosijo zaradi moške fizične ovire oziroma neplodnosti. Tako kot ženska neplodnost, je tudi moška povezana s prehrano, pa čeprav so nekatere specifike drugačne. V nadaljevanju je pregled prehranskih dejavnikov, ki vplivajo na moško plodnost.

Alkohol

Je “strup” za moško reproduktivnost. Če moški daljše obdobje uživa večje količine alkohola, lahko to vpliva na plodnost. Testi raziskav kažejo, da škodljivi učinki alkohola niso zanemarljivi tudi v primeru, če moški pije alkohol zmerno ali občasno.

[see url=”https://med.over.net/clanek/moski-neradi-govorijo-o-tem/”]Moški neradi govorijo o tem[/see]

Vitamin B12

Njegovo pomanjkanje prav tako igra pomembno vlogo v plodnosti. Poglejmo kako: bistven dejavnik je substanca, ki je potrebna za vsrkavanje vitamina B12. Ko želodčna sluznica ne vsebuje dovolj lastnega izločka, je pomanjkanje vitamina B12 lahko vzrok marsikateri želodčni težavi. To lahko povzroči neplodnost pri obeh spolih. V neki raziskavi je bilo dokazano, da so z injekcijami vitamina B12 izboljšali plodnost.

Vitamin C

Dolgo je bil zelo pomemben za plodnost. V zadnjih letih pa se še bolj zavedamo njegove uničevalne moči nad prostimi radikali, ki prispevajo k razvoju mnogih motenj oziroma okvar. Vitamin C torej pomaga ščititi semensko tekočino pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Več raziskav je pokazalo, da vitamin C, ne samo povečuje število spermijev, temveč tudi izboljšuje kakovost le – teh. Laboratorijska terapija z vitaminom C nima omejitev. V neki raziskavi je sodelovalo 30 neplodnih, toda fizično zdravih moških, ki so dva meseca prejemali 1 g vitamina C dnevno. Po dvomesečni terapiji, so vse žene sodelujočih v raziskavi zanosile, pri čemer nobena od žena v podobni skupini (možje niso prejemali ničesar), ni zanosila.

Cink

Je eden od najpomembnejših prehrambnih mineralov, ki pripomorejo k moški plodnosti. Raven cinka v semenski plazmi (tekočina v kateri “živijo” spermiji) je direktno povezana z mobilnostjo spermijev in pomanjkanje cinka zmanjšuje oboje: število spermijev in količino semenske tekočine. Poleg tega so ugotovili, da imajo moški, katerih izliv ni vseboval živih spermijev in tudi tisti, ki imajo majhno število spermijev, lahko v semenski plazmi nizka raven cinka.

Več kliničnih poskusov je dokazalo, da je prisotnost cinka zelo pomembna za moško plodnost. V neki raziskavi je sodelovalo 14 moških z nerazložljivo nizkim številom spermijev (manj kot 40 milionov/ml), ki so štiri mesece prejemali po 220 mg cinkovega sulfata dnevno. Po štirih mesecih se je pokazalo občutno povečanje števila spermijev, povečana gibljivost le – teh in povečana količina semenske tekočine – kar je bilo dovolj, da sta dve ženski zanosili.

moski neplodnost

Vitamin C – Agrumi, sveže sadje, rdeča, zelena in rumena zelenjava (s čezmernim kuhanjem uničimo prisotnost vitamina C).
Vitamin B – Neoluščena žita, orehi, zrnje stročnic, jetra, srce, ledvice, pivski kvas, pšenični kalčki, zelena zelenjava, mleko, jajca, arašidi, otrobi, gobe, krompir, banane, melasa, soja, ovčja jetra, surovo sočivje, lešniki, mandeljni (s predolgim kuhanjem se uničijo koristne sestavine).
Cink – Otrobi, jajca, orehi, čebula, školjke, polži, raki, sončnična semena, pšenični kalčki, neoluščena pšenica.

Rezultati ostalih raziskav pri moških z operativnim posegom pri diagnozi varikokele (zabrazgotinjeni semenovodi) kažejo na to, da dodajanje cinka poveča možnosti za uspeh. V tej, kasnejši raziskavi se je pokazalo, da se je pri moških s težavami s plodnostjo, in, ki so prejemali dodatni odmerek cinka, povečalo število in mobilnost semena. Z drugimi besedami: kakovost semenske tekočine se je izboljšala le v primeru, da je bil opravljen operativni poseg in terapija z dodajanjem cinka.

Našteti preprosti, ugodni in varni prehrambni dodatki lahko velikokrat pomagajo neplodnim parom, da postanejo ponosni starši, hkrati pa lahko upajo na uspešnejše rezultate terapij za zdravljenje neplodnosti.

Za več informacij, nasvetov in uporabniških izkušenj obiščite foruma Neplodnost in Hormonske motnje.

Uporabniške izkušnje iz forumov:

Neplodnost – čaj

Zdravljenje moške neplodnosti

O neplodnosti

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več