Moč tišine je izjemna

Uredništvo, 11. maj 2016.

Tišina je koristna in pomirja, tišina je zdravilo in tudi »prostor« za razmislek. Zmanjšuje stres in napetost, …

Tišina je koristna in pomirja, tišina je zdravilo in tudi »prostor« za razmislek. Spletna stran Lifehack je predstavila več razlogov, zakaj je treba spoštovati tišino.

Tišina pomaga pri regeneraciji možganskih celic

Glede na študijo iz leta 2013, o vplivu različnih stopenj hrupa na miših, je dokazano, da dve uri tišine na dan pripomoreta k tvorbi novih celic v hipokampusu – področju možganov, ki nadzoruje učne sposobnosti, spomin in čustva.

Hipokampus začne delovati šele med drugim in tretjim letom življenja. Njegova naloga je, da organizira informacije in glede na okoliščine uravnava nekontrolirane reakcije amigdale. Poleg tega omogoča kontekstualno različno odzivanje na nevarnost, zato npr. umiri reakcijo, ko prefrontalni korteks prepozna, da vidimo vrv in ne kače.

Povezave med hipokampusom in amigdalo se gradijo v prvih letih življenja, ko prvi še ne deluje. Če starši otroka ne pomirjajo ali če je odnos s starši za otroka nenehen vir stresa (strah, negotovost, nerazumevanje, zanemarjanje, zlorabe …), se povezava zgradi pomanjkljivo, zaradi česar ga amigdala še naprej burno preplavlja s strahom in tesnobo. Posledično se otrok (in pozneje odrasel človek) ne zmore pomirjati v stresnih ali kako drugače provokativnih situacijah. (Vir: Inštitut za razvoj človeških virov)

Tišina nas dela bolj ustvarjalne

Naši možgani so aktivni tudi, ko naše telo počiva. Med počitkom možgani obdelujejo in skladiščijo podatke, ki so jih prejeli čez dan. Kadar se ta proces izvaja dobro, brez motečih zvokov ali katerih drugih motenj, možgani vključijo način, ki izzove čustva in spomine, ter domišljijo ter tako širi naše možnosti. Rezultat tega, da smo v tišini, je, da postanemo bolj ustvarjalni in dovzetnejši za nove ideje.

silence

Tišina zmanjšuje stres in napetost

Dokazano je, da stalen hrup vpliva na naše možgane, kar posledično vodi do povečanja ravni stresnega hormona. Tišina pa ima ravno nasproten učinek. Odsotnost hrupa zmanjšuje napetost v možganih in telesu. Raziskovalci so spremljali spremembe v krvnem tlaku in krvnem obtoku, ter prišli do zaključka, da sta dve minuti tišine koristnejši za sprostitev kot poslušanje pomirjujoče glasbe.

Tišina obnavlja naše mentalne vire

Hrup moti naše reševanje težav, bodisi pri delu ali učenju. To je lahko razlog za padec motivacije, pozornosti in povečano število napak. Študije so pokazale, da imajo otroci, ki živijo ali pa imajo šolo blizu prometnih, glasih cest nižje ocene pri branju in učenju jezikov, kot tisti, ki živijo v mirnejšem okolju. Zanimivo je, da možgani lahko obnovijo, kar je bilo izgubljeno zaradi hrupa.

O razpoloženjskih motnjah, ki jih je v zadnjem času zaslediti vse več, lahko preberete, komentirate tudi na tukaj.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close