Mnogi pozabijo, dokler ni prepozno: Enkrat na leto morate očistiti to napravo

Večina se za pregled klimatske naprave odloči šele, ko začne pihati topel zrak ali se pokažejo težave. Tudi z vidika zdravja, pa jo morate pregledati vsaj enkrat letno.

“Redno vzdrževanje klimatske naprave in čiščenje njene notranjosti sta nujna za pravilno in učinkovito delovanje, s tem pa tudi zagotovimo, da naprava ne ogroža našega zdravja. Redno vzdrževana klimatska naprava porabi manj električne energije in ima daljšo življenjsko dobo,” pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in pozivajo: “Ne pozabite: redno vzdrževanje je potrebno, čeprav jo uporabljamo le za občasno (d)ogrevanje, ogrevanje ali hlajenje.”

Najprej poglejmo vidik zdravja – zakaj so redni pregledi nujni?

“Zrak namreč potuje prek filtrov do toplotnega izmenjevalnika, kjer se ohladi. Pri tem se iz njega izloča vlaga, zato se na režah izmenjevalnika nabira voda, ki se zbira v zbirni posodi in od tam po posebni cevi odteka v odtok ali na prosto. Izmenjevalnik in zbirna posoda sta ves čas vlažna, vlažno okolje pa je idealno za razvoj različnih mikroorganizmov, plesni in glivic, ki v najboljšem primeru povzročajo le neprijetne vonjave, v najslabšem pa alergijske reakcije in različne bolezni. Redni servis zato poleg čiščenja vključuje tudi dezinfekcijo komponent naprave,” pojasnjujejo na ZPS.

Kaj lahko naredite sami? Filtri pri klimatskih napravah za gospodinjsko rabo običajno niso v stiku z »agresivnim« zrakom, zato jih ni treba menjati – zadostuje, da jih operete pod tekočo vodo in posušite. To pa je tudi vse, kar lahko naredite sami. Druga vzdrževalna dela prepustite pooblaščenemu serviserju,

svetujejo na ZPS.

Z leti manj učinkoviti in bolj potrošni

Če ste z leti opazili, da je vaša klimatska naprava manj učinkovita, je to zaradi pomanjkanja hladilnega plina v sistemu, ki počasi pronica iz sistema v okolico.

“Učinkovitost delovanja klimatske naprave se lahko z leti zmanjša, poraba energije za njeno delovanje pa se poveča. Vzrok je običajno v pomanjkanju hladilnega plina v sistemu, ki z leti počasi pronica v okolico. Serviser ugotovi morebitno puščanje plina s tako imenovanim freonskim testerjem in plin, če je to potrebno, doda v sistem,” so jasni na ZPS.

Serviser bo med drugim preveril tudi prehodnost lamel v uparjalniku na zunanji enoti, kjer enota klimatske naprave črpa zrak bodisi za hlajenje bodisi za ogrevanje. Lamele je treba očistiti, s čimer se zagotovi optimalen izkoristek delovanja klimatske naprave, dodajajo.

Pri večjih le en pregled ne bo dovolj

Cene za redni servisni pregled se začnejo pri 60 evrih z DDV za eno notranjo in eno zunanjo enoto, ugotavljajo na ZPS.

Najbolje je, da servis opravite pred začetkom poletne sezone, a nikoli ni prepozno. Medtem ko običajne klimatske naprave potrebujejo servis enkrat letno, pri večjih klimatskih napravah, ki delajo neprekinjeno 24 ur na dan, sogovorniki svetujejo, da servis in vzdrževanje opravite štirikrat na leto.

Kaj vključuje redni letni servis klimatske naprave? Na ZPS naštevajo:

 • vizualni pregled naprave in njenih napeljav,
 • kontrolo vijačnih spojev,
 • čiščenje protiprašnih filtrov notranje enote,
 • čiščenje in dezinfekcijo toplotnega izmenjevalnika notranje enote,
 • dezinfekcijo uparjalnika,
 • pregled in čiščenje zbiralnika in odtoka kondenza iz notranje enote,
 • kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote,
 • kontrolo hladilnega sistema,
 • kontrolo tlaka hladilnega plina in po potrebi polnjenje,
 • pregled in kontrolo delovanja elektromotorjev, kompresorja, ventilatorja in loput,
 • kontrolo delovanja elektronske regulacije
 • čiščenje maske in pokrova notranje enote,
 • čiščenje zunanje enote,
 • test delovanja klimatske naprave.
Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
02.10.2023 ob 16:26
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close