Mikrobiom – zaščitnik kože in čuvaj našega zdravja

Ste vedeli, da ima koža svojega zaščitnika, ki pa je pri vsaki osebi drugačen?
Ta zaščitnik je mikrobiom, ki tehta tudi do 1,5 kilograma in vsebuje 100.000 milijard mikroorganizmov.


Ohranjanje ravnovesja mikrobioma je pomembno za zdravje kože, k čemur prispeva tudi uporaba izdelkov s prebiotiki, kot so izdelki Lipikar blagovne znamke La Roche-Posay, in jih je preizkusila tudi Alenka Košir.

Čeprav z videzom svoje kože nismo vedno zadovoljni, moramo pri tem upoštevati, da je naša koža dejansko edinstvena, in ji zato nameniti dovolj pozornosti in ustrezno nego. Koža je naš največji organ, katerega površina znaša 1,7 m2 in ki predstavlja kar 18 % naše telesne teže. Prav tako ohranja našo notranjo temperaturo, nas ščiti pred škodljivimi bakterijami, poškodbami, alergeni in drugim. Za uspešno opravljanje vseh teh nalog je pomemben mikrobiom – njen zaščitnik.

Dr. med Olga Točkova, dermatovenerolog pojasnjuje, da je mikrobiom zgornja plast naše kože, ki jo sestavljajo milijoni mikroorganizmov, ki na njej živijo v ravnovesju.

»Težava nastane, ko se to ravnovesje poruši, kar privede do pojava bolezni, kot so atopijski dermatitis, akne in druge. Zato je ohranjanje ravnovesja mikrobioma ključnega pomena za zdravje kože.« dodaja dr. Točkova.

Dr. med Olga Točkova, dermatovenerolog

Mikrobiom lahko tudi poškodujemo, na primer z nepravilno nego kože in izpostavljenostjo kože škodljivemu delovanju različnih onesnaževalcev. Prav tako ne smemo pozabiti, da ima obolela koža drugačen mikrobiom in da lahko sam vnetni proces vpliva na sestavo mikrobioma na tem predelu.

Okrepite svoj mikrobiom z izdelki La Roche-Posay

Za krepitev mikrobioma se priporočajo zdrava prehrana in navade ter ustrezna nega kože z uporabo izdelkov, ki ohranjajo ravnovesje mikrobioma in vsebujejo prebiotike ter se ponašajo s pH-vrednostjo, ki ustreza koži, kakršni so izdelki linije Lipikar znamke La Roche-Posay.

Alenka Košir, ki se je z izdelki znamke La Roche Posay prvič srečala po rojstvu sina je z nami delila svojo izkušnjo: »Sinu so kmalu po rojstvu diagnosticirali atopijski dermatitis, kar je močno vplivalo na dinamiko našega življenja. Od neprespanih noči, do izbire prehrane, ter izdelkov za čiščenje in nego. Nam je pomagal Lipikar.«

Alenka Košir

Vsi izdelki Lipikar AP+ znamke La Roche-Posay so hipoalergeni, brez vonja, dermatološko in alergološko preverjeni pod nadzorom pediatrov.

Pomemben temelj te linije je Aqua Posae Filiformis, ekskluzivna patentirana aktivna sestavina, razvita v laboratorijih La Roche-Posay, ki uravnovesi mikrobiom.

Novost linije je nova formula Lipikar Baume AP+M, ki zmanjša pogostost nastanka močno suhe kože in pomaga obnoviti kožno pregrado. Edinstvena formula tega izdelka je izboljšana s sestavino mikroresyl, ki mikrobiom pomaga uravnovesiti. Lipikar Baume AP+M ima trojno delovanje – kožo v trenutku pomiri ter zmanjša pogostost obdobij izrazito suhe kože in praskanja. Priporoča se, da izdelek uporabite dvakrat dnevno, zjutraj po prhanju in zvečer pred spanjem. Primeren je za dojenčke, otroke in odrasle z zelo suho kožo z nagnjenostjo k atopiji.

Dodatne informacije o mikrobiomu in izdelkih znamke najdete na strani La Roche-Posay.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close