Meteoropatija, ali ko vas muči vreme

Uredništvo, 15. februar 2019.
Vpliv vremena na počutje ali meteoropatija

Občutljivost za vremenske razmere se strokovno imenuje meteoropatija, ljudi, katerih zdravstvene težave so praviloma povezane s slabimi vremenskimi razmerami, pa imenujemo meteoropati. Ste tudi vi eden od njih?

Meteoropatija se kaže z različnimi fiziološkimi in psihološkimi motnjami, ki se pojavljajo ob spremembi enega ali več vremenskih dejavnikov. Zaradi vse pogostejših naglih vremenskih sprememb doživlja tovrstne motnje okoli 80 odstotkov svetovnega prebivalstva vseh starosti.

Meteoropatija je povezana tudi s sedečim načinom življenja in z bivanjem v zaprtih prostorih. S tem se postopno uničuje delovanje samoregulacijskih mehanizmov telesa in sposobnost prilagajanja zunanjim razmeram.

Vendar pa vremenske razmere, kot so znatne spremembe v temperaturi in vlažnosti zraka, tlaku, jakosti vetra ali padavin, niso vzrok, temveč le sprožilec nastanka določenih težav.

Simptomi se ob vremenskih spremembah poslabšajo

Meteoropatija ni bolezen, temveč skupek simptomov, ki ovirajo normalno delovanje organizma in dobro razpoloženje.  Zato ste lahko meteoropat, čeprav ste sicer povsem zdravi. Simptomi, ki se pojavljajo, so najpogosteje posledica preobčutljivosti nevrovegetativnega sistema, odvisni pa so tudi od odziva vsakega posameznika.

Meteoropatija se najpogosteje kaže:

• s telesnimi simptomi, kot so glavobol, migrena, nespečnost, omotičnost, bolečine v mišicah in kosteh ter križu, bolečine na predelih zaceljenih zlomov in različne fantomske bolečine;
• s psihičnimi simptomi, kot so utrujenost, slabo razpoloženje, potrtost, razdražljivost, depresija, tesnobnost, apatija in manjša zbranost.

Pri mnogih ljudeh, zdravih ali bolnih, se simptomi meteoropatije pojavijo v času vremenskih sprememb. Najbolj izraziti pa so pri naglih spremembah temperature zraka in atmosferskega tlaka ali ob naglem povišanju vlage v zraku. Povečana koncentracija cvetnega prahu v zraku, vetrovi in padavine lahko še prispevajo k poslabšanju prisotnih simptomov.

Bolezni pod vplivom meteoropatije

Določene skupine ljudi so bolj občutljive za vreme kot druge. Denimo ženske v srednjih letih, starejši in tisti s kroničnimi in degenerativnimi boleznimi. Pogosto pa se težave pojavljajo tudi pri ljudeh, ki trpijo za srčnimi in pljučnimi boleznimi, boleznimi prebavil, degenerativnimi boleznimi kosti, sklepov in mišic ter duševnimi boleznimi. Simptomi teh bolezni se zaradi meteoropatije poslabšajo, in to ni naključje.

Najpogostejši meteoropatski simptom, močan glavobol, nastane zaradi večjega padca tlaka in nezadostne oskrbe možganov s krvjo in kisikom.

Opisi simptomov meteoropatije pri različnih boleznih

Do poslabšanja simptomov srčnih bolnikov – pospešen srčni utrip in povišan krvni tlak – pride pod vplivom naglega padca ali dviga temperature. S tem se zvišuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Kako pride do tega? Zaradi naglih ohladitev v zimskih mesecih se krvne žile močneje stisnejo in povzročijo nagli dvig tlaka. Če to za srce predstavlja prehud napor, lahko sledi srčna ali možganska kap. Po drugi strani pa se ob hudi vročini krvne žile razširijo, tlak se zniža, poveča se znojenje in z njim izguba tekočine. To pa vodi v dehidracijo in spremembe v gostoti krvi, poveča pa se tudi tveganje za nastanek krvnih strdkov, ki večajo tveganje za srčno ali možgansko kap.

Ljudem z boleznimi dihal, kot so astma in druge obstrukcijske bolezni pljuč in bronhijev, škoduje toplo vreme v zimskem času, saj povečuje tveganje za astmatične napade in vnetje pljuč.

Ljudje z bolečinami v križu, imajo hujše bolečine ob naglem padcu temperature in povišani vlagi, saj to povzroči kontrakcijo (stiskanje) ali ekspanzijo (širjenje) kosti, tetiv in mišic. Podoben mehanizem stopnjevanja bolečine deluje tudi pri revmatoidnem artritisu, osteoartritisu in protinu. Poleg tega so revmatske bolečine povezane s padcem tlaka, ki povzroča raztezanje sklepne ovojnice in izlivanje sklepne tekočine, kar je boleče.

Nagle spremembe vremenskih pojavov negativno vplivajo tudi na osebe s kroničnimi boleznimi prebavil, saj večajo tveganje za akutni napad žolčnih kamnov in poslabšanje simptomov gastritisa in razjede na želodcu ali dvanajstniku.

Ne nazadnje so tu še duševni bolniki, za katere so take vremenske spremembe še posebej nevarne.

Pozorni moramo biti na vsak tak telesni ali duševni simptom – in preden ga pripišemo vremenu, je treba dobro premisliti, kaj ga povzroča, saj so lahko ti simptomi posledica sodobnega življenja, prepolnega stresa, izčrpanosti, nezdrave prehrane in dehidriranosti. Vse to močno vpliva na naše zdravje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,555
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close