Meningitis

Uredništvo, 25. januar 2018.

Meningitis je vnetje možganskih ovojnic in hrbtenjače. Najpogostejši vzroki so virusi, poleg virusov tudi bakterije …

Meningitis je vnetje možganskih ovojnic in hrbtenjače. Lahko je akutni, subakutni (traja več kot dva tedna) in kronični (traja več kot 1 mesec). Najpogostejši obliki akutnega meningitisa sta akutni bakterijski meningitis in aseptični meningitis.

Vzrok bolezni

Najpogostejši vzroki so virusi, ki v približno 70 odstotkih okužb zajamejo otroke mlajše od 5 let. Bolezen poleg virusov povzročajo tudi bakterije (Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae in Streptococcus pneumoniae), glivice, paraziti ali neinfektivno vnetje (intrakranialni tumorji in ciste, zdravila, sistemske bolezni).

Simptomi

  • Značilni simptomi so povišana telesna temperatura, glavobol, otrdelost v vratu, boleče grlo in bruhanje. Osebe so velikokrat razdražljive, zmedene in vse bolj zaspane. Pasivna fleksija vratu je omejena in boleča, medtem ko obračanje glave in ekstenzija praviloma nista tako boleči.
  • Če bakterijskega meningitisa ne zdravimo, lahko povzroči lenobnost, zmedenost, epileptične napade, možgansko kap, komo in smrt.
  • Aseptični meningitis spremljajo povišana temperatura, glavobol in meningealni znaki, ki pa niso tako zelo izraziti kot pri bakterijskem meningitisu.

Diagnoza

Diagnoza se postavi na podlagi klinične slike, hemokulture, lumbalne punkcije in CT ali MR preiskave možganov.

Napoved bolezni

Akutni bakterijski meningitis je težka bolezen, ki hitro napreduje in je brez zdravljenja lahko usodna. Aseptični meningitis je lažja bolezen, ki po navadi mine spontano.

Zdravljenje

Zdravljenje meningitisa je odvisno od vzroka. Bakterijski meningitis se zdravi z antibiotiki in kortikosteroidi, zdravljenje aseptičnega meningitisa pa največkrat vključuje protibolečinska zdravila, antipiretike in rehidracijo organizma.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,548
04.08.2021. ob 13:33
110,204
04.08.2021. ob 13:48
Preberi več

New Report

Close