Melanom: zdravljenje

Uredništvo, 09. april 2012.

Možnosti zdravljenja Na voljo je več načinov zdravljenja melanoma, različne vrste zdravljenja pa ustrezajo različnim stadijem melanoma. S svojim zdravnikom onkologom se boste pogovorili o…

Možnosti zdravljenja

Na voljo je več načinov zdravljenja melanoma, različne vrste zdravljenja pa ustrezajo različnim stadijem melanoma. S svojim zdravnikom onkologom se boste pogovorili o poteku zdravljenja, ki bo za vas najprimernejši.

 Stadij Možnosti zdravljenja
 IAoperacija – radikalna ekscizija
 IBoperacija – radikalna ekscizija
biopsija prve drenažne bezgavke
 IIAoperacija – radikalna ekscizija
biopsija prve drenažne bezgavke
adjuvantno zdravljenje z interferonom alfa-2b
 IIB ali IICoperacija – radikalna ekscizija
biopsija prve drenažne bezgavke
adjuvantno zdravljenje z interferonom alfa-2b
IIIA, IIIB, ali IIICoperacija – radikalna ekscizija in radikalna limfadenektomija
radioterapija
adjuvantno zdravljenje z interferonom alfa-2b
  IVoperacija
paliativna kemoterapija
paliativna radioterapija

Zdravnik bo načrt zdravljenja prilagodil vam in pri tem upošteval več dejavnikov, med drugim starost, splošno zdravstveno stanje, stadij melanoma in verjetnost širjenja. Prav zato je treba za ustrezen način zdravljenja ugotoviti stadij in verjetnost ponovitve melanoma.

Operacija

Prvo zdravljenje melanoma je običajno operacija.

Možnosti operacij so:

 • Radikalna lokalna ekscizija je vrsta operacije, pri kateri se odstrani tumor in 1 do 2 cm okoliškega tkiva
 • Biopsija prve drenažne bezgavke je podrobno opisana v članku Diagnosticiranje melanoma, obsega pa odstranitev bezgavk, ki drenirajo območje melanoma, in njihovo patohistološko preiskavo
 • Radikalna disekcija bezgavk je operacija, med katero kirurg odstrani tako s tumorjem zajete kot tudi sosednje bezgavke. To naredi v primeru pozitivnega izvida biopsije prve drenažne bezgavke ali če zatipa povečane bezgavke in jih citološko potrdi ter dobi pri tem pozitiven izvid – metastaze melanoma v bezgavki
 • Metastazektomija je operacija pri kateri kirurg odstrani zasevek

Vprašanja, ki jih lahko postavite glede operacije:

 • Kakšno operacijo bi po vašem mnenju moral imeti? Bom potreboval več kot eno vrsto operacije?
 • Ali bo operacija pozdravila moj melanom?
 • Ali je to ambulantni postopek ali bom moral ostati v bolnišnici?
 • Ali bo potrebna presaditev kože? S katerega dela telesa bo koža presajena?
 • Koliko časa bom potreboval, da si bom po operaciji spet opomogel? Kako hitro bom spet lahko začel običajne dejavnosti?
 • Ali me bo po operaciji zelo bolelo? Kaj lahko vzamem za lajšanje bolečin?
 • Ali se moram izogibati soncu?

Adjuvantno zdravljenje

Dopolnilno zdravljenje operaciji se imenuje adjuvantno zdravljenje. Radioterapija (glej v nadaljevanju) in interferon alfa-2b za injiciranje sta najobičajnejši vrsti adjuvantnega zdravljenja melanoma II. in III. stadija.

Biološko zdravljenje

Interferon alfa-2b je imunoterapevtsko sredstvo (imunoterapiji včasih pravimo tudi biološko zdravljenje). Vaš imunski sistem proizvaja naravno beljakovino interferon, ki ovira rast rakastih celic. Interferon alfa-2b vsebuje umetni interferon, ki ga v telo vbrizgamo z injekcijo in s tem povečamo količino interferona v telesu. Nihče ne ve natančno, kako se interferon bojuje proti melanomu – morda neposredno napada rakaste celice, morda pa le krepi imunski sistem, ki se nato lažje upre rakastim celicam.

Kakor koli že, dokazano je, da interferon alfa-2b po odstranitvi primarnega melanoma podaljša povprečen čas pred ponovnim pojavom melanoma. Prav tako se je izkazalo, da podaljša življenje nekaterim bolnikom z zelo nevarnim melanomom. Na podlagi teh prednosti, ki so jih dokazali v kliničnih raziskavah, je interferon alfa-2b edina oblika adjuvantnega zdravljenja melanoma z visokim tveganjem za ponovitev bolezni, ki sta jo ameriška uprava za prehrano in zdravila (FDA) in evropska agencija za zdravila (EMEA) odobrili za zdravljenje bolnikov po 18. letu starosti po operaciji. Poleg koristi, ki jih ima interferon alfa-2b, pa se je treba zavedati tudi njegovih neželenih učinkov, zato se s svojim zdravnikom o vsem pogovorite, še preden se odločite za zdravljenje.

Pomembne informacije o varnosti

OPOZORILO: Znano je, da lahko interferoni alfa, povzročijo ali poslabšajo nevropsihiatrične, avtoimune, ishemične in vnetne motnje. Bolnike je treba skrbno spremljati z rednimi kliničnimi in laboratorijskimi preiskavami. Bolniki z dolgotrajnimi hudimi simptomi teh motenj in tisti, pri katerih opazimo krepitev simptomov, morajo zdravljenje prekiniti. V mnogo, vendar ne vseh, primerih te motnje po ustavitvi zdravljenja z zdravilom interferon alfa-2b izginejo.

Pri vseh bolnikih, ki se zdravijo z zdravilom interferon alfa-2b, se pojavijo takšni ali drugačni blažji do zmerno hudi neželeni učinki. Pri nekaterih bolnikih so lahko tudi hudi: pojavijo se lahko nevtropenija, utrujenost, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, mrzlica in zvečane vrednosti jetrnih encimov. Drugi pogosti neželeni učinki so slabost, bruhanje, depresija, izpadanje las, driska in trombocitopenija.

Mnogo stranskih učinkov, povezanih z zdravljenjem, je možno uspešno obvladovati. Nekatere gripi podobne simptome lahko zmanjšate, če si interferon alfa-2b vbrizgate zvečer, preden greste v posteljo, vaš zdravnik pa vam lahko za znižanje telesne temperature, ublažitev glavobola ali bolečin v telesu predpiše paracetamol. Pri utrujenosti si lahko pomagate tako, da več počivate, a je pomembno, da ste tudi telesno dejavni. Za lajšanje stranskih učinkov – utrujenosti, depresije in nespečnosti – je na voljo tudi veliko zdravil. Ne pozabite vprašati svojega zdravnika, kako se lahko izognete morebitnim stranskim učinkom, ki jih opazite pri zdravljenju, oziroma kako jih obvladovati.

Interferon alfa-2b za injiciranje lahko povzroča stranske učinke, vendar veliko bolnikov še vedno živi polno in aktivno življenje. Običajno so lahko bolniki, ki se dobro počutijo, lažje telesno dejavni, brez pretiranega napora (na primer plavanje ali hoja), vendar se vseeno prej posvetujte z zdravnikom. V pomoč je tudi zdrava, uravnotežena prehrana, ki je bogata z žiti, pustim mesom in kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Nenazadnje tudi ne pozabite na pozitiven pogled na prihodnost. Sodobna medicina še vedno ne zna pojasniti, zakaj se bolniki, ki verjamejo, da se bo vse dobro izšlo, dejansko bolje odzivajo na zdravljenje, kot tisti, ki izgubijo vse upanje, ko izvedo, da imajo raka.

Vprašanja glede interferona alfa-2b:

 • Ali mislite, da potrebujem zdravljenje z zdravilom interferonom alfa-2b? Zakaj, oziroma zakaj ne?
 • Kakšne so prednosti in slabosti te vrste zdravljenja?
 • Kakšni programi in kakšna sredstva so mi v pomoč?
 • Kje lahko dobim več informacij o zdravilu interferon alfa-2b?
 • Kakšne simptome ali stranske učinke lahko pričakujem, če bom uporabljal interferon alfa-2b, in ali naj vam o njih poročam?

Radioterapija – zdravljenje z obsevanjem

Radioterapija je zdravljenje z ionizirajočim sevanjem. Je najučinkovitejši nekirurški način zdravljenja melanoma. Skupaj s kirurgijo spada obsevanje med lokalne načine zdravljenja, saj je njegov učinek omejen samo na mesto, ki ga obsevamo.

Radikalno obsevanje

Obsevanje kot edino zdravljenje, bodisi samega melanoma bodisi njegovih zasevkov v področnih bezgavkah, je le redko potrebno. Izvaja se v primerih, ko bolnik odkloni predlagano operacijo ali zanjo iz zdravstvenih razlogov ni sposoben ter v primerih, kjer bi operativen poseg povzročil hujše kozmetske ali funkcionalne okvare.

Adjuvantno (dopolnilno) zdravljenje z obsevanjem

Obsevanje uspešno dopolnjuje operacijo vedno, kadar kirurg ne uspe odstraniti vsega tumorskega tkiva in dodaten kirurški poseg ni več možen ali smiselen. Po operaciji obsevamo tudi bolnike, pri katerih obstaja večja verjetnost, da se bo bolezen v operiranem področju ponovila:

 • Po kirurški odstranitvi zgodnje ponovitve bolezni ali multiplih tumorjev na mestu izreza melanoma na koži; kadar patolog pri pregledu odstranjenega tkiva ugotovi širjenje melanoma ob živčnih vlaknih ali vložke melanomskih celic v okolici odstranjene lezije
 • Po operaciji zasevkov v področnih bezgavkah, kadar patolog ugotovi, da melanom prerašča bezgavčno ovojnico; v primeru številnih ali velikih ( ≥ 3 cm) zasevkov; ter zasevkov v bezgavkah na vratu.

Paliativno obsevanje zasevkov

Temeljni namen paliativnega obsevanja je zmanjšanje težave, ki jih povzročajo zasevki melanoma. Radioterapija je uveljavljena metoda paliativnega zdravljenja kožnih, podkožnih, bezgavčnih, kostnih in možganskih zasevkov v visceralnih organih, ki bolniku povzročajo težave, in kjer kirurška odstranitev ni možna ali smiselna.

Vprašanja glede radioterapije:

 • Ali potrebujem in/ali kdaj potrebujem radioterapijo?
 • Na koga se lahko obrnem za dodatne informacije?
 • Ali je to ambulantni postopek ali bom moral ostati v bolnišnici?
 • Kako dolgo poteka radioterapija (koliko dni, koliko odmerkov) v mojem primeru?
 • Kaj sledi potem?

Druge oblike zdravljenja

Kemoterapija je običajno rezervirana za ljudi z melanomom, ki je metastaziral (melanom, ki se je razširil v oddaljene organe). Kemoterapija pomeni jemanje zdravil (citostatikov), ki uničujejo celice melanoma.

Eksperimentalno zdravljenje

Nove vrste zdravljenja, ki so obetavne, vendar še ne preizkušene, potekajo v okviru kliničnih raziskav, na podlagi katerih želimo ugotoviti, ali so varne in učinkovite. Zagotovila, da bo eksperimentalno zdravljenje boljše kot katera od priznanih oblik zdravljenja, ni. Nova oblika zdravljenja ima lahko tudi še neznane neželene učinke. Če pa se zdravljenje izkaže kot uspešno, bodo lahko bolniki, ki sodelujejo v kliničnih raziskavah, med prvimi, ki bodo sprejeli prednosti novih načinov zdravljenja. Če bi želeli izvedeti več o kliničnih raziskavah, vprašajte svojega onkologa.

Nekateri eksperimentalni pristopi k zdravljenju melanoma vključujejo tudi druge vrste imunoterapije in genskega zdravljenja. To je postopek, s katerim spreminjamo telesne celice. Bolnikom pomaga tako, da se imunski sistem odzove na tumor.

Raziskovalci preučujejo tudi cepiva proti melanomu. Cepivo je način, s katerim telesu pomagamo odkriti potencialno škodljivo snov in se z njo spopasti. Čeprav tradicionalna cepiva uporabljamo za preprečevanje bolezni, znanstveniki že razvijajo cepivo proti melanomu, ki naj bi pomagalo uničiti raka, ko se ta v telesu že pojavi, in preprečiti njegov ponoven pojav.

Cepiv proti melanomu je veliko in so na zelo različnih stopnjah razvoja. Dosedanje klinične raziskave so pokazale bistvene prednosti pri stopnji preživetja tistih bolnikov, pri katerih so uporabljali cepivo proti melanomu, vendar njihova uporaba še ni rutinska.

Vprašanja o eksperimentalnih oblikah zdravljenja:

 • Ali mi pri zdravljenju melanoma priporočate katero od eksperimentalnih oblik zdravljenja? Zakaj oziroma zakaj ne?
 • Kje lahko dobim več informacij o eksperimentalnih načinih zdravljenja?

Kaj narediti po zdravljenju?

Po zdravljenju boste ponovno obiskali zdravnika, ki bo preveril vašo sliko in spremljal vaše zdravstveno stanje. Zavedati se morate, da lahko melanom napade veliko delov vašega telesa. Zdravniku povejte o vseh novih simptomih, na primer o glavobolu ali bolečinah v kateremkoli delu telesa, četudi niste prepričani, da so to simptomi.

Kaj lahko naredite zase

 • Sami si lahko pomagate na več načinov. Najprej ne pozabite na vse izpostavljene dele kože: vedno, kadar greste ven, se namažite s sredstvom z zaščitnim faktorjem najmanj 15
 • Redno si pregledujte kožo, kot ponazarja slika
 • Bodite pozorni na kakršnekoli spremembe bezgavk, posebej tistih, ki so v bližini mesta, kjer se je pojavil melanom. Zdravnik naj vam natančno pojasni, na kaj morate biti pri pregledovanju bezgavk pozorni. Prav tako bodite pozorni na kakršnekoli brezbarvne, rdečkastovijolične ali črne bulice pod kožo.

Samopregledovanje

 • V ogledalu preglejte prednji del telesa in hrbet, nato dvignite roke in preglejte še desno in levo stran telesa
 • Pokrčite komolec. Natančno poglejte pod pazduho, zadnji del nadlahti in dlani
 • Nato preglejte zadnji del nog in stopal, med prsti nog in pete
 • S pomočjo ročnega ogledala preglejte zadnji del vratu in lasičše. Umikajte lase in jih dvigujte
 • Nato z ročnim ogledalom preverite hrbet in zadnjico

Vprašanja glede samopregledovanja:

 • Kako hitro po zdravljenju lahko spet začnem telovaditi?
 • Ali mi lahko priporočite posebno dieto oziroma hrano, ki bi mi pomagala pri okrevanju?
 • Ali mislite, da bi se moral pridružiti skupini za samopomoč? Ali mi lahko priporočite katero od teh skupin?

GLOSAR:

Primarni melanom: prva nenormalnost tkiva, ki jo odkrijemo na koži in je melanom.

Preberite tudi:
Diagnoza: melanom in
Diagnosticiranje melanoma

Avtorji:
dr. Janja Ocvirk, dr. med; Onkološki inštitut, Ljubljana
doc. dr. Marko Hočevar, dr. med; Onkološki inštitut, Ljubljana
prof. dr. Primož Strojan, dr. med; Onkološki inštitut, Ljubljana
asist. Borut Žgavec, dr.med; Dermatološka klinika, Klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close