15. maj – mednarodni dan družin

Uredništvo, 15. maj 2012.
Ostalo

V Sloveniji letos praznujemo mednarodni dan družin že devetnajstič.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1993 z resolucijo št. 47/237, 15. maj proglasila za mednarodni dan družin.

Leta 2002 je Zveza družin pri ZPMS praznovanje razširila na ves teden in od takrat imamo v Sloveniji Teden družin.

Vodilna ideja, ki jo zasleduje OZN in tako tudi Zveza družin pri obeleževanju dni od 15. do 22. maja, je podpora družini na vseh področjih življenja in delovanja ter programi, namenjeni celi družini.

Tako se bo v Tednu družin zvrstil niz prireditev, izletov in delavnic, ki jih organizirajo lokalna društva in zveze prijateljev mladine ter druge institucije, katerih poslanstvo je pomoč in delo z družinami. V zadnjih nekaj letih se v tednu družin odvije tudi slavnostna podelitev certifikatov Družini prijazno podjetje, ki predstavlja pomemben del pomoči zaposlenim staršem v podjetjih in obenem dokaz, kako je tudi za vedno več podjetij naklonjenost družini in njenim potrebam obveza in hkrati komparativna prednost pri iskanju novih delavcev.

Vedno večja potreba po pomoči staršem pri opravljanju njihovih družinskih in profesionalnih obveznosti je narekovala tudi vsebino gesla letošnjega mednarodnega dneva družin, ki glasi: ZAGOTAVLJANJE USKLAJENEGA POKLICNEGA IN DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA.

15. maja se pričenja tudi akcija Zveze družinZA DRUŽINE BREZPLAČNO, ko se v sodelovanju s kulturno umetniškimi organizacijami odpro vrata kulturnih hramov, kamor lahko družine vstopajo brezplačno. Kot vsako leto je med njimi največ muzejev in galerij, ki so izjemno naklonjeni tovrstnim pobudam, saj se zavedajo pomena zgodnje kulturno umetniške vzgoje.

A7B3A424-7F24-11E1-8CA6-4FAE65B94067

V tednu družin starši dobijo priložnost, da skupaj z otroki doživijo urico ali dve zgodovine, si ogledajo film, razstavo ali v posebnih delavnicah prepoznavajo skrivnosti muzejskih zbirk. Tako se učijo videti lepo in obenem kakovostno preživljati skupni prosti čas; (več o tem glej v prilogi). Pomembno poslanstvo te akcije je tudi v prizadevanjih, da družine vsaj za kakšen dan odvrnemo od lažnega blišča nakupovalnih središč.

Mednarodni dan družin ponuja torej priložnost za širjenje zavedanja o pomenu družine, kakor tudi o različnih socialnih, ekonomskih, demografskih in drugih procesih, ki vplivajo na družino.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 21:39
Preberi več

New Report

Close