Mednarodni dan babic in babičarjev

Uredništvo, 05. maj 2016.

K zagotavljanju kakovostne in varne porodne in obporodne oskrbe pomembno prispevajo tudi babice in babičarji.

Letošnji moto mednarodnega dneva babic se glasi:

“Ženske in novorojenčki – Srce babištva”

V skrbi za zdravje žensk, otrok in družin v Sloveniji deluje več kot 700 babic in babičarjev. V letu 2011 smo sprejeli prvi kodeks etike za babice. Tudi Sekcija medicinskih sester in babic pri Zbornici – Zvezi, ki je članica svetovne babiške konfederacije od leta 1999, se pridružuje ciljem za izboljšanje zdravja žensk in otrok doma in po svetu. Babice se v Sloveniji strokovno združujejo in delujejo že vse od leta 1925, ko je bilo ustanovljeno slovensko babiško društvo.

Babiško delovanje sega globoko v zgodovino človeštva. Ustanovitev prve babiške šole v Ljubljani leta 1753 na pobudo avstrijske cesarice Marije Terezije je bil velik korak pri profesionalizaciji poklica babice, hkrati pa je pomembno vplivalo na razvoj ginekologije in porodništva v Sloveniji.

Babištvo je področje zdravstvene oskrbe nosečnic, pomoči pri porodu in zdravstvenem varstvu dojenčkov in njihovih mater. Nekoč so to opravljale starejše, izkušene, a večinoma nešolane ženske, babice. Danes opravljajo poklic babica oziroma babičar osebe s srednjo ali višjo zdravstveno izobrazbo. V Sloveniji je poklic po ravni izobrazbe enake višjim (diplomiranim) medicinskim sestram. Danes se večina porodov v razvitih deželah opravi v porodnišnicah, kjer delajo tudi zdravniki – porodničarji. Babica usmeri nosečnico k porodničarju v primeru zapletov pri nosečnosti ali porodu.

Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji je, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave – v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. V roke babic se je lani rodilo nekaj več kot 21.000 otrok. Slovenija se lahko pohvali z eno izmed najnižjih stopenj umrljivosti novorojenčkov na svetu, k zagotavljanju kakovostne in varne porodne in obporodne oskrbe pa pomembno prispevajo tudi babice. Glede na pristojnosti in znanja, ki jih babice imajo za spremljanje zdravih nosečnic, potekajo prizadevanja, da bi se v prihodnje še več žensk srečalo z babicami.

V obporodnem obdobju se je v zadnjih desetih letih zgodilo kar nekaj sprememb v slovenskih bolnišnicah, vendar so možnosti izbire žensk o kraju in načinu poroda še vedno omejene. V prihodnosti je potrebnih še več organizacijskih in strokovnih sprememb, ki po vzoru dobrih praks in lastnih dokazov zmanjšajo možnost medikalizacije poroda in spodbujajo pristop k fiziološkemu porodu, ki ženskam in novorojenčkom zagotavlja najboljše izide – ob podpori babic. Ženske in novorojenčki so srce babištva, pravi letošnji moto.

V zdravstvenih ustanovah bodo ob tem dnevu potekale različne dejavnosti, dnevi odprtih vrat in stojnice. Tudi letos bodo organizirali tradicionalno srečanje babic iz Slovenije ter Babiški tek. Zbrani denar bo šel v humanitarne namene – podpori varni hiši v Ljubljani.

Oglejte si video o delu babic in babičarjev:

Vir: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Wikipedija in Youtube

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
24.06.2021. ob 16:15
Preberi več