Med epidemijo niso imeli priložnosti, da bi se poslovili

Tekom epidemije covid-19 so se v društvu Hospic srečevali z zgodbami uporabnikov, ki se od umirajočega niso mogli dostojno posloviti ter jim je bila odvzeta pravica do poslovitve. Kaj lahko storimo, da se to ne bi več dogajalo?

Slovensko društvo Hospic se z ozaveščanjem o pravici do poslovitve aktivno ukvarja že več let. Tekom epidemije covid-19 se je problem še posebej izrazil, saj so se zaposleni in prostovoljci društva neposredno srečevali z zgodbami uporabnikov, ki se od umirajočega niso mogli dostojno posloviti ter jim je bila odvzeta pravica do poslovitve.

Zaradi odsotnosti jasne normativne urejenosti področja pravice do poslovitve bolniki in svojci v trenutkih, ko nastopi proces umiranja, niso vedno seznanjeni s to pravico,” poročajo iz društva Hospic.

Društvo je v ta namen pripravilo kampanjo ozaveščanja javnosti, ki opozarja na pravice do poslovitve in njenih kršitev, spodbuja k iskanju primerne pomoči in podpore, ko je pravica do poslovitve kršena ter si prizadeva k boljši ureditvi in spremembi zakonodaje.

Poleg oglasov in spletnih prispevkov so organizirali okroglo mizo, s katero želijo spodbuditi vse, ki imajo kakršnokoli možnost prispevati k izboljšanju položaja na tem področju, da se jim pridružimo.

Poslovitev od umirajočega in umrlega je osebna pravica, ki nam je nihče ne sme odvzeti. Omogočite žalujočim dostojno poslednje slovo,” nas nagovarjajo iz društva Hospic.

Pravica do poslovitve med epidemijo covid-19: “Nismo imeli priložnosti”

Vabljeni k ogledu okrogle mize za splošno in strokovno javnost.

Sodelujoči:

  • Alenka Križnik: idejni vodja kampanje, pravni vidik
  • Špela Jambrek: psihologinja in prostovoljka SD Hospic
  • Magda Žigon: osebna izkušnja ob izgubi,
  • Rudi Sekolovnik: osebna izkušnja ob izgubi
  • Dogodek je povezovala Carmen L. Oven.

Več o dejavnostih društva Hospic

O avtorju

Andreja

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Podpiram vizijo, da raziskujemo, se učimo, odkrivamo in se razvijamo. Vsak posameznik ustvarja naš skupni svet in resničnost, ki jo živimo. Delujmo tako, da bo lepa. Moja naloga pri tem je, da uporabim in delim svoje znanje delovanja s področje sociale in poslovnega sveta.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,792
17.01.2022. ob 16:54
45,935
11.01.2022. ob 05:06
15,918
03.01.2022. ob 14:19
Preberi več

New Report

Close