Matične celice iz mlečnih zob

Uredništvo, 23. februar 2015.

V živem delu zob najdemo darovalcu lastne matične celice, ki imajo sposobnost popravljati in obnavljati številna tkiva in celice. Njihova uporabnost v medicini je izjemna, kažejo raziskave …

Pridobivanje je enostavno, uporabnost v medicini pa izjemna.

V živem delu zob najdemo darovalcu lastne matične celice, ki imajo sposobnost popravljati in obnavljati številna tkiva in celice. Njihova uporabnost v medicini je izjemna, kažejo raziskave, nekega dne pa bodo morda lahko rešile življenje.

S pomočjo matičnih celic so med drugim uspešno obnovili kožo, roženico in druge dele telesa. Uporabljajo se tudi za hitrejše okrevanje srca po kapi.

Znanstveniki so prepričani, da bodo ravno matične celice ključ do zdravljenja Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, diabetesa, poškodb hrbtenjače, multiple skleroze, ALS in določenih oblik raka. Ameriško podjetje BioEden, ki svojo storitev ponuja tudi v Sloveniji, je prva banka matičnih celic, ki kot vir uporablja otroške mlečne zobe (v določenih primerih tudi modrostne zobe).

bioeden-naslovna

Kaj so matične celice?

Matične celice so osnovne človeške celice, zaradi svojega potenciala pa vse pogosteje predmet raziskav in kliničnih študij, ki so vezane na njihovo uporabo v medicini. Matične celice se imajo sposobnost preoblikovati v druge tipe celic in tako nadomestiti poškodovane celice.

V osnovi zdravljenje z matičnimi celicami poteka tako, da zdrave in vitalne celice transplantiramo na poškodovano mesto, kjer zamenjajo poškodovane celice in to se odrazi v izboljšanju bolezenskega stanja ali poškodbe. Danes sta najpogostejši obliki zdravljenja transplantacija popkovnične krvi ali celic iz kostnega mozga.

Matične celice se za zdravljenje uporabljajo že zelo dolgo in zelo uspešno. Transplantacija kostnega mozga (ki je bogat z matičnimi celicami) je uveljavljen način zdravljenja različnih oblik raka in ostalih nevarnih bolezni. To metodo zdravljenja so razvili med leti 1950 in 1970 na Fred Hutchinson Cancer Research Center v ZDA. Vodja projekta, Dr. E. Donnall Thomas je bil za te dosežke leta 1990 nagrajen z Nobelovo nagrado iz medicine.

bioeden-postopek

Matične celice iz mlečnih zob

Čeprav podjetje BioEden matične celice iz zobne pulpe shranjuje vse od leta 2006 in ima danes laboratorije v Ameriki, Evropi in Aziji, večina ljudi z začudenjem sprejme novico, da je odslej možno kot vir matičnih celic uporabiti zobe.

Najpogostejše vprašanje je, če so te celice boljše ali slabše od tistih, ki jih pridobimo iz kostnega mozga ali popkovnične krvi, sicer najpogostejših virov matičnih celic. To vprašanje pa je napačno, saj govorimo o drugem tipu matičnih celic, z drugačnim potencialom za zdravljenje bolezni.

Prevladujoči tip celic v zobni pulpi so mezenhimske matične celice, ki se imajo sposobnost razviti v največ različnih tipov celic in to jim daje izredno širok spekter uporabe v medicini.

Mezenhimske matične celice se imajo sposobnost razvijati v številne druge celice – konkretneje v celice, ki tvorijo mišice, izločajo inzulin, tvorijo tkivo, kosti in hurstance, maščobo kožo, živčevje in možganske celice.

To najbolje nakazuje na njihovo dejansko uporabnost v medicini in trdimo lahko, da je zaradi omenjenega zobna pulpa eden boljših virov matičnih celic.

Postopek

Postopek shranitve matičnih celic iz mlečnih zob je izredno enostaven in ob upoštevanju navodil lahko mlečni zob sami pripravite na transport.

Podrobnosti o poteku postopka si lahko ogledate v kratkem videu:

Več informacij

Za več informacij o shranjevanju matičnih celic iz zob obiščite www.bioeden.si ali pokličite na 030 600 300.

BioEden-LogoShort

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več