Matične celice – danes za jutri

Uredništvo, 19. januar 2016.

Ponujamo vam nekaj odgovorov kot pomoč pri sprejemanju pomembne odločitve, zakaj shraniti matične celice.

Poznate moč matičnih celic?

Veste, da se jih že uporablja za zdravljenje mnogih bolezni?

Ste seznanjeni z možnostjo njihovega shranjevanja?

Obdobje nosečnosti  in devet mesecev priprav na prihod novega družinskega člana je čas, zaznamovan z različnimi odločitvami … Ena izmed pomembnih odločitev, je glede možnosti shranjevanja matičnih celic vašega otroka.

Naše telo je sestavljeno iz več tisoč milijard celic, ki usklajeno omogočajo eno od največjih čudes narave – življenje. Zelo pomembno vlogo pri tem imajo matične celice, s katerimi lahko že danes uspešno zdravimo številne bolezni in poškodbe. Mlajši kot je izvor matičnih celic, več imajo sposobnosti prilagajanja in hitre delitve, zato imajo matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice novorojenca največji potencial za obnavljanje telesa. Razlog, da jih  shranimo, je zelo velika verjetnost, da jih bomo enkrat v svojem življenju potrebovali. Zato poskrbimo za zdravo prihodnost naših otrok že danes, s shranitvijo njihovih matičnih celic.

Zakaj shraniti matične celice?

Vprašanja in odgovori za lažjo odločitev:

Ponujamo vam nekaj odgovorov kot pomoč pri sprejemanju pomembne odločitve, zakaj shraniti matične celice in komu zaupati nekaj tako dragocenega.

  • Kaj so matične celice?

 Matične celice so primitivne, še neizoblikovane celice in so podobne prvim celicam, ki nastanejo ob združitvi spolnih celic ob spočetju. Imajo funkcijo in vlogo, specializirano za delovanje določenega dela telesa. Njihova posebna lastnost je, da se lahko preoblikujejo v različne vrste celic. Zaradi sposobnosti regeneracije, da lahko zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov, so edinstvene v medicini. Popkovnična kri in popkovnica sta se izkazali za bogata vira matičnih celic. Tkivi vsebujeta zelo raznovrstne matične celice, zato je možnost njihove uporabe zelo široka.

  • Kakšen je postopek odvzema popkovnične krvi in tkiva popkovnice ob rojstvu otroka?

Odvzem popkovnične krvi in popkovnice je preprost, neboleč in varen postopek tako za mater kot za otroka, saj poteka brez kakršnegakoli posega v telo. Postopek odvzema v porodnišnici opravi strokovno in izobraženo osebje, v večini primerov babice ali porodničar. Opravi se po porodu, ko je otrok rojen in popkovnica že prerezana, ter po prenehanju utripanja popkovničnih žil. Posebne priprave pri nosečnici niso potrebne. Popkovnična kri in popkovnica pa se odvzameta samo v primeru, da odvzem ne predstavlja tveganja za zdravje in življenje matere ali otroka.

  • Kakšne so možnosti hranjenja popkovnice ter matičnih celic iz popkovnične krvi?

Popkovnično kri in popkovnico se zamrzne tako, da se počasi dodaja ohlajen krioprotektant, kemično snov, ki omogoča uspešno zamrzovanje celic. Hitrost zamrznitve je od -1 do -2°C na minuto, nato pa se ju trajno shrani v hlapih tekočega dušika pri temperaturi nižjih kot -150°C. Tako zamrznjene matične celice v popkovnični krvi in popkovnici imajo popolnoma ustavljen celični metabolizem in transport, zato jih teoretično lahko shranjujemo neomejeno dolgo.

  • Kolikšna je verjetnost uporabe matičnih celic?

Z matičnimi celicami se v teoriji lahko pozdravi skoraj vse bolezni. Danes se matične celice iz popkovnične krvi že uporabljajo za zdravljenje približno 80 bolezni, znana vedenja v znanosti pa v prihodnosti obetajo nove možnosti zdravljenja trenutno še neozdravljivih bolezni. Pričakuje se, da bo mogoče z matičnimi celicami iz popkovnične krvi ali/in popkovnice kmalu (po)zdraviti tudi števile bolezni in stanja, ki se danes še ne zdravijo z matičnimi celicami, o čemer pričajo pozitivni izsledki kliničnih raziskav. Iz tega vidika je shranjevanje popkovnične krvi in popkovnice neprecenljivo darilo in najboljša naložba v prihodnost vašega otroka.

  • Zakaj shraniti matične celice svojega otroka?

Ob porodu lahko te celice pridobimo z nebolečim, za mater in otroka neškodljivim odvzemom, saj poteka brez kakršnegakoli posega v telo, nakar jih s posebnim postopkom zamrzovanja shranimo za morebitno uporabo v prihodnosti za čas, ko bi jih telo potrebovalo (v primeru bolezni ali poškodb). Matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice so ob odvzemu stare le devet mesecev in zato na vrhuncu svoje moči. Uporabljajo se že pri zdravljenju različnih vrst raka, bolezni kostnega mozga, prirojenih motenj hemoglobina in metabolizma, prirojenih oblik imunske pomanjkljivosti in nekaterih oblikah dednih bolezni. Uporabne pa so tudi pri popravljanju mehanskih poškodb tkiv in organov oz. v regenerativni medicini. Uspešni primeri zdravljenja več kot 80 bolezni s pomočjo matičnih celic so zgovorno dejstvo, da je to lahko neprecenljiva investicija v otrokovo zdravje.Dojenček

Zakaj se odločiti za Biobanko?

Družba Biobanka, kot edini ponudnik shranjevanja popkovnične krvi in popkovnice, omogoča Vam, bodočim staršem shranjevanje matičnih celic doma, v Sloveniji. Smo slovensko podjetje, osnovano na slovenskem znanju. Za vzorce popkovnične krvi in popkovnice skrbi visoko usposobljen tim domačih strokovnjakov. Smo edini ponudnik, ki opravljamo celoten proces, od sklenitve pogodbe, transporta, do zamrznitve in shranjevanja popkovnične krvi in popkovnice v Sloveniji. Poleg tega pa s slovenskim podjetjem Educell sodelujemo in razvijamo nove metode in pristope zdravljenj.

Ponosni smo, da smo do sedaj shranili že več kot 2.000 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar nas uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji. Število shranjenih vzorcev odraža veliko zaupanje staršev v našo storitev, kot tudi naraščanje zavedanja o pomembnosti shranjevanja matičnih celic novorojenčkov.

Obiščite Biobanko in se prepričajte, da so prava izbira za zdravo prihodnost vaših malčkov.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
18.06.2021. ob 04:35
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več