»Mami, preberi mi čebelico – še več čebelic!«

Uredništvo, 12. oktober 2013.

Spet so pribrenčale legendarne čebelice, ob svoji šestdesetletnici kar biserne

Banner-Biserna-cebelica-430x558

Spet so pribrenčale legendarne čebelice, ob svoji šestdesetletnici kar biserne

In prinesle 10 najlepših, najboljših in najbolj priljubljenih zgodb, pravljic in pesmic v 60 letih izhajanja iz zbirke Čebelica, ki se je prikupila tisočem in tisočem otrok. Med njimi so tako prva čebelica, Rdeča kapica iz leta 1953, zabavne Črvive pesmi Andreja Rozmana Roze kot Hvaležni medved, uspešnica Svetlane Makarovič.

Kako globoko so se vtisnile drobne ilustrirane knjige s kratkimi, privlačnimi in vznemirljivimi zgodbami v srca malih bralcev, zgovorno opisuje prav Andrej Rozman Roza, eden najbolj priljubljenih pisateljev in humoristov za otroke in mladino.

 

Andrej-Rozman-Roza-430

Kako velike so lahko majhne knjižice

»Ko sem pred kratkim odprl svoj izvod čebelične Sneguljčice s čarobnimi ilustracijami Marlenke Stupice, sem pred praznimi posteljicami opazil s svinčnikom izpisana imena palčkov, ki so spali v njih. Imena si je zapisala mama, da ne bi povedala česa narobe, ko mi je morala večer za večerom pripovedovati isto zgodbo, medtem ko sem se jaz pasel po ilustracijah, polnih drobnih detajlov. Res neverjetno, kako velike so lahko tako majhne knjižice.«

Seveda, prav ti čebelični otroci so najbolj zaresni bralci. S prstom potujejo od pike do pike, ne zgrešijo najmanjše črte in oblike, ušesa pa jim od poslušanja rastejo do stropa. Ko pa enkrat odrastejo, pa iste zgodbe, pogosto celo iz istih knjig, ki so jih hranili kot zaklad, prebirajo svojim otrokom. In čeprav so veliki in odrasli, jim je enako lepo in toplo kot nekoč, le da tokrat v tesni bližini s svojimi resničnimi palčki in palčicami. Skupaj trepetajo za junake in se navdušujejo nad njihovimi pogumnimi dejanji. Moč doživljanja in nepozabnih skupnih trenutkov pa na najlepši način tudi podajajo naprej.

Poleg imenitnih ilustracij je bil v zbirki Čebelica prav izbor zgodb, pravljic in pesmic tisto, kar je vedno znova pritegnilo mlade bralce.

Tako se spominja legendarne »čebelice« tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Danes ob vnučki, ki ji prebira čebelico, razmišlja, zakaj ji je bila prav Rdeča kapica od vseh čebelic najbolj pri srcu.

Knjige so primerne oblike in velikosti za skupno branje, besedila pa primerne dolžine, da majhna glava še lahko sledi zgodbi in vztraja pokonci. Ko pa čebelični otroci še malo odrastejo, s čebelicami lažje poletijo tudi v svet samostojnega branja. Med temi knjigami so namreč vedno takšne, ki jih zmorejo, tako pravi Roza, »brez muke prebrati do konca«.

Ob 60-letnici Čebelice, prve zbirke za otroke pri nas, si lahko zagotovite deset knjig Biserna Čebelica po ugodni, jubilejni ceni. Sodelujte v nagradni igri Moja najljubša čebelica, pa boste kakšno od lepih knjig z malo sreče preprosto dobili. Sodelujete lahko TUKAJ.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close