LSD in drugi halucinogeni

Uredništvo, 22. maj 2012.

V to skupino sodijo sintetični LSD (dietilamid lisergične kisline), meskalin (snov se nahaja v posebnem kaktusu – pejotl), psilocibin (snov se…

V to skupino sodijo sintetični LSD (dietilamid lisergične kisline), meskalin (snov se nahaja v posebnem kaktusu – pejotl), psilocibin (snov se nahaja v posebnih gobicah) in določene druge rastlinske izvlečke ali sintetične snovi. Najpotentnejši LSD je derivat ergotne plesni, ki raste na rži in nekaterih drugih žitaricah. Je brez okusa in vonja.

Razširjenost:
V zahodnoevropskih državah je LSD poizkusilo vsaj 12 % mladostnikov. V Sloveniji je LSD vsaj enkrat v življenju poizkusilo od 2 do 6 % mladih, starih od 15 do 18 let.

Način uporabe:
LSD se zaužije v obliki majhne tabletke ali kot vodotopen prašek, lahko je nakapan na pivniku skozi usta. Redki posamezniki ga tudi injicirajo ali njuhajo. Učinkovit je že v količini 100 do 200 mikrogramov. Učinek traja več ur, odvisno od zaužite doze in z vrhom po dveh do treh urah.

Kratkotrajni učinki in postedice na zdravju:
Razširjene zenice, pospešen srčni utrip, zvišan krvni pritisk, slabost. Te snovi sprožijo zelo kompleksne psihične učinke, tudi transcendentalna doživetja onostranstva, halucinacije in druge vrste motenj zaznavanja in motenj razpoloženja. Včasih postane doživljanje pod vplivom teh drog bizarno in zastrašujoče in povzroči to, kar je splošno znano kot “bad trip” (slabo potovanje). Na učinkovanje te droge do neke mere vplivajo uživalčeva okolica, družba in osebnostne predispozicije, lahko nezgode v zvezi s spremembami dojemanja.

Predoziranje:
Zanesljive telesne posledice niso znane.

Dolgotrajni učinki in postedice na zdravju:
Halucinogeni ne povzročajo telesne zasvojenosti.

Žargon:
trip, acid; kislina, pivnik, gobica, magic mushroom(psilocibin), bad trip (neprijeten učinek droge s preplašenim in paničnim vedenjem), flash back (ponovitev duševnih sprememb po daljšem časovnem obdobju brez zaužitja droge) …

Podatke na teh straneh je omogočilo in dovolilo v objav Ministrstvo za notranje zadeve, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo.

Obiščite forum Droge? Pomoč! za dodatna vprašanja in mnenja.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
17.06.2021. ob 22:53
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več