Ljudska kuhinja v Ljubljani

Humanitarni Zavod v okviru katerega deluje tudi ljudska kuhinja, je odvisen od pomoči prostovoljcev in donatorjev.

Dve leti delovanja Zavoda Pod strehco, z ljudsko kuhinjo v Ljubljani – 55.330 toplih obrokov, 18.760 prostovoljnih ur in skoraj 100 ton prevzete hrane.

Humanitarni Zavod Pod strehco so.p., v okviru katerega deluje tudi ljudska kuhinja na Zaloški 42 v Ljubljani, je v času od odprtja s pomočjo prostovoljcev prevzel in razdelili skoraj 100 ton zdrave, polnovredne hrane, donirane s strani trgovcev, ter pripravili 55.330 obrokov. Število gostov nenehno raste, edinstven poslovni model solidarnosti se izkazuje za vzdržnega. Tisti, ki plačajo polno ceno obroka, ta znaša 3 evre, namreč pokrivajo stroške subvencioniranega obroka.

Zavod Pod strehco so.p. so skupaj ustanovile največje in najuglednejše humanitarne organizacije v Sloveniji; Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza Lions klubov Slovenije, Distrikt 129, Zveza Rotary klubov Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Gre za edino tovrstno usklajeno in povezano delovanje teh organizacij.

Po dveh letih delovanja lahko v zavodu izkustveno bolj verodostojno ocenijo svoj poslovni model delovanja. Število gostov prijazne gostilnice Pod strehco raste v vseh pogledih. Pri tem so številčnejši tisti, ki lahko koristijo subvencionirane cene toplih obrokov, registriranih je že preko 600, a zelo obetavno in z zanesljivim trendom raste tudi število drugih gostov. Dnevno pripravijo več med 200 do 250 obrokov, še naprej pa si bodo prizadevali, da bo gostilnica pridobivala večjo prepoznavnost po okusni, raznoliki in zdravi hrani ter vsem ljudem odprti kuhinji.

Polna cena obroka Pod strehco znaša 3 evre. Vsak dan imajo tri pripravljene menije, ki so sestavljeni po načelih zdrave, sveže in polnovredne hrane ter v primernem razmerju sestavin, ki jih človek dnevno potrebuje. Od vsakega obroka, ki je plačan po polni ceni, je vsa razlika nad lastno ceno namenjena Skladu socialnih obrokov. V zadnjem letu so uvedli tudi ponudbo zajtrka in z njim povezanih prigrizkov, zato so premaknili tudi delovni čas od 7.30 do 16h, vsak delovnik.

Lani so s pomočjo mednarodne organizacije Lions in njihovega sklada za pomoč LCIF in slovenske zveze Lions klubov uspeli popolnoma prenoviti kuhinjski in strežni prostor. Ta linija je zdaj profesionalizirana in omogoča dnevno izdajo tudi preko 400 obrokov.

Zavod ima profesionalno zaposlenega kuharja, vsi ostali sodelavci v kuhinji in drugih podpornih službah so prostovoljci. Eno od poslanstev zavoda je namreč tudi vključevanje in integracija odrinjenih ponovno v družbo.

Edinstven je tudi njihov projekt »Srčne kuhinje«, s katerim so povabili lastnike slovenskih restavracij in drugih gostinskih lokalov k pomoči za ljudsko kuhinjo. Lastniki lokalov preko prodaje izbranih menijev svojim gostom ali pa s pavšalno donacijo, prispevajo v Sklad toplih obrokov.

ljudska kuhinja

Kljub temu, da Slovenci slovimo po svoji dobrodelnosti in prostovoljstvu, pa ostaja za zavod nenehen izziv pridobiti dovolj veliko bazo prostovoljcev – voznikov, ki bi ob večerih, sobotah in nedeljah lahko s svojim vozili prevzemali donirano hrano ljubljanskih trgovcev, pa tudi za delo v kuhinji. V dveh letih so prostovoljci v zavodu opravili 18760 prostovoljnih ur dela.

V Zavodu Pod strehco v poletnem času gostijo otroke v počitniškem varstvu Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, za otroke pa tudi sicer organizirajo različne tečaje, med katerimi so najbolj obiskani prav kuharski. Tudi sicer svoje delovanje širijo na sodelovanje z drugimi sorodnimi organizacijami, kjer so aktivni pri pripravi hrane, zagotavljanju cateringa in drugimi projekti, ki so vir dodatnih prihodkov.

Ob drugem rojstnem dnevu se v Zavodu Pod strehco zahvaljujejo vsem podpornikom, pristopnikom v projekt srčnih kuhinj, donatorjem in predvsem prostovoljcem, ki jim omogočajo, da poslovanje teče brez težav.

Da bodo Pod strehco tudi v prihodnje lahko zagotavljali visoko raven kakovosti vseh njihovih storitev, so prek Zveze Lions klubov Slovenije odprli možnost SMS donacije, in sicer z besedo POMAGAMO na 1919 lahko dobrosrčni ljudje donirajo 1 evro v Sklad socialnih obrokov. Oblikovali so tudi druge oblike pomoči, več na njihovi spletni strani. Za vso podporo in nakazila bodo neizmerno hvaležni: TRR: IBAN SI56 6100 0000 6424 560, Delavska hranilnica d.d. Ljubljana.

Najbolj enostavno pa lahko meščani Ljubljane izrazijo pomoč tako, da pridejo v srčno kuhinjo Pod strehco na odlično, zdravo, obilno kosilo in s seboj pripeljejo še prijatelje ali družino. Na voljo je pestra izbira sveže pripravljenih jedi, solat, sladic, dobre kavice in sokov.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več