Lidija Bašič Jančar, moderatorka na Med.Over.Net

anonimni uporabnik, 20. maj 2019
Ostalo
Lidija Bašič Jančar

Predstavljamo vam moderatorko Lidijo Bašič Jančar, zakonsko in družinsko terapevtko, predavateljico in avtorico člankov.

Drage uporabnice in uporabniki spletnega portala in forumov Med.Over.Net, Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka in avtorica knjige Popolna ljubezen, na portalu in forumih Med.Over.Net svetuje o odnosih. Za nasvet jo lahko vprašate na forumu Starejši so modrejši.

Lidija Bašič Jančar

Lidija Bašič Jančar je zakonska in družinska terapevtka. Po osnovni izobrazbi je univ. dipl. socialna delavka. Dobro desetletje je bila zaposlena v Domu upokojencev, kjer je več let vodila podporne skupine za svojce, kar se je v takratnem slovenskem prostoru izkazalo kot primer dobre prakse. Ozaveščanje javnosti in zaposlenih na temo demence in supervizorstvo za vse zaposlene v domu je bil pokazatelj njene zagnanosti za dobre medsebojne odnose.

Neizmerna želja po delu z odnosi jo je pripeljalo do študija zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti. Po končanem študiju se je pridružila skupini strokovnjakov na Študijsko-raziskovalnem centru za družino, kjer je nekaj let kasneje ustanovila enoto Domžale. Tam deluje kot vodja sekundarne lokacije.

Na domžalskem področju je nosilka programa: »Naj noben otrok ne izostane«, ki ga delno financira občina Domžale in je namenjen takojšnji psihosocialni pomoči otrok in mladostnikov iz ogroženih družin. Je ustanoviteljica Šole za družino v občini Domžale.

Njeno terapevtsko delo je pretežno usmerjeno na partnerske odnose, predvsem tiste, dalj trajajoče. Njeno mnenje je, da je partnerski odnos enakovredna rast in povezanost dveh oseb, ki zahteva stalno raziskovanje sebe in svojega življenja. Prehitro obupanje in posledično odhod iz odnosa vidi predvsem kot izgubo priložnosti za posameznika, da se sreča s svojimi bolečinami, strahovi in nepredelanimi temami. Prav zato se je odločila za poglabljanje znanja in se vpisala na doktorski študij. Preko raziskovanja vztrajanja v dolgotrajnih partnerskih odnosih svojo raziskavo posveča prav dejavnikom, ki se postavljajo ob bok teorijam biologije in evolucije, ki vztrajanje v odnosu razumejo kot nadaljevanje človeške vrste. Čeprav mnogo parov navaja, da ostajajo skupaj le še zaradi otrok, se je navezanost izkazala kot ključni dejavnik vztrajanja.

Poleg terapij je supervizorstvo, ki ga opravlja po mnogih ustanovah in organizacijah njena strast. Razumevanje odnosov na delovnem mestu in preseganje zgolj produktivnosti ji je vedno znova navdih za pravo delo na odnosih. Prav zato se dosti posveča predavateljstvu in tako ozavešča starše, partnerje in vso zainteresirano javnost na temo pomembnosti odnosov ter dejstvu, da le ti niso samoumevni, temveč plod dela in zavedanja samega sebe.

Lidija v zasebnem življenju

Najbolj pa jo radosti svoje lastno materinstvo in partnerstvo. Je mamica dvema najstnikoma, ki jo vedno znova presenečata s svojo radoživostjo, kreativnostjo in idejami. Vsak trenutek, ki je družinsko preživet, ji daje navdih za nadaljnje delovanje. Partnerstvo ji pomeni razumevanje sebe in kompleksnosti odnosov. Noben odnos ni tako globok, kot ravno partnerski. Skozi vzpone in padce v lastnem partnerstvu črpa izkušnje in znanje za delo s pari. Terapevtsko delo pa ji pomaga razumeti svoje odnose. Ravno ta vzajemnost je začrtala njeno delo kot življenjsko poslanstvo, kateremu vsako leto bolj intenzivno sledi.

Vsakodnevna skrb zase preko telesne aktivnosti, joge, planinarjenja in poglabljanja duhovnosti ji daje posebno moč in veselje do življenja. Predvsem pa razvijanje prijateljskih odnosov in odnosov z ljudmi, s katerimi prihaja v stik.

V največje veselje ji je preživet čas s svojo družino. Najlepše se imajo, ko potujejo in skupaj odkrivajo nove kraje.

Več o Lidiji si lahko pogledate na: lidijabjancar.com

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,195
02.10.2023 ob 12:11
294,584
02.10.2023 ob 19:48
113,444
02.10.2023 ob 14:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close