Libido v poznejših življenjskih obdobjih

Uredništvo, 08. oktober 2012.
jesen zivljenja

Pari se spolnosti na začetku razmerja predajajo vsak dan, nato vsak drugi dan, kasneje intimi namenijo le en dan v tednu, včasih pa se ji celo odpovedo.

Pari se spolnosti na začetku razmerja predajajo vsak dan. Nato vsak drugi dan, čez nekaj časa pa strastnim  užitkom v postelji namenijo le en dan v tednu. Kasneje se včasih spolnosti celo povsem odpovejo. Ali je to znak, da v razmerju ni več ljubezni? Ne, vsega je kriv le zmanjšan libido.

jesen zivljenjaLibido je zdravniški izraz, ki označuje spolno poželenje in njegovo intenzivnost. S spremembami v spolnosti, ki izhajajo iz zmanjšanega libida, se v zrelejših letih srečuje marsikateri par. Njihove spolne izkušnje so nekoliko manj strastne, poželenje pa je manjše v primerjavi z zgodnejšimi življenjskimi obdobji.

Upad libida se pojavlja tudi pri zdravih in aktivnih parih, in to kljub temu da sta partnerja v ljubečem in razumevajočem odnosu. Navkljub temu se pari velikokrat sprašujejo, ali je zmanjšan libido običajen spremljevalec sprememb, ki nastajajo v zrelejših letih, ali pa gre za prve znake bolezni pri katerem od partnerjev.

Ko ocenjujemo svoje spolno življenje v zakonu, je dobro poznati nekaj osnovnih podatkov. Na primer,  raziskave inštituta Kinsey so pokazale, da ima več kot polovica poročenih parov spolne odnose manj kot enkrat tedensko. Kljub temu je urolog dr. Tine Hajdinjak, dr. med, specialist urolog, na forumu ED – želiva si spolnosti  izpostavil, da je moč libida pogosto povezana tudi z delovanjem androgenih hormonov. Mednje sodi tudi testosteron, ki ga je, če je treba, mogoče nadomeščati.

Poznamo tudi nekatere najbolj značilne znake, ki jih lahko opazimo pri moških, ko bi bilo smiselno izmeriti testosteron v krvi. Med simptomi andropavze oziroma moške mene so na primer očitno zmanjšanje libida, upad splošne energije in volje, zmanjšanje vzdržljivosti ali mišične moči, zmanjšano zadovoljstvo v življenju, otožnost, žalost, izguba telesne višine, slabše erekcije in pogosto spanje po kosilu.

Številne simptome je mogoče odpraviti že z majhnimi spremembami v načinu življenja. Pomembna je zlasti redna fizična aktivnost, ki omogoča vzdrževanje primerne telesne teže in ohranjanje vzdržljivosti. Koristno je tudi zmerno povečanje mišične mase ter uživanje raznovrstne prehrane, bogate z beljakovinami, vitamini in minerali.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti , na katerem sedaj svetujeta Luis Guillermo Martinez Bustamante, dr. med, zdravnik specializant urologije, in dr. Albert Mrgole, sistemski družinski terapevt.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več