Lenuhi nikoli ne izgorijo

anonimni uporabnik, 18. december 2013
Ostalo
izgorelost

Bistvo izgorelosti ni v izčrpanosti, ampak v izgubi duhovne moči, ki je vir delovnega zagona.

Zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka je borec proti izgorelosti. Raziskuje jo že 30 let, piše članke, predava, vodi terapevtske skupine in ne ni le teoretik. S to nevarno boleznijo se je srečal tudi sam, kar iskreno priznava. Bil je strokovni direktor zdravstvenega doma, končal pa je na Kliničnem centru – zelo blizu infarkta!

vilijem-scukaIzgorelost je pogosto posledica napačnega sporazumevanja, pri čemer sta najbolj škodljiva, tako Ščuka, znana slovenska reka: ‘Skromnost je lepa čednost’ in ‘Kdor molči, devetim odgovori’. Kdor nima pozitivne samopodobe, ne zahteva aplavza, kadar si ga zasluži, in v sebi molče potlači vse tegobe,komunicira na način, ki vodi v izgorevanje. To velja zlasti za Slovence, ki nas izgorelost stane četrtino milijarde evrov letno. Najpogosteje izgorevajo kontrolorji leta, medicinske sestre in defektologi, v sam vrh rizičnih poklicev sodijo tudi managerji, ki pa se tega žal (pre)pogosto sramujejo.

Zdravil proti izgorelosti ni

»Zgodilo se je okviru mojega 150 urnega izobraževanja. Direktorica doma za ostarele mi je nekoč poslala medicinsko sestro, ki ni delala v negi, temveč v pralnici. Odvrnil sem ji, da je to izobraževanje prvotno namenjeno za vodstvene delavce. Ker je vztrajala, sem popustil. Dobro se je spomnim. Imela je neurejene zobe, veliko je kadila in spila preveč kave na dan, slabo je sodelovala na naših srečanjih. Nekega dne pa je odvihrala iz predavalnice in planila v jok. Kasneje mi je zaupala svojo zgodbo. Dolgo časa je delala v porodnišnici, kjer je bila prizadevna in delavna, a je njena nadrejena ni nikdar pohvalila. Tako je delala več let in v svojem delu izgorela. Doma ni bila več dobra partnerka, žena, mati. Nikamor ni več želela iti, zapirala se je vase, postajala je čudna. V službi so kmalu opazili, da zmanjkuje pomirjeval, ki jih je jemala, da bi lažje zaspala, kmalu pa je postala odvisna od njih. Tako so jo degradirali v pralnico doma za ostarele, kjer ni imela več dostopa do zdravil. Z vsakim srečanjem se je bolj zavedala, da je v vse to vodila izgorelost. In to se je, verjemite, poznalo. Opazil sem, da se je pričela ličiti, urejati frizuro in oblačiti bolj izzivalno. Na zadnjem, šestem srečanju je vsem sporočila, da ima za nas presenečenje. V sobo sta vstopila njen bivši mož in hči. Povedala sta nam, da se nameravata ponovno poročiti,« opisuje uspešen primer zdravljenja izgorelosti Viljem Ščuka.

Avtor: Tonja Blatnik

Oglejte si celoten prispevek:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,261
09.12.2023 ob 15:27
295,110
09.12.2023 ob 10:53
113,475
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close