Ledvice se starajo skupaj z vami

Uredništvo, 11. marec 2014.

Ob svetovnem dnevu ledvic, bodo predstavniki slovenskih ledvičnih društev, nefrologi in drugi opozarjali, kako skrbeti za zdravje naših ledvic.

Ob svetovnem dnevu ledvic, ki ga bomo obeležili v četrtek, 13. marca, bodo predstavniki slovenskih ledvičnih društev, nefrologi in drugi zdravstveni delavci ter prostovoljci znova opozarjali, kako skrbeti za zdravje naših ledvic. Tokrat bodo posebno pozornost posvečali starejšim, saj se s slabšim delovanjem ledvic sooča petina do četrtina vseh v starosti od 65 do 75 let in večina starejših od 75 let. Pri njih je sicer manjša verjetnost, da bi prišlo do končne ledvične odpovedi, je pa lahko slabše delovanje ledvic opozorilo za možne pogostejše bolezni srca in ožilja. Tudi letos aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic organizirata  Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije (ZDLBS) in Slovensko nefrološko društvo.

ledvice-transpDruštva ledvičnih bolnikov bodo ob pomoči medicinskega osebja in drugih prostovoljcev postavila informacijske točke v avlah bolnišnic in trgovskih centrih, na katerih bodo delili zloženke, merili krvni tlak ter krvni sladkor. Za informacijske točke v zdravstvenih domovih bodo poskrbeli zavodi za zdravstveno varstvo, ki izvajajo program CINDI. V sodelovanju z laboratoriji in ob podpori družb Roche ter Novartis pa bodo organizatorji znova omogočili brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču, ki je namenjeno zgodnjemu odkrivanju ledvičnih bolezni. Na brezplačno testiranje vabijo vse tiste, za katere obstaja povečano tveganje za kronično ledvično bolezen, in sicer bolnike s sladkorno boleznijo, zvečanim krvnim tlakom, boleznijo srca in ožilja, svojce bolnikov s kronično ledvično boleznijo, starejše od 50 let, kadilce in tudi tiste s prekomerno telesno težo. Seznam laboratorijev in termini, v katerih bo na voljo brezplačno testiranje, so objavljeni na spletni strani ZDLBS.

V društva ledvičnih bolnikov, ki so združeni v ZDLBS, je vključenih okrog 2.800 članov, med katerimi so bolniki s kronično ledvično odpovedjo, bolniki s presajeno ledvico, njihovi svojci in medicinsko osebje. Kot pravi predsednik ZDLBS Jože Ocvirk, je delovanje društev usmerjeno v podporo ledvičnim bolnikom in njihovim svojcem: »Bolnikom in njihovim svojcem želimo pomagati premagovati težave bolezni in zdravljenja. Spodbujamo jih, da bi še naprej živeli čim bolj aktivno življenje. Hkrati pa je naše poslanstvo tudi opozarjati ljudi, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in zdravje ledvic. Težave z ledvicami so lahko povezane še s celo vrsto drugih zdravstvenih težav, zato želimo z našimi akcijami prispevati k večjemu zavedanju o dejavnikih tveganja in spodbujanje zgodnjega odkrivanja kronične ledvične bolezni.«

»Slabše delovanje ledvic nas opozarja na možne druge zdravstvene zaplete,« opozarja prof. dr. Damjan Kovač, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana. »Ledvice so tisti organ, ki vzdržujejo primerne količine vode v telesu, odvajajo odvečne snovi in vzdržujejo primerne ravni krvnega tlaka. Delovanje ledvic, srca in ožilja je tesno povezano. Čeprav je manj verjetno, da bi slabše delovanje ledvic pri starejših vodilo v končno ledvično odpoved, nas zgodnje odkritje tovrstnih težav opozori na večje tveganje za nastanek srčno-žilnih zapletov. Le-ti so v razvitem svetu vodilni vzrok zbolevnosti in smrtnosti. Torej s tem, ko varujemo ledvice, varujemo tudi srce,« navaja prof. dr. Kovač. Ob tem dodaja, da je najboljša preventiva zdrav življenjski slog, ki je pomemben tudi za preprečevanje ostalih bolezni sodobnega načina življenja, kot sta sladkorna bolezen in zvišan krvni tlak.

Andrej Škoberne, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana opozarja še na previdnost pri predpisovanju zdravil ljudem s kronično ledvično boleznijo: »Nekatera zdravila pri slabšem ledvičnem delovanju ne smemo uporabljati oziroma jih lahko uporabljamo le v prilagojenem odmerku. Še posebej nevarno je jemanje zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki jih bolniki pogosto uporabljajo za lajšanje bolečin. Ena od nalog ledvic je namreč tudi odstranjevanje odvečne snovi iz telesa. In če ledvice te naloge ne opravljajo v zadostni meri, se poveča tveganje za neugodne stranske učinke nekaterih zdravil, ki se iz telesa izločajo preko ledvic. Pri starejših ljudeh je pomembno, da je zdravnik seznanjen z morebitnim slabšim delovanjem ledvic, saj se le-ti pogosto zdravijo zaradi drugih pogostih kroničnih bolezni. Kronična ledvična bolezen pa lahko vpliva na to, katera zdravila in v kakšnih odmerkih za te druge bolezni jim bo zdravnik predpisal.«

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close