Ledvice me bolijo!

Uredništvo, 17. januar 2017
NefrologijaOstalo

Ledvice nas lahko bolijo iz različnih vzrokov, najpogostejši vzrok je dehidracija. Pri bolečih ledvicah moramo …

Ledvice ležijo v zadnjem delu trebušne votline, zaščitene so z rebri in hrbtenico. Zato ne moremo z otipom preskusiti, ali nas bolijo, ampak s trkanjem. S prsti potrkamo po spodnjih rebrih na hrbtni strani; če se bolečina poveča, nas z veliko verjetnostjo bolijo ledvice.

Ledvice nas lahko bolijo iz različnih vzrokov, najpogostejši vzrok je dehidracija. Pri bolečih ledvicah moramo preveriti, ali pijemo dovolj vode: na 25 kg telesne teže moramo spiti 1 liter vode. Ledvice potrebujejo vodo za svoje delovanje; če je ne dobijo, nas hitro začnejo boleti. Če tudi po nekaj litrih vode ni bolje, moramo obiskati zdravnika, da bo poiskal vzrok za boleče ledvice.

Zdravnik vas bo najprej poslal v laboratorij, kjer bodo v urinu iskali bakterije, levkocite (znake za vnetje) in beljakovine. Če bodo našli povečano količino bakterij, bo zdravljenje preprosto, saj bodo vaše bolečine hitro izginile s pomočjo antibiotikov.

Ledvični kamni in pesek

Kadar pa v urinu ni bakterij, so pa znaki za vnetje, vam antibiotiki ne bodo pomagali. Vzrok za vnetje v ledvicah so pogosto ledvični kamni, kar lahko ugotovimo z ultrazvočno preiskavo. Večji kamni so dobro vidni, manjši, ki jih imenujemo ledvični pesek, pa ne. Pesek postane viden z vbrizganjem kontrastnega sredstva, vendar se zdravniki redko odločajo za takšno preiskavo, saj je zamudna. Vzrok za vnetje ledvic tako velikokrat ostane neodkrit, pacienti pa po nepotrebnem trpijo ali jedo antibiotike, ki jim ne morejo pomagati.

Ledvični pesek povzroča vnetje in bolečine

Ledvični pesek nastane iz močno koncentriranega urina. Tvorijo se solni kristali, ki ostanejo v ledvičnem mehu in ledvičnih čašicah. Urin je torej tako kisel, da se kislina izloči v obliki kristalov (soli), nato nastane ledvični pesek, iz njega pa ledvični kamni.

Ledvični kamni in pesek s svojimi ostrimi robovi dražijo tkivo, ki se zato vname. Če pravočasno ne ukrepamo, ostane ledvično tkivo trajno poškodovano. Ledvice slabše delujejo in postanejo prevodne tudi za beljakovine. Iz krvi skozi poškodovana ledvična tkiva uhajajo dragocene beljakovine, kar lahko določimo tudi z laboratorijsko preiskavo urina. Bodite pozorni, če bodo v vašem urinu našli beljakovine, saj so znak za poškodovana ledvična tkiva.

Razkisano telo je najboljša preventiva za zdrave ledvice

Ledvični pesek nastane iz urina, ki ima prekisel pH. Vzrok za kisel urin je zakisanost telesa (= pomanjkanje mineralov), ki jo lahko določimo z merjenjem urina. Če so vrednosti urina v dnevnem profilu pod pH 7, smo zakisani in obstaja velika verjetnost, da bodo v našem telesu nastali ledvični kamni in pesek. Telo razkisamo s prehrano, ki ima veliko mineralov (zelenjava, sadje), z bazičnimi minerali in bazičnimi kopelmi.

Vir: www.avita.si/ledvice-me-bolijo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,200
07.02.2023. ob 22:36
288,324
07.02.2023. ob 22:05
110,712
28.10.2022. ob 14:48
Preberi več

New Report

Close