Lasje so nekoč bili živi

anonimni uporabnik, 01. december 2017
Ostalo

Včasih so si ženske lase umivale s preprostimi, naravnimi, rastlinskimi in živalskimi sestavinami ter vodo, danes …

Ženske so včasih imele dolge lase. Nosile so jih spete v figo, kito ali kombinacijo obojega. Zvečer so sedle pred ogledalo in se razčesale z lesenim glavnikom ali krtačo iz naravnih ščetin. Morda se tega ne spominjate, zato vprašajte babico in potrdila vam bo, da so bili dolgi in zdravi lasje nekaj povsem običajnega.

Ali ste vedeli, da:
– Stanje las veliko pove o vašem zdravju?
– Harologi (Hairology) je znanost o laseh.
– Lepi in zdravi lasje človeka pomladijo za pet do deset let?
– Težave z lasiščem zdravijo tudi dermatologi.
– Približno polovica las izpade zjutraj?
– Pravega vzroka za plešavost še niso odkrili?
– Iskalnik Google ima 189.000 člankov na temo »lepi lasje«.

Nega, ki ni nega

Včasih so si ženske lase umivale s preprostimi, naravnimi, rastlinskimi in živalskimi sestavinami ter vodo. Umivale so jih redkeje in sušile so jih na zraku.

»Ne pozabite, da zemlja uživa ob dotiku z vašimi stopali, a veter se rad poigrava z vašimi lasmi.« Kahlil Gibran

Danes je za nego las na voljo tisoče preparatov in pripomočkov, izdelanih posebej za specifične potrebe težav z mastnimi, suhimi in barvanimi lasmi, tistimi, ki so neukrotljivi, štrlijo, se jim lomijo konice ali se cepijo, nočejo rasti, imajo prhljaj in po možnosti še izpadajo. Spisek problemov je vse daljši, preparatov vedno več, kakovost las pa vse slabša. Lasje sivijo, zato barvanje po 35. letu ni več redkost, ženske uživajo prehranska dopolnila, ki lase krepijo in preprečujejo izpadanje, nanašajo obloge in maske, kar pa vse delujejo kratkotrajno in velikokrat ne prinaša želenih učinkov.

Mnogi se že zaskrbljeno sprašujejo, koliko kemikalij je v šamponih in preparatih, ki jih ženske dnevno uporabljajo za nego las. Dokazano je, da uporabljena sredstva prehajajo tudi v človeški organizem. Z dihanjem in stikom se tako kemikalije znajdejo v našem organizmu. Ne samo lasem, ampak tudi notranjim organom povzročajo škodo.

Lasje – simbol svobode

Lasje so v zgodovini simbolizirali svobodo. Nekaj največjih osebnosti zgodovine je imelo prečudovite lase in vsi smo slišali tudi za njihovo moč. Niso pa lasje stvar prestiža in danosti. Z izjemo moških, ki so v večji meri podvrženi plešavosti, ima povprečna ženska priložnost, da ima zdrave in dolge lase. Le kritično mora pogledati na to, kako jih neguje.

Preden ponovno sežete po svojih laseh in jih izpostavite neusmiljenim postopkom, pomislite na svobodno izražanje osebnosti, ki ga vaši lasje imajo.

»Največji pokazatelj, da vse to deluje, je moj sin, 11 letni fant, ki ga je skeptična mama vpeljala v svojo malo »raziskavico«. Dobil je nov šampon, jaz pa sem samo opazovala njegovo obnašanje. Seveda sem šampone tudi njemu menjala in s spremembo vsakega šampona, se je spremenilo tudi njegovo obnašanje, delovanje, doživljanje …« Mama na FB profilu I’m Resource Slovenija

Brez skrajnosti

V vseh situacijah in v vseh življenjskih obdobjih, se ne boste mogli izogniti pravilom družbe in urejenosti, ki jo zahteva. Vendar pridejo obdobja (dopust, manj stikov, sproščeno okolje), ko lahko razbremenite svoje lase in telo pred običajnimi postopki nege.

Pet vprašanj za začetek spremembe:

  1. Moji lasje potrebujejo ponovno pranje ali lahko počakam en dan?
  2. Imam dovolj časa, da si jih posušim na naraven način brez uporabe prevročega zraka sušilnika za lase?
  3. Sem pripravljena poskusiti naraven šampon brez nevarnih kemikalij?
  4. Bi moja okolica prenesla, da ne uporabim likalnika, utrjevalca, laka za lase in drugih sredstev za oblikovanje pričeske?
  5. Je barvanje las neizogibno glede na moje prioritete v življenju?

Za bolj raziskovalne ženske, ki so že na poti osvobajanja od kemičnih preparatov, je na voljo nekaj zanimivih eksperimentov in praks naravnega negovanja:

  1. No Poo gibanje: pridruženi ne uporabljajo šamponov, pač pa samo vodo in naravne sestavine, najpogosteje sodo bikarbono in jabolčni kis.
  2. Uporaba naravnih šamponov: v trgovinah z zdravo prehrano in spletnih straneh lahko kupite šampone brez nevarnih sestavin.
  3. Šamponi iz mikroorganizmov: nemški homeopat je raziskal mikrobe, ki imajo očiščevalni učinek in jih zapakiral v linijo izdelkov za nego las.

»Ne obstaja lepši način povezovanja ljudi, kot je trenutek, ko mama hčerki plete lase. Deklica sedi v naročju in spoznava, kdo smo.« T’Keyah Crystal Keymah

I'm_resource_zaiidi_novoletno_darilo

na sliki: izdelek Zaiidi – poživlja celoten organizem in spodbuja telo k izločanju strupov in čiščenju.

[PRIPOROČAMO]
Podajte se na pot raziskovanja, spoznajte čar svojih las ter letos za praznike in sebi drage osebe poiščite nekaj iz naravne linije izdelkov. Priporočamo vam obisk spletne trgovine, ki ima spletno trgovino in več prodajnih mest po Sloveniji.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,261
09.12.2023 ob 15:27
295,110
09.12.2023 ob 10:53
113,475
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close