Lasersko zdravljenje parodontitisa

Uredništvo, 15. december 2017.

Laserska metoda v parodontološkem zdravljenju prispeva k boljši uspešnosti terapije.

V primerjavi s klasičnimi metodami zdravljenja je laserska terapija prijetnejša, manj invazivna (manj krvavitev) in manj boleča (manjša potreba po analgetikih), zdravljenje je krajše, okrevanje bolnika pa hitrejše.

Laser se v zobozdravstvu veliko uporablja, saj je prisoten v skorajda vseh panogah zobozdravstva, od estetskega zobozdravstva, do preventive in kirurgije.

Uporabo laserja v parodontološkem zdravljenju je vredno izpostaviti, saj je ravno laserska metoda, ki pripomore k ustavitvi napredovanja propadanja kosti, za samega bolnika veliko boljša. Tak postopek je za bolnika bolj prijeten, uspešnost terapije pa je zelo visoka. Predvsem je pomembno pravočasno odkritje bolezni, s čimer se prepreči izpadanje zob.

Parodontitis ali parodontalna bolezen je najpogostejša bolezen ustne votline. Nekatere študije kažejo, da celo vsak tretji bolnik boleha za parodontitisom. Dokazano je tudi, da parodontalna bolezen vpliva na sistemsko zdravje človeka, saj se bakterije v ustih ob žvečenju ali ščetkanju vnašajo v krvni obtok in povzročajo vnetja v oddaljenih tkivih. Še pomembneje je, da je ta bolezen povezana z vrsto bolezni, predvsem s kardiovaskularnimi boleznimi, povzroči in pospeši srčno-žilna obolenja, poslabša metabolično urejenost sladkornih bolnikov, poveča verjetnost prezgodnjega poroda, novorojenčki mater z napredovalo parodontalno boleznijo imajo nižjo porodno težo, pri starejših ljudeh s parodontalno boleznijo pa so pogostejše pljučnice in kronična pljučna obolenja.

Glavni dejavnik tveganja za vnetje obzobnih tkiv (parodontitis) je bakterijski zobni plak (plast ostankov hrane, sline in bakterij), ki povzroča nastanek kariesa oziroma zobnih oblog. Obzobno tkivo postane rdeče, boleče, oteklo in krvavi. Pri napredovalem parodontitisu, se pod obzobnim tkivom začnejo množiti bakterije, ki uničujejo podporne strukture, povzročajo nastanek žepov in umikanje kosti. Vnetje običajno napreduje brez bolečin, zelo dolgo je krvavitev edini znak, ki nas opozarja na prisotnost vnetja, na koncu pa lahko pripelje do izpadanja zob. Poleg omenjenega glavnega dejavnika tveganja za vnetje obzobnih tkiv sledijo še kajenje, stres, genetski dejavniki, sladkorna bolezen in druge sistemske bolezni, hormonske spremembe in osteoporoza.

V ordinaciji Ledikdent lahko opravite brezplačni pregled, na katerem se ugotovi, ali imate takšno težavo, izvedeli pa boste tudi vse o poteku zdravljenja.

 

Bolniki iz Slovenije lahko glede povračila sredstev storitve iz osebnega zavarovanja, povprašate na ZZZS, čezmejno zdravstveno varstvo (tujina).

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več