Lahko cepljenje proti gripi zmanjša tveganje za možgansko kap?

Foto: Mufid Majnun, Unsplash

Zaščitni učinek cepljenja proti gripi je bil večji pri osebah, ki so imele prisotne dejavnike tveganja za možgansko kap, kot sta denimo visok krvni tlak in povišan holesterol.

Prebolevanje gripe poveča možnosti za ishemično možgansko kap za kar 40 odstotkov, kažejo podatki raziskav. Glede na podatke nove opazovalne raziskave pa lahko tveganje za možgansko kap pri osebah, ki je še niso doživele, zmanjša cepljenje proti gripi, in sicer za 12 odstotkov, navaja Medical News Today.

Vnetje kot dejavnik tveganja tudi pri kapi

Mehanizem, preko katerega cepljenje proti gripi deluje kot zaščitni dejavnik pred možgansko kapjo še ni poznan, raziskovalci pa na podlagi obstoječih podatkov in predhodno opravljenih raziskav sklepajo, da cepljenje proti gripi morda zmanjša vnetne mediatorje v telesu. Temu pritrjuje tudi profesor nevrologije in epidemiologije dr. Mitchell S. V. Elkind z medicinskega centra Irving na Univerzi v Columbiji, ki pravi, da je vnetje čedalje bolj priznan dejavnik tveganja za možgansko kap. Imunska reakcija, ki jo povzroči cepivo proti gripi, pa bi lahko imela protivnetni učinek, ki zmanjša tveganje za možgansko kap. Vendar profesor opozarja, da je to zaenkrat le hipoteza, ki jo je treba še proučiti.

Zmerno manjše tveganje

Za potrebe raziskave so raziskovalci iz španske baze zdravstvenih podatkov opravili analizo podatkov oseb starih med 40 in 99 let, ki niso doživele ishemične možganske kapi. Iz kohorte 3.757.621 oseb so prepoznali14.322 oseb, ki so v času spremljanja (med 2001 – 2015) doživele možgansko kap in 71.610 oseb v kontrolni skupini.

Neobdelane številke so pokazale, da je imelo možgansko kap nekoliko več ljudi, ki so bili cepljeni v primerjavi z necepljenimi (41,4  odstotke in 40,5 odstotkov). Vendar se je rezultat po upoštevanju drugih dejavnikov spremenil. Denimo osebe, ki so se cepile, so bile starejše in imele več dejavnikov tveganja za možgansko kap, kot sta visok krvni tlak in povišana raven holesterola …

Po upoštevanju vseh dejavnikov so raziskovalci prišli do rezultata, da imajo cepljene osebe zmerno manjše tveganje za možgansko kap kot necepljene, kar velja za krajše obdobje po cepljenju za vse osebe, ne glede na spol in starost (nižja ali višja kot 65 let).

Pomanjkljivost opazovalnih raziskav

»Upoštevali smo številne dejavnike, ki bi lahko vplivali na povezavo med cepivom proti gripi in ishemično možgansko kapjo. Vendar lahko obstajajo neizmerjeni ali neznani dejavniki, kot so denimo tisti, ki so povezani z zdravim življenjskim slogom, denimo prehrano, telesno vadbo, večjo adherenco pri zdravljenju drugih bolezni, kar tudi lahko zmanjša tveganje za možgansko kap,« je rezultate komentiral avtor raziskave dr. Francisco Jose Abajo z univerzitetne bolnišnice Principe de Asturias. Izsledki so bili objavljeni v publikaciji Neurology.

V opazovalni študiji, kot je ta, v kateri ljudje niso naključno dodeljeni enemu ali drugemu zdravljenju, vedno obstaja možnost vpliva različnih dejavnikov na izid zaradi življenjskega sloga. V raziskavah se jih vedno skuša upoštevati čim več, vendar ni nujno, da se zajame vse,« je pritrdil dr. Elkid.

Avtor

N. K.

New Report

Close