Krvodajalstvo

Uredništvo, 26. marec 2012.

Krvodajalci z darovanjem omogočajo zdravljenje in ohranjajo življenja. Vabljeni, da se pridružite in darujete kri.

Kdo je lahko krvodajalec?

Kri lahko daruje vsak, ki:

 • je dobrega zdravja,
 • med 18 in 65 let starosti,
 • tehta vsaj 50 kg,
 • zadnje mesece ni imel večje operacije,
 • v zadnjem letu ni prejel transfuzije,
 • moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi,
 • ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča.

Krvi ne morejo darovati vsi, ki:

 • imajo hujša obolenja srca,
 • imajo ali so imeli maligne (rakave) bolezni,
 • sodijo v rizično skupino za prenos bolezni,
 • imajo sladkorno bolezen, ki jo uravnavajo z insulinom,
 • prebolevajo ali so v zadnjih 14- ih dneh prebolevali akutni infarkt.

Katera krvna skupina v Sloveniji je najbolj pogosta?

V Sloveniji je najbolj pogosta krvna skupina A (40 %), sledi krvna skupina 0 (38%), krvne skupine B je okoli 15 %, medtem ko je krvna skupina AB zelo redka, in jo ima le okoli 7% ljudi.

Poznate svojo krvno kodo?

Vsak človek ima svojo krvno “kodo”. Katere so skladne in katere ne, nam prikazuje tabela skladnosti krvnih skupin:

9BC9E65C-3AA8-11E1-9712-898366B94067

FCB76022-5162-11E1-87D8-E45F66B94067

Postopek odvzema krvi

V kolikor ste pripravljeni darovati kri, vas prosimo, da nam pošljite vaše podatke. Na ta način vas bomo povabili na krvodajalsko akcijo, ki bo v bližini vašega doma ali mesta zaposlitve.

Nasveti pred odvzemom krvi:

Počutiti se morate zdravi!
Pred obrokom lahko pojeste lahek nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo. Na krvodajalsko akcijo NE PRIHAJAJTE TEŠČI!

Postopek odvzema krvi

Odziv na vabilo

Pripravljenosti za darovanje krvi sledi odziv na vabilo na krvodajalsko akcijo, ki lahko poteka na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani ali transfuzijskih oddelkih v splošnih bolnišnicah. Kri je možno darovati tudi na terenskih krvodajalskih akcijah, ki se odvijajo v osnovnih, srednjih šolah, kulturnih ter gasilskih domovih.

Sprejem

Vsakega novega krvodajalca ob prihodu na odvzem krvi zdravstveno osebje transfuzijske medicine najprej povprašajo po osebnih podatkih. Te podatke vnesejo v računalnik in v krvodajalčev karton, ki spremlja krvodajalca ves čas med postopkom dajanja krvi. Pri naslednjem prihodu se samo še hitro preveri točnost podatkov. Krvodajalca seznanijo z vsebino priloženih zloženk in ga prosijo, da izpolni vprašalnik.

Laboratorij

Naslednja postaja na poti darovanja krvi je laboratorij. Iz kapljice krvi, ki jo dobijo iz prsta krvodajalca, določijo krvno skupino in količino krvnega barvila (hemoglobina). Količina hemoglobina je pomemben podatek za zdravnika, ki odloča o tem, ali smemo krvodajalcu odvzeti kri ali ne. Kri lahko darujejo le krvodajalci, ki imajo zadostno rezervo krvi oziroma hemoglobina.

Pregled pri zdravniku

Sledi pregled pri zdravniku. Krvodajalcu izmeri krvni tlak, posluša delovanje srca in ga povpraša po zdravju. Kri lahko daruje samo zdrav človek. Zdravnik povpraša tudi po boleznih, ki jih je krvodajalec prebolel. Nekatere bolezni kot na primer zlatenica, sifilis, malarija in aids, se lahko prenašajo tudi s krvjo. Najvarneje je, da krvodajalci, ki so bili s takimi boleznimi okuženi ali so izpostavljeni možnosti okužbe, krvi ne dajejo v času, ko lahko s svojo krvjo okužijo bolnika. Na podlagi pregleda in podatkov, ki jih dobi iz laboratorija, zdravnik svetuje, ali krvodajalec lahko daruje kri ali ne. Če je odločitev negativna, krvodajalcu sporočijo, zakaj trenutno ne more darovati krvi in kdaj se lahko ponovno oglasi. Krvodajalcu zdravniki svetujejo zdravljenje morebitne odkrite bolezni.

Odvzem krvi

V sobi za odvzem krvi se krvodajalec vleže na odvzemni stol. Zdaj se začne to, zaradi česar je prišel: odvzem krvi. Medicinska sestra pričaka krvodajalca s sterilnim priborom za odvzem krvi, ki ga bo uporabila le zanj, in očisti mesto odvzema krvi ter uvede iglo v žilo. Krvodajalec s stiskanjem pesti pospešuje tok krvi, ki teče po cevki in počasi polni vrečko, v kateri je že pripravljena tekočina proti strjevanju krvi. Ko je vrečka polna, sestra cevko zaveže in jo pazljivo odreže. Nato odvzeme še štiri epruvete vzorcev krvi. Tri epruvete pošljejo v laboratorije, kjer določijo krvno skupino in ugotovijo morebitno prisotnost sledi povzročiteljev aidsa, hepatitisa in sifilisa. Četrti vzorec ostane pri vrečki krvi in služi za navzkrižni preizkus med krvjo sprejemnika in dajalca neposredno pred transfuzijo. Odvzem krvi ponavadi poteka brez zapletov. Včasih pa se zgodi, da krvodajalca pred, med ali po odvzemu obide slabost, strokovno rečeno, da doživi kolaps. Vzroki za to so največkrat duševne narave: prevelika napetost, strah pred neznanim, strah pred bolečino, pred pogledom na kri in podobno. To se pogosteje dogaja pri novih krvodajalcih, ki s potekom odvzema še niso seznanjeni. Krvodajalcem, ki doživijo kolaps, usposobljeno osebje takoj daje vso potrebno pomoč. Kolaps je prehodni pojav, ki hitro mine in ne pušča posledic. Ko je odvzem krvi končan, se krvodajalcem zahvalimo in jih povabimo na okrepčilo in družaben klepet.

Čez dan je priporočljivo zaužtiti veliko tekočine (vode) ali drugih brezalkoholnih napitkov.

Podrobnosti o krajih in urah odvzema krvi v večjih krajih po Sloveniji preberite na spletni strani Rdečega križa Slovenije.

*Urnik odvzemov krvi

V Ljubljani lahko darujete kri vsak delovni dan na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, od 7. do 15. ure, ob sredah pa do 17. ure.

V Mariboru lahko darujete kri vsak torek v centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Ljubljanska 5, od 7. do 17.30 ure v četrtek pa od 7 do 11 ure.

V Izoli lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Izola, Polje 35, od 7.30. do 12 ure, četrtek od 7.30. do 11.ure in 13 do 16.30 ure in petek od 7.30. do 10. ure.

V Novi Gorici lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Nova Gorica, Ulica padlih borcev 13, od 8. do 12. ure ter 14. do 16. ure, in petek od 8. do 12. ure.

V Trbovljah lahko darujete kri vsak četrtek na transfuzijskem oddelku SB Trbovlje, Rudarska 7, od 6.30 do 9.30 ure.

V Celju lahko darujete kri vsak ponedeljek, torek in sredo na transfuzijskem oddelku SB Celje, Oblakova 5, od 7.30 do 10.30. ure.

Na Ptuju lahko darujete kri vsak torek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, od 7. do 11. ure.

V Slovenj Gradcu lahko darujete kri vsak torek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Slovenj Gradec, Gosposvetska 3, od 7. do 9. ure.

V Murski Soboti lahko darujete kri vsak ponedeljek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Murska Sobota, Rakičan, od 7. do 11.30 ure.

V Novem Mestu lahko darujete kri vsak ponedeljek, torek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Novo Mesto, Šmihelska 1, od 7. do 10.30 ure.

Na Jesenicah lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Jesenice, C. Maršala Tita 113, od 7.30. do 12.00 ure.

Dodatne informacije:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, Ljubljana, tel.: (01) 24 14 300 ali 342
Zavod za transfuzijsko medicino RS, Šlajmerjeva 6, Ljubljana, tel.: (01) 543 81 01

Vir: Rdeči križ Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close