Kreatin za vegane

Uredništvo, 13. januar 2014.
fitnes-kreatin-vegani

Vegetarijanci in vegani morajo poskrbeti za zadosten vnos ustreznih beljakovin.

Član zps.si, je na slovenskih spletnih straneh iskal kreatin, ki bi bil primeren tudi za vegane. Našel je nekaj izdelkov, vendar niso imeli navedenih sestavin. Zanimalo ga je mnenje o kreatinu. Sprašuje, ali je njegovo uživanje na kratek oz. dolgi rok škodljivo?

fitnes shakerVegetarijanci in vegani morajo poskrbeti za zadosten vnos ustreznih beljakovin

Kreatin je beljakovina, ki jo proizvaja naše telo v jetrih in ledvicah iz esencialne (metionin) in neesencialnih aminokislin (arginin in glicin). Telo proizvede le toliko kreatina, kot ga potrebuje, preostanek pa izloči. Ljudje, ki uživajo vsa živila, nimajo težav z zagotavljanem zadostne količine beljakovin, s tem pa tudi ne s prebavljenimi aminokislinami, ki so potrebne, da telo proizvede dovolj kreatina, tudi v primeru, ko ga potrebuje več kot običajno (intenzivna telesna dejavnost – športni treningi, bodybuilding ipd.). Vegetarijanci in vegani pa morajo poskrbeti za zadovoljiv vnos ustrezne količine beljakovin s primerno aminokislinsko sestavo. Kalčki, ajda in soja so dobra kombinacija za pridobivanje esencialnih aminokislin.

Sintetični kreatin lahko povzroči alergijsko reakcijo

Precej športnikov in bodbilderjev uživa prehranska dopolnila s kreatinom. Kreatin se lahko proizvede tudi sintetično, zato lahko na trgu najdemo tudi različne dobavitelje za vegane. Pri uporabi sintetičnega kreatina pa je treba biti pazljiv, saj nekatere raziskave kažejo, da lahko povzročajo alergijo (pri bolnikih z astmo) in poškodbe ledvic ter jeter, če zaužijemo velike dnevne odmerke in pri ljudeh z okvarami delovanja ledvic in jeter. Evropska agencija za hrano (EFSA) priporoča, da so trije grami kreatina še varna dnevna količina vnosa, nekatere (še nepotrjene) raziskave pa kažejo, da naj bi bil pri zelo intenzivni vadbi (nekaj ur vsak dan) varen vnos kreatina do pet gramov na dan. Če pa naši treningi niso tako intenzivni in treniramo npr. eno uro na dan, je priporočljivo, da ne vnašamo v telo preveč kreatina. Dnevni vnos beljakovin na dan pa naj ne bi bil večji kot 25 % dnevne energijske porabe (dnevna poraba za 60 kilogramov težkega moškega s srednje intenzivno telesno dejavnostjo je lahko na primer 3.200 kcal; pri tej porabi energije naj bi bilo beljakovin za 800 kcal ali 200 gramov).

Prodaja živil po spletu: na voljo morajo biti vse bistvene informacije

Pa še o označevanju sestavin: Pravilnik o označevanju predpakiranih živil določa, da morajo biti na embalaži jasno označene sestavine. Zakonodaja o varstvu interesov potrošnikov pa od spletnih ponudnikov zahteva, da je potrošnik seznanjen z bistvenimi lastnostmi izdelka. Živila, ki se prodajajo na spletu, morajo imeti zapisane vse obvezne informacije, ki jih predpisuje živilska zakonodaja, torej tudi sestavine. Naše izkušnje kažejo, da je na spletnih portalih za športnike in prehranske dodatke veliko ponudnikov, ki kršijo to zakonodajo. Prekrške nadzorujeta Tržni inšpektorat RS in Zdravstveni inšpektorat RS in takšne kršitve lahko tudi prijavimo.

Avtorica: Marjana Peterman, www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close