Kraljevski počitek je dosegljiv tudi vam

Uredništvo, 29. september 2020.

Spalnica je nedvomno najpomembnejši del našega doma. Sodobna ali tradicionalna, majhna ali velika, vsem nam predstavlja prostor za počitek in nabiranje nove energije, nekakšno zasebno oazo sproščanja in miru. Slab spanec in utrujenost že zjutraj, ko vstanemo, lahko bistveno vplivata na vsa področja našega življenja, od zdravja do medosebnih odnosov in celo uspeha v karieri.

Zato posvetimo opremljanju spalnice dovolj pozornosti, da nam bo omogočala najboljšo regeneracijo. Konec koncev prespimo in torej v spalnici preživimo tretjino življenja, zato se v njej res moramo počutiti predvsem varno, toplo in udobno.

Barve in oblike, ki pomirjajo

Najpomembnejše vodilo pri opremljanju spalnice je »ničesar premalo, ničesar preveč«. Kaj to pomeni? To pomeni, da imamo pri roki vse, kar res sodi v spalnico, in nič odvečnega. Za res dober počitek se namreč moramo znebiti iz spalnice vsega nepotrebnega ter jo opremiti predvsem všečno in funkcionalno.

Pohištvo, barve, oblike in materiali v spalnici naj bodo prijetni in pomirjujoči, ne preveč razgibani ali agresivni. Feng shui, starodavna kitajska modrost opremljanja prostorov, priporoča, naj bo pohištvo v spalnici mehkih, zaobljenih oblik in naravnih barv ter materialov.

Izogibajmo se ostrim robovom in močnim, yang barvam, kot sta npr. rdeča in črna. Izberimo pohištvo in zavese ter posteljnino mehkih, umirjenih pastelnih barv, kot so krem, bež, rožnata, marelična pa vse do naravnih odtenkov zemlje in lesa. Močne barve uporabimo le kot začimbe; rdeča ali oranžna sveča na nočni omarici naj bi na primer poskrbela za ohranjanje harmoničnih odnosov in strasti.

Urejeno in skrito za boljši spanec

Za miren spanec je zelo pomembno, da v spalnici ni prostorske stiske in nepotrebne navlake. Predstavljajte si, kako težko je mirno zaspati, če je zadnja stvar, ki jo zvečer vidite in prva, ob kateri se zbudite, kup oblačil ali nepospravljenih predmetov? Moderne spalnice so zato zasnovane minimalistično in funkcionalno, z veliko predali in prostora za shranjevanje.

Vgradne ali samostoječe omare za spalnico so izjemno prostorne, njihova vsebina pa bo za klasičnimi ali drsnimi vrati dobro skrita očem in ne bo motila počitka. Omare z drsnimi vrati in kotne omare so še posebej primerne za manjše spalnice, saj omogočajo optimalno izrabo prostora, predalniki in komode pa bodo zelo lepo dopolnilo predvsem v večjih spalnicah, kjer nam prostor to dovoljuje.

Ne glede na velikost spalnice pa so zelo udoben in praktičen kos pohištva nočne omarice. Le-te naj bodo po feng shui vedno v paru, na vsaki strani postelje, saj s tem poskrbimo za uravnoteženost odnosov. In poleg tega, kaj je lepšega, kot ugasniti nočno lučko, ki je na dosegu roke in na nočno omarico odložiti dobro knjigo, ki nas zaziba v spanec.

Kraljica spalnice

Osrednje mesto v spalnici seveda pripada postelji, ki jo še posebej skrbno izberemo. Ustrezna višina, odločitev za vzmetnico ali ležišče, materiali – ob izbiri si vsekakor vzemimo čas za premislek in posvet s strokovnjakom, saj bomo napačno odločitev vsako jutro občutili na lastni koži. Za bolj pristne odnose feng shui priporoča eno veliko ležišče oz. vzmetnico namesto dveh manjših.

Pomembna pa je tudi postavitev postelje – le-ta naj ne bo postavljena preblizu vrat ali med vrata in okno, izogibajte pa se tudi ogledalom in elektronskim napravam v spalnici, saj motijo spanec in jemljejo prepotrebno energijo. Telefon in TV sprejemnik naj torej ostaneta zunaj, če se želimo res kraljevsko naspati in polni energije stopiti v nov dan.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več