Koristni nasveti ZPS, kako izbrati bančni račun

Uredništvo, 14. oktober 2013.
denar

Koristni nasveti ZPS, kako izbrati bančni račun: Razlike so do 62 EUR za uporabnike spletne banke in do 168 EUR pri poslovanju na bančnem okencu

Razlike med posameznimi bankami so velike, saj lahko tipični potrošnik z zamenjavo banke na leto prihrani pri spletnem poslovanju do 62,24 evra, pri poslovanju na bančnem okencu pa celo do 168,14 evra.

Potrošnike redno spravljajo v slabo voljo veliki stroški poslovanja z banko, podražitve in novi načini zaračunavanja. Zato v ZPS vsak mesec zberejo podatke o najpomembnejših nadomestilih, ki jih banke zaračunajo za poslovanje z bančnim računom. »Banke svojo ponudbo vse bolj pogosto oblikujejo v zapletene pakete. Pri tem je pogosto slišati trditve, da naj bi potrošnikom tako olajšale izbiro. Pri ZPS ugotavljamo, da takšne ponudbe potrošnikom v praksi pogosteje otežijo primerjavo ponudb in povišajo njihove stroške. Potrošniki še čakajo na zares preprost in potrošniku prijazen paket, ki bo v zameno za plačilo ugodnega mesečnega nadomestila in brez dodatnih pogojev obsegal neomejeno plačevanje obveznosti in dvige gotovine na bankomatih brez dodatnih stroškov,« je izpostavil Boštjan Krisper, vodja oddelka financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nasveti ZPS za izbiro primernega bančnega računa:

  • Primerjava bank med seboj in izbira najugodnejše je še vedno zelo koristna.
  • Spremljajte tarife bank in svoje mesečne izpiske, saj se stroški poslovanja pogosto spreminjajo.
  • Naj vas ne prepriča že množica naštetih ugodnosti pri opisu paketnega računa. Te ugodnosti so pogosto samoumevne, banka pa jih ponuja tudi pri drugih, cenejših računih.
  • Če ste vezani na svojo banko zaradi odplačila dolgoročnega kredita, velja razmisliti o tem, kateri paket ali račun je za vas najprimernejši. Zakaj bi plačevali več kot nujno morate?
  • Mladi in upokojenci so včasih deležni popustov pri paketih, ki so namenjeni posebej zanje. Kljub temu je smiselno preveriti, ali je takšen paket zares ugodnejši.
  • Tudi ugodna dodatna kartica ali zavarovanje sta predraga, če jih ne potrebujete ali pa če ne ustrezata vašim potrebam.
  • Pogosto se zgodi, da je storitev, ki jo potrebujete (na primer plačilna kartica z večjim dnevnim limitom), na voljo le v dražjem paketu z dodatnimi storitvami. Ker nima smisla plačevati več za nekaj, česar ne potrebujete, se pozanimajte še pri drugih bankah.
  • Če se odločite za paket zaradi obljube o ugodnejšem kreditu ali izrednem limitu, ne pozabite, da bodo večji tudi stroški za plačevanje paketa. Ko boste kredit ali limit odplačali in paketa več ne potrebujete, ga odpovejte.
  • Obiščite spletno stran ZPS in primerjate stroške poslovanja z bančnim računom. Ugotovite, katera izbira je za vas najugodnejša.

www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close